Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Fala
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Specjalnie dla Fali. Inne etykiety, będą odtąd tylko na Fejsie, tu tylko receptury itede.
    Super! Dzięki

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Specjalnie dla Fali. Inne etykiety, będą odtąd tylko na Fejsie, tu tylko receptury itede.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Spoko, jeśli uznam, że nadają się do picia, to się dogadamy.

    Leave a comment:


  • Fala
    replied
    Jak już zakończysz prace nad etykietami, to przygotuj/zaprojektuj jakiś ładny kartonik na 4-pack (#38, 39, 40 i ... 42) i prześlij pod wiadomy adres bo nie wiem kiedy uda mi się zawitać z wizytą w Twoje progi

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Spoko... Koty jej dobrze wychodzą.
    Do tego wymyśliłem sobie, że ta pani na zakupach ma typowo belgijskie imię Dzięcielina i dostanie pałę z biologii za nieznajomość gryki jak śnieg białej.

    Leave a comment:


  • Fala
    replied
    To poproszę jeszcze etykietę projektu Julci, do tego "Co kot napłakał" w stylu poprzedniej http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=248

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #42 "Co kot napłakał"

    W sumie nie powinno być numeru WARKI, bo warzenia nie było, ale mój browar i moja numeracja.

    Piwo powstało jako mieszanina cieniuszy z dwóch powyższych warek.

    Mocno chmielone:
    - wysłodziny z #40
    20g Hallertauer Tradition 60'
    60g lubelski szyszka 60'
    30g Saaz 15'
    100g cukru
    - wysłodziny z #41
    20g Hallertauer Tradition 60'
    100g laktozy

    Chyba.

    Wg wyliczeń ma ok 8,5blg, ~17l. Zalany fermentator po burzliwej #39 (S-04).
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-07, 14:31. Powód: bo tak :P

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #41 "Ojciec chrzestny"

    Witbier grand cru, warzone 6.XI.2011.

    3kg pilzneński
    1,5kg pszeniczny
    1kg kasza manna
    360g słód biscuit
    40g zakwaszający

    Tym razem nie pamiętam za dobrze zacierania, ale wszystko poszło razem do gara (kasza chwilę wcześniej, żeby ją dobrze rozmieszać, co i tak się nie udało - patrz niżej); było ok 15' przerwy maltozowej i 45' dekstrynującej.

    Gotowanie zbyt długie, bo miałem inne sprawy na głowie.
    70' granulat styrian goldings 30g
    10' świeża skórka z cytryny i dwóch pomarańczy oraz opakowanie (15g) suszonej cytrynowej
    5' curacao 20g
    od 10' do 3' wsypywanie porcjami zmiażdżonych ziaren kolendry (w sumie 15g)

    Wyszło ok 18l (na FB jest błąd) 18,5blg, drożdże WL Wit gęstwa pobrana po burzliwej z #38z dobowym starterem.

    Kasza manna jest bez sensu. Porobiły się gluty-kluchy, które na pewno zostawiły w sobie dużo skrobi. Może trzeba ja kleikować oddzielnie. Filtracja bardzo uciążliwa, pewnie po części z mojej winy, bo mało pilnowałem.
    Połączenie przypraw, skórek i granulatu to drugi błąd. Zatykało rurkę, albo wciągało syf - oby nie było infekcji... Następnym razem użyję do wita szyszki chmielowej.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #40 "Dzięcielina, pała!"

    Belgijski porter gryczany warzony 5.11.2011.

    0,8kg kasza gryczana prażona, śrutowana ze 100g pilzna kleikowana oddzielnie
    20' w 45st
    30' w 63st
    zagotowanie i połączenie z głównym garem

    4,1kg pilzneńskiego
    1kg monachijskiego 25EBC
    0,4kg aroma 150EBC
    0,2kg special B
    0,1kg czekoladowy

    sam pilzneński ok 1h w 63-66st
    wszystko ponad 1h w 72-65st
    (dziwne to zacieranie, ale musiałem się dzieckiem zajmować )
    podgrzanie do 73st i filtracja - poszła rewelacyjnie, polecam kaszę gryczaną!

    Chmielenia nie pamiętam, jest na FB (nie mam dostępu z pracy).

    Wyszło ok 20l. Zalane do fermentatora po cichej warki #38 (WL Wit), na drugi dzień po ruszeniu fermentacji wsypane 0,5kg ciemnego cukru trzcinowego - eksperymentalnie "na sucho", bez syropu. Jeśli da radę się rozpuścić będzie 20,5blg.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Chodzi o to, że jeśli ktoś użyje tego słodu i będzie się spodziewał klasycznej wędzonki drewnianej, to wyrobi sobie błędną opinię o aromacie słodu wędzonego drewnem.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Zatem radzę go nie używać do klasycznych piw wędzonych.
    Oj, oj, Szefowa - no co Ty??...
    Jeśli startujecie w konkursie to może i nie, ale w ramach eksperymentu??

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Potwierdzenie jest tu: http://www.castlemalting.com/CastleM...anguage=Polish
    CM ma w ofercie zarówno słód wędzony (smoked), jak i whisky.
    Stronę CM oglądałam w wersji polskiej i angielskiej i nie mają w ofercie słodu wędzonego NIE NA TORFIE.

    Zatem radzę go nie używać do klasycznych piw wędzonych.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Potwierdzenie jest tu: http://www.castlemalting.com/CastleM...anguage=Polish
    CM ma w ofercie zarówno słód wędzony (smoked), jak i whisky.
    W czasie zacierania waliło boczkiem.

    EDIT: Porównując uwagi w specyfikacjach obu słodów wychodzi, że prawda leży pośrodku. Marusia ma rację, bo oba są wędzone na torfie i Fido pewnie też ma rację, bo efekt wędzenia, czyli przeznaczenie słodu (wg zapewnień producenta) jest inny. Myślę, że ryzykowne byłoby dodawanie tego słodu np do grodziskiego, ale w mojej IPA'ie ta wędzonka, to będzie odległe tło smakowe dla pierwszoplanowej chmielowej goryczki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-02, 12:19.

    Leave a comment:


  • maroxan
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Ja koleżance odpowiem:
    Było tak: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=287

    A efekt był taki, ten i następne posty:http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=299

    Na pewno to nie jest wędzone torfem
    No...nareszcie jakieś potwierdzenie.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Ja koleżance odpowiem:
    Było tak: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=287

    A efekt był taki, ten i następne posty:http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=299

    Na pewno to nie jest wędzone torfem

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...