Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Na setną warkę to coś musi mieć 100*BLG
    Nie wiem czy by ruszyło.
    * rozumiem że to °

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Na setną warkę to coś musi mieć 100*BLG

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Weż Ty się chopie lepiej zastanów jaka będzie warka-seta!
    Myśla nad porterem, ewentualnie koźlakiem, tylko pewnie będzie jeszcze za ciepło i plan mi nie wypali A jeszcze ektraktu nie mam.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Weż Ty się chopie lepiej zastanów jaka będzie warka-seta!

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)

    Składniki:
    - pilzeński 0,8 kg;
    - wiedeński 1,4 kg;
    - caramunich 0,3 kg;
    - pszeniczny 2,5kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 45 g.
    - drożdże WB-06.

    Zacieranie:
    - 15l wody do 45°C słód
    - 44°C i 15'
    - 62°C i 25'
    - 72°C i 35'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -4*4l, reszta pi 2l

    Chmielenie:
    - 0'- Lubelski
    - 60' chłodzenie.

    Drożdze zadam jutro.

    Wydajność 58,5%. Dziś nie całe 4h mi to zajęło. Wydaje mi się że problem wydajności jest nie w zacieraniu tylko za grubo ześrutowanym słodem.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)

    Dziś zlałem na cichą fermentację. Spadło na 4,1°Blg w ciągu 3 dni.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)

    Dziś zadałem drożdżami Wyeast 1007 German Ale brzeczkę o temp. 21°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Ta pierwsza przerwa to chyba 52* ? Opłaca się ją w ogóle robić? Wydajnoście jak widać nie podnosi, a piana lepsza?
    Przerwa w 52°C była 10'. Dla mnie się opłaca. A wydajność słaba wyszła, bo mało czasu robiłem całość (całość zajeła mi tylko 4h-jak na warzenie z zacieraniem to bardzo mało).

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Zacieranie:
    - 20l wody do 52°C
    - 62°C i 10'
    - 62°C i 40' (...)
    Wydajność 59%.
    Ta pierwsza przerwa to chyba 52* ? Opłaca się ją w ogóle robić? Wydajnoście jak widać nie podnosi, a piana lepsza?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,9 kg;
    - mobachijski 1,1 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 50 g.
    - chmiel Lubelski szyszki 45 g.
    - drożdże S-04.

    Zacieranie:
    - 20l wody do 52°C
    - 62°C i 10'
    - 62°C i 40'
    - 72°C i 30'
    - podgrzanie do 78°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -3*5l, reszta pi 2l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45'- Lubelski
    - 60' chłodzenie.
    Drożdze zadam jutro.
    Wydajność 59%-słabo ale szybko- do 4h na całość.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

    Przyznam, że wczoraj odpuściłem i dziś po robocie patrzę a tu drożdże na zewnątrz polazły przez rurkę. Powinno być dobrze, bo w rurce spirytus był.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)

    Drożdze suche rozsypałem po powierzchni brzeczki w temp. 21°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)

    Składniki:
    - słód - chyba 5,2 kg
    - chmiel Marynka szyszki 30 g.
    - chmiel Lubelski szyszki 20 g.
    - drożdże S-04.

    Zacieranie:
    - 18l wody do 62°C
    - 62°C i 40'
    - 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 5l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 40'- Lubelski
    - 60' chłodzenie.
    Drożdze zadam wieczorem lub jutro.
    Przyznam, że używając taboreta gazowego oraz grzałki do wody 2kW podgrzewanie wody przebiega bardzo szybko. Nie wiem czy szybciej można, ale dziś zajeło mi warzenie warki z zacieraniem 4,5h.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

    Drożdże pracują aż miło. Sam wygląd to piękny widok dla oka. Szczególnie że drożdze pachną i wyglądają na dolniaki.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

    Dziś zadałem drożdżeWyeast 1007 German Ale w 22°C.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...