Warka CXVI - Śląskie 12,1°Blg (04-II-2009r.)
Składniki:
- pilzeński 4,7 kg;
- carapils 0,5 kg;
- trochę zakwaszającego;
- chmiel Marynka granulat 120 g;
- drożdże S-23
Zacieranie:
- 18l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 64-62°C i 25'
- 72°C i 20'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - 60g;
- 45' - 30g'
- 55' - 30g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam później. Wydajność 65%.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka CXV - Miejskie 11°Blg (04-II-2009r.)
Składniki:
- pilzeński 4,7 kg;
- carapils 0,5 kg;
- trochę zakwaszającego;
- chmiel Marynka granulat 120 g;
- drożdże S-23
Zacieranie:
- 18l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 64-62°C i 25'
- 72°C i 20'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - 60g;
- 45' - 30g'
- 55' - 30g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam później. Wydajność 59%.Leave a comment:
-
-
Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)
Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,3l rezerwy do 49 butelek 0,5l.
Spadło do 2,9°Blg i będzie miało 5,3% alk.Leave a comment:
-
Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)
Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,3l rezerwy do 52 butelek 0,5l.
Spadło do 3,4°Blg i będzie miało 5% alk.Leave a comment:
-
-
Warka CXIV - Jasne Pełne 12,5°Blg (29-I-2009r.)
Dziś drożdze zadałem w 10°C.Leave a comment:
-
Warka CXIV - Jasne Pełne 12,5°Blg (29-I-2009r.)
Składniki:
- pilzeński 4,4 kg;
- carapils 0,4 kg;
- monachijski 0,4 kg;
- trochę zakwaszającego 60 g;
- chmiel Marynka granulat 120 g;
- drożdże gęstwa Budvar Lager
Zacieranie:
- 18l wody słód do 53°C
- 52°C i 10'
- 64-62°C i 25'
- 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-po 4l
Chmielenie:
- 0' - 60g;
- 45' - 30g'
- 55' - 30g;
- 60' - chłodzenie.
Drożdze zadam później. Wydajność 65%.Leave a comment:
-
Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)
Dziś rozlałem z dodatkiem 1,3l rezerwy do 52 butelek 0,5l.
Zeszło na 2,8°Blg i będzie miało 4,5% alk.Leave a comment:
-
-
Ostatnio choć było duże nachmielenie wcale tego nie było aż tak czuć.Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2009-01-27, 14:35.Leave a comment:
-
warzę dzisiaj portera i zastanawiałem się nad chmieleniem i wklepałem twoje chmiele do beer tolsa i wyszło mi przy 20 l ponad 100 IBULeave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: