browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    warka# 14

    Praktycznie już brak piany na powierzchni brzeczki, gęstość jest ok 5,5blg, pierwszy raz tak kiepsko fermentuje mi piwko. Jestem ciekaw czy jeszcze coś spadnie.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #14

    Coś kiepsko widzę tą warkę.... Wczoraj fermentacja ruszyła z kopyta a teraz już pianka opada, mierzyłem blg spadło już do ok 6. Niestety temperatura brzeczki ok 26C. Nie wróżę tej warce dobrego zakończenie

    Warka #13 czyli Dubbel nadal na burzliwej, ok 4blg jutro jeszcze sprawdzę i jak się nic nie zmieni będę przelewał na cichą.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #14

    Filtracja i wysładzanie trwały dłuuuugo!
    Chmieliłem 70 minut.
    70min Marynka 30g
    15min kolendra 7g
    10min kolendra 8g
    10min świeżo starta skórka z 3 pomarańczy i 2 cytryn.

    Wyszło słabiutko bo jakoś 19l brzeczki ok 11,5blg. Ale dobrze , że wytrzymałem do końca bo był już moment , że chciałem się poddać. Teraz unosi się piękny cytrusowy zapach po pokoju. Użyłem drożdży s-33.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka# 14

    Idzie jak krew z nosa, nie wiem ile będzie ta filtracja trwała, ale chyba pobije jakiś rekord.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri

    Poszedłem do tej warki zbyt optymistycznie, załadowałem taki skład:
    Miało być "podszedłem"

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #14

    Warka #14 Letnia słota

    Poszedłem do tej warki zbyt optymistycznie, załadowałem taki skład:

    2,3kg słód pilzneński
    1,2kg płatki pszenne błyskawiczne
    0,4 płatki owsiane błyskawiczne
    0,2 słód karmelowy jasny

    Zacieranie:
    68-63C - 70min
    73-70C - 15min
    78C - filtracja

    I teraz zaczyna się horror.... wiedziałem, że z tymi płatkami będzie gorzej szła filtracja ale to, że całkiem mi się zapcha i teraz nic nie idzie mnie załamało.
    Idę więc walczyć z tym ustrojstwem dalej.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
    Trzeba było wziąć ścierkę i zebrać do jakiegoś innego pojemnika, byś miał piwo z książkową wadą - utlenieniem, czyli zapachem mokrej ścierki
    Utleniony to raczej kartonowy, papierowy. Co do mokrej ścierki, to zależy, czy zgnije, czy nie, bo to będą też dwa różne aromaty

    Leave a comment:


  • Gabe
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri
    Przed chwilą poszedłem do piwnicy, aby przynieść do domu fermentor z belgian blond ale na jutrzejszy rozlew... wchodzę do piwnicy i...przy drzwiach spora mokra plama! Otwierając drzwi łudziłem się że może z dwie butelki pękły... oczywiście nadzieja matką głupich! Fermentor stał na skrzynkach (teraz zastanawiam się po co!) trochę się przechylił i resztę każdy może sobie dopowiedzieć. Poszło 5l piwa.
    To 12 warka już się boję co będzie z 13stą.
    Trzeba było wziąć ścierkę i zebrać do jakiegoś innego pojemnika, byś miał piwo z książkową wadą - utlenieniem, czyli zapachem mokrej ścierki

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #12

    Blond zabutelkowany, wyszło 22x0,5l + 13x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #12

    Przed chwilą poszedłem do piwnicy, aby przynieść do domu fermentor z belgian blond ale na jutrzejszy rozlew... wchodzę do piwnicy i...przy drzwiach spora mokra plama! Otwierając drzwi łudziłem się że może z dwie butelki pękły... oczywiście nadzieja matką głupich! Fermentor stał na skrzynkach (teraz zastanawiam się po co!) trochę się przechylił i resztę każdy może sobie dopowiedzieć. Poszło 5l piwa.
    To 12 warka już się boję co będzie z 13stą.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #13

    Warka #13 22.07.2011r Dubbel

    Skład:
    3,5 kg słód pilzneński
    0,8 kg słód monachijski
    0,4 kg carared
    0,2 kg karapils
    0,2 kg special B
    0,5 kg cukier kandyzowany domowej roboty
    chmiel Marynka 30g
    chmiel Fuggles 20g
    gęstwa z poprzedniej warki

    Zacieranie:
    54C - 10min
    65-63C - 30min
    73-70C - 40min
    78C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie: 60min
    60min - Marynka 30g
    10min - Fuggles 20g
    10min - cukier kandyzowany

    Ogólnie wszystko poszło bez problemu, wyszło ok 21l brzeczki o gęstości ok 16,5-17blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka# 12

    Blond przelany na cichą przy blg w okolicach 3,5.
    Gęsta zlana do słoika czeka w lodówce na dubbla, prawdopodobnie będę go warzył w przyszły weekend.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #12

    Dziś sprawdzałem do ilu zeszło już blg Blonda, jak na razie jest ok 10, coś słabo to idzie. Co prawda to dopiero 6 dzień, ale myślałem, że pójdzie to szybciej.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Chyba czas na małe podsumowanie mojego dotychczasowego warzenia. Nie myślałem, ze tak mnie to wciągnie. Dużo może nie mam nawarzone, ale jak na moje możliwości to jestem z tego zadowolony. Oto więc mały opis moich piwek:

    Warka #1 Pierwsze warzenie i raczej słabo to wyszło, piwo da się wypić, ale szału nie ma. Cieszy fakt, ze własnoręcznie zrobione i że nie poszło do kibla .

