Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka CXVI - Śląskie 12,1°Blg (04-II-2009r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,7 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - trochę zakwaszającego;
    - chmiel Marynka granulat 120 g;
    - drożdże S-23

    Zacieranie:
    - 18l wody słód do 53°C
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 25'
    - 72°C i 20'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 4l

    Chmielenie:
    - 0' - 60g;
    - 45' - 30g'
    - 55' - 30g;
    - 60' - chłodzenie.

    Drożdze zadam później. Wydajność 65%.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXV - Miejskie 11°Blg (04-II-2009r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,7 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - trochę zakwaszającego;
    - chmiel Marynka granulat 120 g;
    - drożdże S-23

    Zacieranie:
    - 18l wody słód do 53°C
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 25'
    - 72°C i 20'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 4l

    Chmielenie:
    - 0' - 60g;
    - 45' - 30g'
    - 55' - 30g;
    - 60' - chłodzenie.

    Drożdze zadam później. Wydajność 59%.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862
    Tuz to prawie produkcja masowa
    Jeszcze trochę a KP poczuje oddech "PIERONA" na karku
    KP może nie, ale GZ tak, bo Brackiego już nie kupuję. Ale to dobrze, bo od grudnia nie mam gdzie kupić

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

    Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,3l rezerwy do 49 butelek 0,5l.
    Spadło do 2,9°Blg i będzie miało 5,3% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)

    Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,3l rezerwy do 52 butelek 0,5l.
    Spadło do 3,4°Blg i będzie miało 5% alk.

    Leave a comment:


  • granat862
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Hee, dziś w 7h dwa piwa uwarzone i dwa zabutelkowane.
    Tuz to prawie produkcja masowa
    Jeszcze trochę a KP poczuje oddech "PIERONA" na karku

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Hee, dziś w 7h dwa piwa uwarzone i dwa zabutelkowane.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXIV - Jasne Pełne 12,5°Blg (29-I-2009r.)

    Dziś drożdze zadałem w 10°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CXIV - Jasne Pełne 12,5°Blg (29-I-2009r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,4 kg;
    - carapils 0,4 kg;
    - monachijski 0,4 kg;
    - trochę zakwaszającego 60 g;
    - chmiel Marynka granulat 120 g;
    - drożdże gęstwa Budvar Lager

    Zacieranie:
    - 18l wody słód do 53°C
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 25'
    - 72°C i 25'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 4l

    Chmielenie:
    - 0' - 60g;
    - 45' - 30g'
    - 55' - 30g;
    - 60' - chłodzenie.

    Drożdze zadam później. Wydajność 65%.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

    Dziś rozlałem z dodatkiem 1,3l rezerwy do 52 butelek 0,5l.
    Zeszło na 2,8°Blg i będzie miało 4,5% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    ten porter to 20 l ?
    Wyszło 24l + 1,3l na refermentację.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    warzę dzisiaj portera i zastanawiałem się nad chmieleniem i wklepałem twoje chmiele do beer tolsa i wyszło mi przy 20 l ponad 100 IBU
    No zazwyczaj warza ok 25-27l, ale teros bydzie nie co mnij.
    Ostatnio choć było duże nachmielenie wcale tego nie było aż tak czuć.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2009-01-27, 14:35.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warzę dzisiaj portera i zastanawiałem się nad chmieleniem i wklepałem twoje chmiele do beer tolsa i wyszło mi przy 20 l ponad 100 IBU

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    ten porter to 20 l ?
    Trocha więcej, musza sprawdzić.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    ten porter to 20 l ?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...