Nie wiem czy by ruszyło.
* rozumiem że to °
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
-
Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 0,8 kg;
- wiedeński 1,4 kg;
- caramunich 0,3 kg;
- pszeniczny 2,5kg;
- chmiel Lubelski szyszki 45 g.
- drożdże WB-06.
Zacieranie:
- 15l wody do 45°C słód
- 44°C i 15'
- 62°C i 25'
- 72°C i 35'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-4*4l, reszta pi 2l
Chmielenie:
- 0'- Lubelski
- 60' chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.
Wydajność 58,5%. Dziś nie całe 4h mi to zajęło. Wydaje mi się że problem wydajności jest nie w zacieraniu tylko za grubo ześrutowanym słodem.Leave a comment:
-
Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)
Dziś zlałem na cichą fermentację. Spadło na 4,1°Blg w ciągu 3 dni.Leave a comment:
-
Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)
Dziś zadałem drożdżami Wyeast 1007 German Ale brzeczkę o temp. 21°C.Leave a comment:
-
Przerwa w 52°C była 10'. Dla mnie się opłaca. A wydajność słaba wyszła, bo mało czasu robiłem całość (całość zajeła mi tylko 4h-jak na warzenie z zacieraniem to bardzo mało).Leave a comment:
-
-
Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 4,9 kg;
- mobachijski 1,1 kg;
- chmiel Marynka szyszki 50 g.
- chmiel Lubelski szyszki 45 g.
- drożdże S-04.
Zacieranie:
- 20l wody do 52°C
- 62°C i 10'
- 62°C i 40'
- 72°C i 30'
- podgrzanie do 78°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-3*5l, reszta pi 2l
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45'- Lubelski
- 60' chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.
Wydajność 59%-słabo ale szybko- do 4h na całość.Leave a comment:
-
Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)
Przyznam, że wczoraj odpuściłem i dziś po robocie patrzę a tu drożdże na zewnątrz polazły przez rurkę. Powinno być dobrze, bo w rurce spirytus był.Leave a comment:
-
Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)
Drożdze suche rozsypałem po powierzchni brzeczki w temp. 21°C.Leave a comment:
-
Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)
Składniki:
- słód - chyba 5,2 kg
- chmiel Marynka szyszki 30 g.
- chmiel Lubelski szyszki 20 g.
- drożdże S-04.
Zacieranie:
- 18l wody do 62°C
- 62°C i 40'
- 72°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
- po 5l
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 40'- Lubelski
- 60' chłodzenie.
Drożdze zadam wieczorem lub jutro.
Przyznam, że używając taboreta gazowego oraz grzałki do wody 2kW podgrzewanie wody przebiega bardzo szybko. Nie wiem czy szybciej można, ale dziś zajeło mi warzenie warki z zacieraniem 4,5h.Leave a comment:
-
Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)
Drożdże pracują aż miło. Sam wygląd to piękny widok dla oka. Szczególnie że drożdze pachną i wyglądają na dolniaki.Leave a comment:
-
Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)
Dziś zadałem drożdżeWyeast 1007 German Ale w 22°C.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: