Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)

    Warzenie:
    - 0' - 25g;
    -15'- 20g;
    -45'- 12g;
    -60'- chłodzenie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)

    Przebieg zacierania:
    - 44°C - 15'
    - 52°C - 10'
    - 63°C - dekokcja (odebrałem do 7l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła).
    - gdy 75°C do filtratora.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)

    Składniki:
    - pilzneński 1,7 kg;
    - pszeniczny 3 kg;
    - karmelowy ciemny 0,3 kg;
    - wiedeński 0,2 kg;
    - pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
    - drożdze WB-06.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Stąd też pytanie czy po zakończonym zacieraniu należało by podgrzać zacier i ewentualnie przetrzymać trochę w 72°C czy nie?
    Właściwie to w ogóle nie trzeba podgrzewać i od razu możesz przenieść do filtracji tylko, że wtedy będzie trochę gorsza wydajność.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Plany tego tygodnia są wielkie jak i długi weekend.
    Dziś pszeniczne ciemne, ześrutowane dojść dawno.
    Dziś ześrutowałem po jednym ciemnym i jasnym z chęcią zacieranie na lenia. Stąd też pytanie czy po zakończonym zacieraniu należało by podgrzać zacier i ewentualnie przetrzymać trochę w 72°C czy nie?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

    W sobotę przelałem na cichą-spadło na 3,5°Blg.
    Smak normalny, strasznie mętne.
    Piszę teraz, bo miałem małe zdarzenie na drodze, wybralem kolizję niż czołóka z motocyklistą.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
    Możesz podpowiedzieć jak to kwaśne piwo wykorzystujesz do wypieku chleba? Jakiś zakwas z tego robisz? ot zagadka.
    Zamiast wody.

    Leave a comment:


  • gniady
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Piwo choć bardzo kwaśne będzie do wypieku chleba.
    Możesz podpowiedzieć jak to kwaśne piwo wykorzystujesz do wypieku chleba? Jakiś zakwas z tego robisz? ot zagadka.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

    Przelane na cichą. Zeszło na 5°Blg. Jest bardzo mętne, ale smaczne, choć cukier robi swoje.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwsze pszeniczne tego roku (LXXIX) jest jednak kwaśne, lekko kwaśne- do wypicia.
    Drugie pszeniczne (LXXX) to już ekstra kwaśne wyszło-ale na chleb w sam raz.
    Martwi mnie jednak że pszenicę jest tak ciężko zrobić na 3068 a na suchych wychodzi.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

    Choć już tydzień po butelkowaniu wczorej otwarłem i sam.... gazu mało. Więc próbuję a tu lekko kwaskowate.
    No to już mom pomału jość tych drożdzy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

    Dziś zabutelkowałem do butelek 0,66l.
    Piwo choć bardzo kwaśne będzie do wypieku chleba.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXII - Flaps 12°Blg (30-IV-2008r.)

    Dziś zlałem na cichą. Nie ma kwaśne i nawet dobre-dojść palone. Zlazło do 4,5°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Które Ci skisły? Gęstwa, czy to co hodowałeś w osobnych pojemnikach?
    Warka LXXX mi się skisła. A że drożdze z niej dałem do wczorajszej warki to musiałem coś zrobić. Może bydzie dobrze.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Zadałem dziś kwaśnymi drożdzami.
    Więc przelałem ponownie do gara i pogotuję z 5 minum i zacznę schładzać.
    Zadam później suchymi drożdzami.
    Które Ci skisły? Gęstwa, czy to co hodowałeś w osobnych pojemnikach?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...