warka# 14
Praktycznie już brak piany na powierzchni brzeczki, gęstość jest ok 5,5blg, pierwszy raz tak kiepsko fermentuje mi piwko. Jestem ciekaw czy jeszcze coś spadnie.
browar Teniego
Collapse
X
-
warka #14
Coś kiepsko widzę tą warkę.... Wczoraj fermentacja ruszyła z kopyta a teraz już pianka opada, mierzyłem blg spadło już do ok 6. Niestety temperatura brzeczki ok 26C. Nie wróżę tej warce dobrego zakończenie
Warka #13 czyli Dubbel nadal na burzliwej, ok 4blg jutro jeszcze sprawdzę i jak się nic nie zmieni będę przelewał na cichą.Leave a comment:
-
warka #14
Filtracja i wysładzanie trwały dłuuuugo!
Chmieliłem 70 minut.
70min Marynka 30g
15min kolendra 7g
10min kolendra 8g
10min świeżo starta skórka z 3 pomarańczy i 2 cytryn.
Wyszło słabiutko bo jakoś 19l brzeczki ok 11,5blg. Ale dobrze , że wytrzymałem do końca bo był już moment , że chciałem się poddać. Teraz unosi się piękny cytrusowy zapach po pokoju
. Użyłem drożdży s-33.
Leave a comment:
-
warka# 14
Idzie jak krew z nosa, nie wiem ile będzie ta filtracja trwała, ale chyba pobije jakiś rekord.
Leave a comment:
-
-
Warka #14
Warka #14 Letnia słota
Poszedłem do tej warki zbyt optymistycznie, załadowałem taki skład:
2,3kg słód pilzneński
1,2kg płatki pszenne błyskawiczne
0,4 płatki owsiane błyskawiczne
0,2 słód karmelowy jasny
Zacieranie:
68-63C - 70min
73-70C - 15min
78C - filtracja
I teraz zaczyna się horror.... wiedziałem, że z tymi płatkami będzie gorzej szła filtracja ale to, że całkiem mi się zapcha i teraz nic nie idzie mnie załamało.
Idę więc walczyć z tym ustrojstwem dalej.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Przed chwilą poszedłem do piwnicy, aby przynieść do domu fermentor z belgian blond ale na jutrzejszy rozlew... wchodzę do piwnicy i...przy drzwiach spora mokra plama! Otwierając drzwi łudziłem się że może z dwie butelki pękły... oczywiście nadzieja matką głupich! Fermentor stał na skrzynkach (teraz zastanawiam się po co!) trochę się przechylił i resztę każdy może sobie dopowiedzieć. Poszło 5l piwa.
To 12 warka już się boję co będzie z 13stą.
Leave a comment:
-
warka #12
Przed chwilą poszedłem do piwnicy, aby przynieść do domu fermentor z belgian blond ale na jutrzejszy rozlew... wchodzę do piwnicy i...przy drzwiach spora mokra plama! Otwierając drzwi łudziłem się że może z dwie butelki pękły... oczywiście nadzieja matką głupich! Fermentor stał na skrzynkach (teraz zastanawiam się po co!) trochę się przechylił i resztę każdy może sobie dopowiedzieć. Poszło 5l piwa.
To 12 warka już się boję co będzie z 13stą.
Leave a comment:
-
warka #13
Warka #13 22.07.2011r Dubbel
Skład:
3,5 kg słód pilzneński
0,8 kg słód monachijski
0,4 kg carared
0,2 kg karapils
0,2 kg special B
0,5 kg cukier kandyzowany domowej roboty
chmiel Marynka 30g
chmiel Fuggles 20g
gęstwa z poprzedniej warki
Zacieranie:
54C - 10min
65-63C - 30min
73-70C - 40min
78C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie: 60min
60min - Marynka 30g
10min - Fuggles 20g
10min - cukier kandyzowany
Ogólnie wszystko poszło bez problemu, wyszło ok 21l brzeczki o gęstości ok 16,5-17blg.Leave a comment:
-
warka# 12
Blond przelany na cichą przy blg w okolicach 3,5.
Gęsta zlana do słoika czeka w lodówce na dubbla, prawdopodobnie będę go warzył w przyszły weekend.Leave a comment:
-
warka #12
Dziś sprawdzałem do ilu zeszło już blg Blonda, jak na razie jest ok 10, coś słabo to idzie. Co prawda to dopiero 6 dzień, ale myślałem, że pójdzie to szybciej.Leave a comment:
-
Chyba czas na małe podsumowanie mojego dotychczasowego warzenia. Nie myślałem, ze tak mnie to wciągnie. Dużo może nie mam nawarzone, ale jak na moje możliwości to jestem z tego zadowolony. Oto więc mały opis moich piwek:
Warka #1 Pierwsze warzenie i raczej słabo to wyszło, piwo da się wypić, ale szału nie ma. Cieszy fakt, ze własnoręcznie zrobione i że nie poszło do kibla.