    Warka #2 Grodzisz – nie miałem okazji pić oryginalnego grodzisza, ani też warzonego przez jakiegoś piwowara domowego, więc ciężko mi powiedzieć, czy to moje, choć w jakimś tam procencie przypomina ten styl. Piwo klarowne, smak owocowy, taki jabłkowy, smaki wędzone małe, goryczki brak, nagazowanie też kiepskie. Ogólnie dało się to wypić.

    Warka #3 Brown Ale – pierwsze piwo na drożdżach płynnych, wyszło dobrze choć spodziewałem się czegoś innego. Po pierwsze piwo dość kwaskowate, czuć owoce cytrusowe, zielona cytryna, grejpfruty? Tak jak w poprzednich piwach za mała goryczka, ale tak będzie przez pierwsze 5 warek(chmielenie w pończosze). Ogólnie mi smakuje, przydałaby się tylko ciut większa goryczka.

    Warka #4 Stout owsiany - mam mieszane uczucia co do tego piwa, niby dobre ale znów spodziewałem się czegoś innego.Piwo prawie czarne, smaki kawowe, wyczuwalna jakby śliwka, średnia kwasowość, jednak zbyt duże wysycenie prawie do końca szczypie w język, przez co piana słaba. Mam jeszcze sporo tej Warki w piwnicy niech sobie jeszcze postoi w spokoju.

    Warka #5 Robust Porter - jak na razie wypiłem tylko z 4 buteleczki i jakoś nie jestem zachwycony. Czuć jeszcze jakby drożdżami, słabe zapachy jakby rozpuszczalnikowe, piana słaba i smak jakiś taki nijaki. Mocne nuty palone. Da się to wypić, ale szału nie ma. Niech jeszcze poleży.

    Warka #6 Pszeniczne – według mnie i znajomych udane piwno, najlepsze w 2-3 tygodniu po za butelkowaniu. Goździki i banan wyczuwalny. Na pewno jeszcze do powtórzenia.

    Warka # 7 Pszeniczne ciemne - również smaczne piwko, wytrawne, nuty kawowe, brak bananów czy goździków. Również kiedyś będzie powtórka.

    Warka #8 Wielozbożowe – moim zdaniem jedyny błąd jaki zrobiłem warząc to piwo to chmieląc go Magnum, niby była to mała ilość ale i tak smak popsuła. Wiem już, że ten chmiel nie jest dla mnie. A reszta jak najbardziej na plus. Nie jestem jakimś tam wielkim smakoszem i nie czuję poszczególnych zbóż w smaku tego piwa, ale piwko wyszło naprawdę dobre.

    Warka #9 Koelsch – nie do końca udało mi się utrzymać temperatury przy fermentacji dla tego rodzaju piwa, ale i tak były niższe niż przy poprzednich Warka i to czuć. W smaku prawie jak lager, owocowości brak, fajna goryczka… smaczne piwko

    Warka #10 Orkiszowe – jak na razie moim zdaniem najlepsze piwko jakie udało mi się uwarzyć. Niesamowicie treściwe, udało się wydobyć świetny smak z orkiszu, wszystko dobrze zbilansowane goryczką. Piana średnia, ale utrzymująca się do końca piwa. Na pewno na jesień będę to piwko powtarzał.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #12

    Warka #12 01.07.2011r Belgian Blond Ale

    Skład:
    4,1kg słód pilzneński
    0,4 Karapils
    0,3 słód pszeniczny
    0,5kg cukier
    chmiel Marynka 20g
    chmiel Lubelski 25g
    mech irlandzki
    drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale

    Zacieranie:
    64-62C - 30min
    73-71C – 50min (miało być 40min ale oczywiście gaz się skończył ale butla była już przygotowana )
    78C - filtracja

    Chmielenie: 70min
    70 min Marynka 20g
    10 min Lubelski 25g
    10 min cukier i mech irlandzki

    Zaraz przed chmieleniem zlałem trochę gotującej się brzeczki schłodziłem ją i dopiero wtedy zacząłem robić starter. Niestety wcześniej nie miałem z czego go zrobić. I tak drożdże rozmnażały się ok 6h, trochę mało obawiałem się czy ruszą ale udało się Teraz jest już pianka, robi się coraz większa i unosi się niesamowity zapach Mam nadzieję, że namnoży się wystarczająca ilość drożdży aby przeprowadzić prawidłową fermentacje.
    Wyszło 21l ok 16,5blg.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...