Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Hee, dziś w ciągu 7,5h uwarzyłem 2 warki, ześrutowałem na kolejne dwie, przelałem warkę na cichą, rozlałem warkę do flaszek i wymyłem 3 skrzynki. No i wóz se umyłem.
    Lepiej już chyba być nie może.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka C- Setno Warka 18,8°Blg (10-XI-2008r.)

    Dziś zabutelkowane. Zeszło na 5°Blg i będzie miało 8% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CV- Pils 12,9°Blg (3-XII-2008r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,7 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - trochę zakwaszającego 60 g;
    - chmiel Marynka szyszki 120 g;
    - mech irlandzki 5g;
    - drożdże Budvar Lager 50 ml

    Zacieranie:
    - 20l wody słód do 53°C
    - 52°C i 10'
    - 62°C i 20'
    - 72°C i 25'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 4l

    Chmielenie:
    - 0' - 70g;
    - 45' - 30g +mech irlandzki
    - 50' - 20g;
    - 60' - chłodzenie.

    Wydajność 67%
    Drożdze zadam jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CIV- Chmielowe 12,9°Blg (1-XII-2008r.)

    Gęstwa wlana do 14°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CIV- Chmielowe 12,9°Blg (1-XII-2008r.)

    Kolejny pils, ale mocno nachmielony.

    Składniki:
    - pilzeński 4,7 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - trochę zakwaszającego 60 g;
    - chmiel Marynka szyszki 135 g;
    - mech irlandzki 5g;
    - drożdże Budvar Lager 50 ml

    Zacieranie:
    - 15l wody słód do 52°C
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 30'
    - 72°C i 10'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -po 4l

    Chmielenie:
    - 0' - 85g;
    - 45' - mech irlandzki
    - 50 - 50g;
    - 60' - chłodzenie.

    Wydajność 65%
    Drożdze zadam jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Pierwszy pilsik w tym sezonie.

    Składniki:
    - pilzeński 4,7 kg;
    - monachijski 0,78 kg;
    - caramunich 0,32 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 110 g.
    -mech irlandzki 5g;
    - drożdże Budvar Lager 50 ml
    Składniki były takie :
    - pilzeński 4,7 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - trochę zakwaszającego 60 g;
    - chmiel Marynka szyszki 110 g;
    - mech irlandzki 5g;
    - drożdże Budvar Lager 50 ml

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)

    Przelane na cichą. Spadło na 3,7°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIX- Flaps 13,2°Blg (10-XI-2008r.)

    Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 51 butelek półlitrowych.
    Spadło na 3,8°Blg. i będzie 5,6% Alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Rozsypałem drożdze w temp. 14ºC.
    Dziś przychodzę, patrzę, a tu nic. Drożdze nie ruszyły. Temp. jest 11ºC. Czy to stare drożdze?
    Po pół godziny kapłem się że to s-04 czyli górniaki i poszły spać
    Przeniosłem więc do ciepłego co zaczną pracować.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2007r.)

    Rozsypałem drożdze w temp. 14ºC.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVIII- Milk Stout 15,3°Blg(03-XI-2008r.)

    Rozlane do 55 pól litrowych butelek z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Zeszło na 6,6°Blg. Będzie zawierało ok. 5,4% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4,7 kg;
    - caraaroma 0,3 kg;
    - palony 0,2 kg;
    - pszeniczny Litovel 0,2 kg;
    - chmiel Marynka granulat 50 g;
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;
    - drożdze suche S-04

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 66-67°C i 75'
    - podgrzanie do 76°C i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4l reszta

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 50'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie

    Wydajność 64%.

    Drożdze zada jutro.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CI- IPA 15°Blg (17-XI-2008r.)

    No, dziś przelałem na cichą, jednak słabo odfermentowało.
    Spadło na 4°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Drożdże zadane w 13°C.
    Już nie mogę się doczekać kiedy skończą swą pracę.
    Drożdże robią a temp. spada. Obecnie w piwnicy 5°C a w garażu 7°C.
    Niby zimno ale głodne są.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)

    Drożdże zadane w 13°C.
    Już nie mogę się doczekać kiedy skończą swą pracę.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...