Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)
Warzenie:
- 0' - 25g;
-15'- 20g;
-45'- 12g;
-60'- chłodzenie.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)
Przebieg zacierania:
- 44°C - 15'
- 52°C - 10'
- 63°C - dekokcja (odebrałem do 7l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła).
- gdy 75°C do filtratora.Leave a comment:
-
Warka LXXXIV - Czorny futer (20-V-2008r.)
Składniki:
- pilzneński 1,7 kg;
- pszeniczny 3 kg;
- karmelowy ciemny 0,3 kg;
- wiedeński 0,2 kg;
- pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
- drożdze WB-06.Leave a comment:
-
Właściwie to w ogóle nie trzeba podgrzewać i od razu możesz przenieść do filtracji tylko, że wtedy będzie trochę gorsza wydajność.Leave a comment:
-
Plany tego tygodnia są wielkie jak i długi weekend.
Dziś pszeniczne ciemne, ześrutowane dojść dawno.
Dziś ześrutowałem po jednym ciemnym i jasnym z chęcią zacieranie na lenia. Stąd też pytanie czy po zakończonym zacieraniu należało by podgrzać zacier i ewentualnie przetrzymać trochę w 72°C czy nie?Leave a comment:
-
Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)
W sobotę przelałem na cichą-spadło na 3,5°Blg.
Smak normalny, strasznie mętne.
Piszę teraz, bo miałem małe zdarzenie na drodze, wybralem kolizję niż czołóka z motocyklistą.Leave a comment:
-
-
-
Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)
Przelane na cichą. Zeszło na 5°Blg. Jest bardzo mętne, ale smaczne, choć cukier robi swoje.Leave a comment:
-
Pierwsze pszeniczne tego roku (LXXIX) jest jednak kwaśne, lekko kwaśne- do wypicia.
Drugie pszeniczne (LXXX) to już ekstra kwaśne wyszło-ale na chleb w sam raz.
Martwi mnie jednak że pszenicę jest tak ciężko zrobić na 3068 a na suchych wychodzi.Leave a comment:
-
Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)
Choć już tydzień po butelkowaniu wczorej otwarłem i sam.... gazu mało. Więc próbuję a tu lekko kwaskowate.
No to już mom pomału jość tych drożdzy.Leave a comment:
-
Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)
Dziś zabutelkowałem do butelek 0,66l.
Piwo choć bardzo kwaśne będzie do wypieku chleba.Leave a comment:
-
Warka LXXXII - Flaps 12°Blg (30-IV-2008r.)
Dziś zlałem na cichą. Nie ma kwaśne i nawet dobre-dojść palone. Zlazło do 4,5°Blg.Leave a comment:
-
-
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: