Skoro było tak jok godosz to chyba masz rację.
Wniosek: trza mieszać albo mierzyć tradycyjnie...
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Przed schłodzeniem brzeczki (po zakończeniu warzenia) pomiar był ten sam co po schłodzeniu. Dziś dodałem wody i musi być mniej, tylko nie mieszałem aż tak by miało się rzeczywiście dobrze wymieszać. A teraz to nawet nie mam jak zmierzyć, bo mnie nie ma przy browarze. A jutro to po ptokach.Leave a comment:
-
-
No wyliczenia na to wskazują. Pewnie błąd pomiaru to źle wymieszane po dodaniu wody. Zatem będzie 15,3°Blg.Leave a comment:
-
Wygląda na jakiś błąd pomiaru - moje wyliczenia dają 15,3 blg. Może ta laktoza cóś fałszuje?Leave a comment:
-
Warka XCVIII- Milk Stout (03-XI-2008r.)
No i dolałem 3l wody i po wymieszaniu pokazało 14,2°Blg.
Teraz odczyt był nieprawidłowy z powodu złego wymieszania (gęściejsze jest na dole), czy złego obliczenia przez program BeerSmith?
Drożdze zadałem z 19°C.Leave a comment:
-
-
Warka XCVIII- Milk Stout (03-XI-2008r.)
Składniki:
- pale ale 4 kg;
- karmelowy jasny 0,7 kg;
- pszeniczny 0,5 kg;
- płatki jęczmienne 0,6 kg;
- pszeniczny palony 0,04kg;
- palony żywiecki 0,03kg;
- chmiel Marynka szyszki 35 g.;
- chmiel Lubelski szyszki 45 g.;
- laktoza 1 kg;
- gęstwa Wyeast 1007 German Ale.
Zacieranie:
- 20l wody °C i
- 52°C i 10'
- 64-62°C i 25'
- 72°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy
Wysładzanie:
-2*5l, reszta po 2,5l
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 35' - Lubelski 35g;
- 40' - laktoza
- 45' - mech irlandzki;
- 55' - Lubelski 10g;
- 60' chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.
Rezerwa: 1,5l o 14,2°Blg
Całość: 24l o 17,2°Blg.
Jutro przed zadaniem drożdży dodam 3l wody mineralnejpowinno wyjść 15,4°Blg.
Leave a comment:
-
Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)
Dziś zadałem drożdże w 17°C.Leave a comment:
-
Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 2 kg;
- pszeniczny ciemny 3,9 kg;
- barwiący 0,07kg
- chmiel Lubelski szyszki 45 g.
- drożdże WB-06.
Zacieranie:
- 20l wody °C i 10'
- 45°C i 10'
- 52°C i 10'
- 62°C i 15'
- 72°C i 40'
- podgrzanie do 78°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy. i trwało 2 dni
Wysładzanie:
-2*5l, reszta pi 2l
Chmielenie:
- 0' - 25g;
- 30' - 10g;
- 55' - 10g;
- 60' chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.
Boję się tego piwa, bo nieźle było napowietrzone podczas kilkakrotnego przelewania przy filtracji. Pewnie było za mocno ześrutowane i stąd ten problem.
Pomiar blg rzeczywiście różny:
- 13,2°Blg przy zakończeniu warzenia-gorąca brzeczka schłodzona;
- 13,2°Blg po zakończeniu chłodzenia- podczas wyciągania chłodnicy wymieszane
- 13,8°Blg po przelaniu - pomiar z resztek z dołu.Leave a comment:
-
Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)
Też zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do beczki 5l oraz 39 półlitrówek.
Zeszło do 3,5°Blg i po refermentacji powinno mieć 5,7% alk.Leave a comment:
-
Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)
Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 2 beczek 5l oraz 30 półlitrówek.
Zeszło do 2,9°Blg i po refermentacji powinno mieć 6% alk.Leave a comment:
-
Szlak by mnie dziś trafił.
Otóż miałem dziś warzyć a tym czasem zacierałem a przy filtracji kapa- po 4h filtrowania mam ok 12l brzeczki-nie wiem czy jutro zdążę uwarzyć
A tym czasem:Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: