browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #22

    Jasne pełne znalazło swoje miejsce w butelkach, wyszło 41 buteleczek 0,5l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #21

    Dziś znalazłem trochę czasu i warka #21 została zabutelkowana do buteleczek: 37x0,5l i 7x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #23

    Warka #23 03.12.2011r Koźlak

    Zasyp:
    2,7kg słód pilzneński
    1kg słód wiedeński
    1kg słód monachijski
    0,2kg caramunich typ II
    0,2kg caraamber
    0,15kg karmelowy jasny
    0,07kg carrared
    chmiel Marynka 15g
    chmiel Hallertauer Tradition 20g
    gęstwa W34/70

    Zacieranie:
    62C - 10min
    odebrałem 1/3 do dekokcji
    72C - 15 min , doprowadziłem do wrzenia i gotowanie przez następne 15 min,
    zwrot dekoktu do zacieru głównego, ustaliłem temperaturę na 72C i przerwa 40min
    76C - filtracja.

    Chmielenie 60min:
    60min Marynka 15g
    10min Hallertauer Tradition 20g

    Wyszło 18l o gęstości trochę ponad 17blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #22

    Jasne pełne przelane na cichą.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #21

    Monachijskie ciemne przelane na cichą. Ostatecznie gęstość spadła do ok 3,5 blg. Jednak po 12 dniach burzliwej w temperaturze 10-12 stopni drożdże Danstar Nottingham zjechały do ok 4blg i dalej nie chciały jeść, musiałem na 2 dni wstawić fermentor do pokoju i zaczęły pracować.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #20

    Wędzone zabutelkowane: 36x0,5l + 5x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #22

    Jak na dziś zabawę z warzeniem uznaje za zakończoną. Drożdżaki wylądowały w fermentorze, w którym znalazło się 22l brzeczki o gęstości ciut ponad 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Hehe, tak jedna "2" wyszła mi za dużo, nie zauważyłem tego. Dobrze, że jesteście czujni

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri
    60min Marynka 25g
    10min Lubelski 225g
    225? Czy za dużo dwójek?
    PS. Osobiście myślę o zrobieniu piwa z duuużą ilością szyszek na koniec, ale aż 225g to nie myślałem...

    EDIT: OK, widzę wyżej, że pomyłka. Pozwoliłem sobie zedytować.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-19, 16:17.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #22

    Warka #22 19.11.2011r Jasne pełne

    Zasyp:
    4,1kg słód pilzneński
    0,2kg słód carahell
    mech irlandzki
    chmiel Marynka 25g
    chmiel Lubelski 25g
    drożdże W34/70

    Zacieranie:
    63C - 20min
    72-72C - 40min
    77C - filtracja

    Chmielenie: 60min
    60min Marynka 25g
    10min Lubelski 25g
    10min mech irlandzki
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-19, 16:17.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Odwiedziłem piwnice, i na termometrze pokazuje ok 11stopni. Tak nisko to jeszcze nigdy nie było... bardzo mnie to cieszy. Mam tylko nadzieje, że drożdże Danstar Nottingham dadzą radę przy takiej temperaturze, niby radzą sobie z lagerami.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #20

    Miodowe ciemne wlane do butelek, wyszło 43x0,5l + 6x0,33l. W zapachu dość mocno wyczuwalny aromat miodowy, jak to mówią znajomi czuć wiejski miód. W smaku już mniej tego miodku czuć, ale jakieś tam akcenty są, więc nie jest źle. Z pewnością w miarę starzenia się piwa te miodowe smaczki będą znikać, ale powinno to wystarczyć.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #21

    Gęstwa wlana do fermentora, wyszło 22l o gęstości ok 12,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #21

    Warka #21 09.11.2011r Monachijskie ciemne

    Zasyp:
    3kg słód monachijski
    1kg słód pilzneński
    0,2kg Special B
    0,1 słód zakwaszający
    mech irlandzki
    chmiel Marynka 25g
    chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g
    drożdże: gęstwa z warki #20

    Zacieranie:
    54C - 10min
    64C - 20min
    72-70C - 40min
    76C - filtracja

    Chmielenie 60min
    60min Marynka 25g
    10min Hallertauer Mittelfrüh 25g
    10min mech irlandzki

    Wszystko odbyło się sprawie i w miarę szybko, teraz brzeczka chłodzi się na balkonie.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #20

    Wędzonka przelana na cichą przy ok 3,5blg. Smak zapowiada wyśmienite piwko, mam nadzieję tylko, że te 3 porażki z pszenicą to tylko taki "pszeniczny" wybryk i to wyjdzie.
    Wędzonka jest piękna, przy leżakowaniu złagodnieje, ale powinna być w miarę wyrazista.

    Gęstwę zebrałem do słoiczka i z pewnością jutro ją użyję przy planowanej następnej warce.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...