Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Słody pośrutowane więc dziś ciemna pszeniczka a jutro jak dokupię płatki Milk Stout, co pół roku nie wyszedł na dobre.

    W gararzu coraz chłodniej więc czas najwyższy kończyć górniaki.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
    Sorry jeśli pytanie wyda ci się głupie, czy chłodzisz pod przykrywką czy nie?
    Pod przykrywką by coś nie wpadło.

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Czy ktoś zaobserwował różnice pomiarów?
    Chodzi mi że podczas pobrania próbki gdy wyłączam gaz jest inne, mniejsze Blg niż podczas przelewania schłodzonej brzeczki do tanka.
    Różnica jest taka:
    11°Blg > 12,5°Blg
    13,5°Blg > 14°Blg
    Próbka pobierana jest i ostudzana, później jest nakraplanie.

    Czy ktoś ma coś podobnego?
    Sorry jeśli pytanie wyda ci się głupie, czy chłodzisz pod przykrywką czy nie?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVI- Wiejskie Mocne 14°Blg (22-X-2008r.)

    Właśnie zadałem drożdże w 17°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Refraktometr

    Czy ktoś zaobserwował różnice pomiarów?
    Chodzi mi że podczas pobrania próbki gdy wyłączam gaz jest inne, mniejsze Blg niż podczas przelewania schłodzonej brzeczki do tanka.
    Różnica jest taka:
    11°Blg > 12,5°Blg
    13,5°Blg > 14°Blg
    Próbka pobierana jest i ostudzana, później jest nakraplanie.

    Czy ktoś ma coś podobnego?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVI- Wiejskie Mocne 14°Blg (22-X-2008r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,9 kg;
    - mobachijski 1,1 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 50 g.
    - chmiel Lubelski szyszki 45 g.
    - gęstwa Wyeast 1007 German Ale.

    Zacieranie:
    - 20l wody do 52°C
    - 52°C i 10'
    - 62°C i 40'
    - 72°C i 20'
    - podgrzanie do 83°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -2*5l, reszta pi 2l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45'- Lubelski
    - 60' chłodzenie.
    Drożdze zadam jutro.
    Wydajność 63%-część wypikiało, część uciekło podczas przegrzania. Całość z butelkowaniem za 4h.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCII- Ale 12,3°Blg (04-X-2008r.)

    Dziś zabutelkowałem do 49 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Zeszło na 3,2°Blg i ma 5,4% alkh.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCV- Wiejskie 12,5°Blg (20-X-2008r.)

    Drożdże zadane w 19°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCV- Wiejskie 12,5°Blg (20-X-2008r.)

    Składniki:
    - pilzeński 4,5 kg;
    - monachijski 0,7 kg;
    - chmiel Marynka szyszki tego roczny 50 g.
    - chmiel Lubelski szyszki tegoroczny 30 g.
    - gęstwa Wyeast 1007 German Ale.

    Zacieranie:
    - 20l wody do 52°C słód
    - 52°C i 10'
    - 62°C i 30'
    - 72°C i 40'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    -3*6l, reszta po 1,7l

    Chmielenie:
    - 0'- Marynka
    - 45'- Lubelski
    - 60' chłodzenie.

    Drożdze zadam jutro.

    Wydajność 65%. Dziś nie całe 5h mi to zajęło.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)

    Dziś zabutelkowane z dodatkiem 2l brzeczki. Spadło na 2,8°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)

    Dziś ponownie zlałem na cichą. Zeszło na 4,5°Blg.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-10-20, 20:16.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)

    Dziś przelane na cichą. Zeszło do 4,3°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)

    Dziś przelałem, a tu jak poprzednio drożdże pracują wolniej i zeszło dopiero na 6,4°Blg.
    Czyli burzliwa trwa nadal.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

    Przelane na cichą-już drugi raz. Wpierw przelałem, bo gaz prawie się nie ulatniał, a po przelaniu drożdże ponowie ruszyły. A było coś ok 6,5°Blg.
    Dziś po przelaniu było 3,8°Blg.
    Drożdże jednak nadal pływają-kożuch pływał.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIV- Adwentowe 11°Blg (08-X-2008r.)

    Dziś zadałem drożdże w temp. 20°C.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...