Słody pośrutowane więc dziś ciemna pszeniczka a jutro jak dokupię płatki Milk Stout, co pół roku nie wyszedł na dobre.
W gararzu coraz chłodniej więc czas najwyższy kończyć górniaki.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
-
Czy ktoś zaobserwował różnice pomiarów?
Chodzi mi że podczas pobrania próbki gdy wyłączam gaz jest inne, mniejsze Blg niż podczas przelewania schłodzonej brzeczki do tanka.
Różnica jest taka:
11°Blg > 12,5°Blg
13,5°Blg > 14°Blg
Próbka pobierana jest i ostudzana, później jest nakraplanie.
Czy ktoś ma coś podobnego?Leave a comment:
-
Warka XCVI- Wiejskie Mocne 14°Blg (22-X-2008r.)
Właśnie zadałem drożdże w 17°C.Leave a comment:
-
Refraktometr
Czy ktoś zaobserwował różnice pomiarów?
Chodzi mi że podczas pobrania próbki gdy wyłączam gaz jest inne, mniejsze Blg niż podczas przelewania schłodzonej brzeczki do tanka.
Różnica jest taka:
11°Blg > 12,5°Blg
13,5°Blg > 14°Blg
Próbka pobierana jest i ostudzana, później jest nakraplanie.
Czy ktoś ma coś podobnego?Leave a comment:
-
Warka XCVI- Wiejskie Mocne 14°Blg (22-X-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 4,9 kg;
- mobachijski 1,1 kg;
- chmiel Marynka szyszki 50 g.
- chmiel Lubelski szyszki 45 g.
- gęstwa Wyeast 1007 German Ale.
Zacieranie:
- 20l wody do 52°C
- 52°C i 10'
- 62°C i 40'
- 72°C i 20'
- podgrzanie do 83°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-2*5l, reszta pi 2l
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45'- Lubelski
- 60' chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.
Wydajność 63%-część wypikiało, część uciekło podczas przegrzania. Całość z butelkowaniem za 4h.Leave a comment:
-
Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)
Dziś zabutelkowałem do 49 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Zeszło na 3,2°Blg i ma 5,4% alkh.Leave a comment:
-
Warka XCV- Wiejskie 12,5°Blg (20-X-2008r.)
Składniki:
- pilzeński 4,5 kg;
- monachijski 0,7 kg;
- chmiel Marynka szyszki tego roczny 50 g.
- chmiel Lubelski szyszki tegoroczny 30 g.
- gęstwa Wyeast 1007 German Ale.
Zacieranie:
- 20l wody do 52°C słód
- 52°C i 10'
- 62°C i 30'
- 72°C i 40'
- podgrzanie do 76°C filtracja.
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
-3*6l, reszta po 1,7l
Chmielenie:
- 0'- Marynka
- 45'- Lubelski
- 60' chłodzenie.
Drożdze zadam jutro.
Wydajność 65%. Dziś nie całe 5h mi to zajęło.Leave a comment:
-
Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)
Dziś zabutelkowane z dodatkiem 2l brzeczki. Spadło na 2,8°Blg.Leave a comment:
-
Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)
Dziś przelane na cichą. Zeszło do 4,3°Blg.Leave a comment:
-
Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)
Dziś przelałem, a tu jak poprzednio drożdże pracują wolniej i zeszło dopiero na 6,4°Blg.
Czyli burzliwa trwa nadal.Leave a comment:
-
Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)
Przelane na cichą-już drugi raz. Wpierw przelałem, bo gaz prawie się nie ulatniał, a po przelaniu drożdże ponowie ruszyły. A było coś ok 6,5°Blg.
Dziś po przelaniu było 3,8°Blg.
Drożdże jednak nadal pływają-kożuch pływał.Leave a comment:
-
Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)
Dziś zadałem drożdże w temp. 20°C.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: