browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    warka #6

    Drożdże już szaleją w brzeczce. Wyszło ok 21l o gęstości 13blg.
    Tym razem chmiel wrzuciłem luzem przy gotowaniu, przełom był spory tak więc i chmielimy miały gdzie się osadzić, jakoś sobie poradziłem z pomocą pieluchy tetrowej aby to później przecedzić. Mam tylko nadzieję, że nie załapałem żadnej infekcji, trochę było z tym babrania

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #6

    Warka #6 25.02.2011 Pszeniczne

    To szósta moja warka a nadal nie ma co pić. Logistycznie trochę źle zabrałem się do mojego warzenia. Zanim to co mam w piwnicy dojrzeje, to ja uschnę, więc czas na piwo pszeniczne. Dziś warzyłem jasne, za tydzień dwa pójdzie ciemne. Prawdopodobnie później będzie jakaś przerwa, ponieważ butelki się kończą...

    Słody:

    2,5 kg słód pszeniczny
    1,6 kg słód pilzneński
    0,2 kg słód Carahell
    chmiel Lubelski granulat 30g
    drożdże wb-06

    Zacieranie:
    45C - 15 min
    55C - 15 min
    63C - 40 min
    72C - 40 min
    78C - filtracja

    Chmielenie: 60min
    60min 20g Lubelski
    10 min przed końcem 10g Lubelski

    Teraz się brzeczka chłodzi na balkonie, myślę, że za jakąś godzinkę będę przelewał do fermentora.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #5

    Robust Porter przelany na cichą, blg zatrzymało się na 3.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Ślady znikną

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    W pierwszej i drugiej warce chmiel zapakowałem do małego kawałka pończochy, zauważyłem że chmiel nabrał wody i tylko stworzył jedną bryłę. W następnych warkach więc chmiel wkładałem do większego kawałka pończochy, tak aby luźniej pływał. Dlatego warka #3 ma jakieś ślady chmielu, zobaczymy jak będzie to wyglądać za jakieś 2-3 miesiące.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Jak pierwszy raz chmieliłam granulatem też zrobiłam to w pończoszce. Dodatkowo ścisnęłam ją mocno i po gotowaniu okazało się, że chmiel w pończoszce jest z zewnątrz mokry, ale w środku suchy
    Jak już gotować z pończoszką, to bardzo luźno związaną

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #4

    Właśnie zabutelkowałem Stout-a owsianego. Wyszło 30x0,5l + 10x0,33l.

    Czytając dziś jeden wątek na forum wreszcie odkryłem dlaczego w moich piwach słabo albo w ogóle nie czuć chmielu... Czytam forum od jakiegoś czasu (wiadomo wszystkiego od razu nie da się przeczytać) ale pierwszy raz wpadłem na informację o tym, że chmiel w granulacie nie powinno się gotować w pończosze (ja oczywiście tak robiłem ).
    Teraz wiem co skopałem w 5 warkach, szkoda... choć w warce #3 chmiel jest chyba na dobrym poziomie, jeszcze nie piłem po zabutelkowaniu bo za wcześnie, ale w zielonym piwie chmiel wyczuwalny.
    Grodziskie skopane, zero aromatu chmielowego... No nic człowiek ciągle się uczy.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #5

    Warka #5 12.02.2011 Robust Porter 14º

    Słody:
    2,4 kg słód pilzneński
    1 kg słód wiedeński
    0,4 kg słód karmelowy jasny
    0,4 kg słód Karamel Pils
    0,2 kg słód barwiący
    0,2 kg słód czekoladowy
    chmiel Northern Brewer granulat 30g
    chmiel Lubelski granulat 20g
    gęstwa z warki #4

    Zacieranie:
    70-67 - 105min po negatywnej próbie jodowej wsypanie słodu czekoladowego i barwiącego
    78 - filtracja

    Chmielenie: 60min
    60min 30g Northern Brewer
    10 min przed końcem 20g chmiel Lubelski

    Wyszło 19l o blg 14. Teraz jest już ładna piana, drożdże już robią swoje

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #1

    Postanowiłem dziś spróbować jak tam smakuje moje pierwsze piwko, ponad miesiąc leży już w piwnicy. Tak jak z 2 tygodnie temu było kwaśne i mało atrakcyjne w smaku teraz da się to nawet ze przyjemnością wypić! Pojawiła się nawet goryczka której wcześniej w ogóle nie było czuć. Nie jest to z pewnością piwo 1 klasy, ale i tak do tyskiego już nie wrócę
    Smakowałem też przed chwilą Grodzisza (warka#2)i muszę powiedzieć, że teraz te piwo z 1 warki bardziej mi smakuje, tak więc Grodzisz też musi jeszcze poczekać na swój czas

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Dziś zabutelkowałem warkę #3, odfermentowała jeszcze do ok 2blg. Wyszło 30x0,5l + 7x0,33l butelek. Już nie mogę się doczekać, aż piwo będzie zdatne do picia, bo zapowiada się wyśmienicie

    Przed chwilą warkę #4 stout-a zlałem na cichą, odfermentowała do 3blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #2

    Właśnie otworzyłem pierwszą butelkę Grodzisza. Piany praktycznie brak, zapach owocowo-wędzony. Smak owocowy, tak jakby kwaśne jabłuszko, pod koniec lekka wędzonka, goryczki raczej brak, czuć jeszcze trochę drożdży. Nie wiem czy tak to miało smakować, z pewnością jeszcze musi trochę poleżeć. Ogólnie mi smakuje.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #4 29.01.2011 Stout Owsiany

    Słody:
    2 kg pilzneński
    1,2 kg monachijski
    0,4 kg karmel jasny
    0,1 kg karmel ciemny
    0,2 słód czekoladowy
    0,2 jęczmień palony
    0,6 płatki owsiane błyskawiczne
    chmiel Marynka granulat 30g
    chmiel Lubelski granulat 10g
    gęstwa z Brown Ale

    Zacieranie:
    67-->63 - 50min
    72 - po negatywnej próbie jodowej wsypany słód czekoladowy i jęczmień palony na 20min
    75 - 10min ---> filtracja

    Chmielenie: 60min
    60min 30g Marynka
    10 min przed końcem 10g Lubelski

    Tym razem filtracja i wysładzanie to była masakra, ponad 3h na to zmarnowałem, nie chciało lecieć, nieźle się namęczyłem aby to zakończyć.
    Po wystudzeniu brzeczki dolałem brakującej przegotowanej wody i w ostateczności wyszło ok 20l brzeczki o gęstości 12,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #3

    Dziś Brown Ale przelane na cichą, odfermentowało do 3,5blg.

    Oczywiście musiałem posmakować piwka, smaki karmelowe słabe, spora goryczka... z pewnością to się jeszcze zmieni, bo chyba nie tak to miało wyglądać.
    Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2011-01-23, 15:37.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #3

    Brown Ale już fermentuje, drożdże zaczynają ładnie pracować. Wyszło ponad 19l brzeczki o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Przed chwilą zabutelkowałem warkę #2, z dodatkiem glukozy 8g/1l. Wyszło 29 butelek 0,5l i 8x0,33l. W smaku teraz czuję wędzonkę, powinno wyjść dobre piwko

    Wczoraj otworzyłem butelki z pierwszej warki. Nie wyszło z tego nic nadzwyczajnego, smak trochę kwaśny, brak goryczki, ale da się jakoś to wypić. Dziwne bo butelki są nierówne w smaku. Poczekam jeszcze trochę może coś się w smaku polepszy.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...