Warka #2 Grodzisz – nie miałem okazji pić oryginalnego grodzisza, ani też warzonego przez jakiegoś piwowara domowego, więc ciężko mi powiedzieć, czy to moje, choć w jakimś tam procencie przypomina ten styl. Piwo klarowne, smak owocowy, taki jabłkowy, smaki wędzone małe, goryczki brak, nagazowanie też kiepskie. Ogólnie dało się to wypić.
Warka #3 Brown Ale – pierwsze piwo na drożdżach płynnych, wyszło dobrze choć spodziewałem się czegoś innego. Po pierwsze piwo dość kwaskowate, czuć owoce cytrusowe, zielona cytryna, grejpfruty? Tak jak w poprzednich piwach za mała goryczka, ale tak będzie przez pierwsze 5 warek(chmielenie w pończosze). Ogólnie mi smakuje, przydałaby się tylko ciut większa goryczka.
Warka #4 Stout owsiany - mam mieszane uczucia co do tego piwa, niby dobre ale znów spodziewałem się czegoś innego.Piwo prawie czarne, smaki kawowe, wyczuwalna jakby śliwka, średnia kwasowość, jednak zbyt duże wysycenie prawie do końca szczypie w język, przez co piana słaba. Mam jeszcze sporo tej Warki w piwnicy niech sobie jeszcze postoi w spokoju.
Warka #5 Robust Porter - jak na razie wypiłem tylko z 4 buteleczki i jakoś nie jestem zachwycony. Czuć jeszcze jakby drożdżami, słabe zapachy jakby rozpuszczalnikowe, piana słaba i smak jakiś taki nijaki. Mocne nuty palone. Da się to wypić, ale szału nie ma. Niech jeszcze poleży.
Warka #6 Pszeniczne – według mnie i znajomych udane piwno, najlepsze w 2-3 tygodniu po za butelkowaniu. Goździki i banan wyczuwalny. Na pewno jeszcze do powtórzenia.
Warka # 7 Pszeniczne ciemne - również smaczne piwko, wytrawne, nuty kawowe, brak bananów czy goździków. Również kiedyś będzie powtórka.
Warka #8 Wielozbożowe – moim zdaniem jedyny błąd jaki zrobiłem warząc to piwo to chmieląc go Magnum, niby była to mała ilość ale i tak smak popsuła. Wiem już, że ten chmiel nie jest dla mnie. A reszta jak najbardziej na plus. Nie jestem jakimś tam wielkim smakoszem i nie czuję poszczególnych zbóż w smaku tego piwa, ale piwko wyszło naprawdę dobre.
Warka #9 Koelsch – nie do końca udało mi się utrzymać temperatury przy fermentacji dla tego rodzaju piwa, ale i tak były niższe niż przy poprzednich Warka i to czuć. W smaku prawie jak lager, owocowości brak, fajna goryczka… smaczne piwko
Warka #10 Orkiszowe – jak na razie moim zdaniem najlepsze piwko jakie udało mi się uwarzyć. Niesamowicie treściwe, udało się wydobyć świetny smak z orkiszu, wszystko dobrze zbilansowane goryczką. Piana średnia, ale utrzymująca się do końca piwa. Na pewno na jesień będę to piwko powtarzał.Leave a comment:
-
warka #12
Warka #12 01.07.2011r Belgian Blond Ale
Skład:
4,1kg słód pilzneński
0,4 Karapils
0,3 słód pszeniczny
0,5kg cukier
chmiel Marynka 20g
chmiel Lubelski 25g
mech irlandzki
drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale
Zacieranie:
64-62C - 30min
73-71C – 50min (miało być 40min ale oczywiście gaz się skończył ale butla była już przygotowana)
78C - filtracja
Chmielenie: 70min
70 min Marynka 20g
10 min Lubelski 25g
10 min cukier i mech irlandzki
Zaraz przed chmieleniem zlałem trochę gotującej się brzeczki schłodziłem ją i dopiero wtedy zacząłem robić starter. Niestety wcześniej nie miałem z czego go zrobić. I tak drożdże rozmnażały się ok 6h, trochę mało obawiałem się czy ruszą ale udało sięTeraz jest już pianka, robi się coraz większa i unosi się niesamowity zapach
Mam nadzieję, że namnoży się wystarczająca ilość drożdży aby przeprowadzić prawidłową fermentacje.
Wyszło 21l ok 16,5blg.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: