Warka #22
Jasne pełne znalazło swoje miejsce w butelkach, wyszło 41 buteleczek 0,5l.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #21
Dziś znalazłem trochę czasu i warka #21 została zabutelkowana do buteleczek: 37x0,5l i 7x0,33l.
Leave a comment:
-
-
Warka #23
Warka #23 03.12.2011r Koźlak
Zasyp:
2,7kg słód pilzneński
1kg słód wiedeński
1kg słód monachijski
0,2kg caramunich typ II
0,2kg caraamber
0,15kg karmelowy jasny
0,07kg carrared
chmiel Marynka 15g
chmiel Hallertauer Tradition 20g
gęstwa W34/70
Zacieranie:
62C - 10min
odebrałem 1/3 do dekokcji
72C - 15 min , doprowadziłem do wrzenia i gotowanie przez następne 15 min,
zwrot dekoktu do zacieru głównego, ustaliłem temperaturę na 72C i przerwa 40min
76C - filtracja.
Chmielenie 60min:
60min Marynka 15g
10min Hallertauer Tradition 20g
Wyszło 18l o gęstości trochę ponad 17blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #21
Monachijskie ciemne przelane na cichą. Ostatecznie gęstość spadła do ok 3,5 blg. Jednak po 12 dniach burzliwej w temperaturze 10-12 stopni drożdże Danstar Nottingham zjechały do ok 4blg i dalej nie chciały jeść, musiałem na 2 dni wstawić fermentor do pokoju i zaczęły pracować.
Leave a comment:
-
-
Warka #22
Jak na dziś zabawę z warzeniem uznaje za zakończoną. Drożdżaki wylądowały w fermentorze, w którym znalazło się 22l brzeczki o gęstości ciut ponad 12blg.
Leave a comment:
-
-
Hehe, tak jedna "2" wyszła mi za dużo, nie zauważyłem tego. Dobrze, że jesteście czujni
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedzi60min Marynka 25g
10min Lubelski 225g
PS. Osobiście myślę o zrobieniu piwa z duuużą ilością szyszek na koniec, ale aż 225g to nie myślałem...
EDIT: OK, widzę wyżej, że pomyłka. Pozwoliłem sobie zedytować.Last edited by Seta; 19-11-2011, 15:17.
Leave a comment:
-
-
Warka #22
Warka #22 19.11.2011r Jasne pełne
Zasyp:
4,1kg słód pilzneński
0,2kg słód carahell
mech irlandzki
chmiel Marynka 25g
chmiel Lubelski 25g
drożdże W34/70
Zacieranie:
63C - 20min
72-72C - 40min
77C - filtracja
Chmielenie: 60min
60min Marynka 25g
10min Lubelski 25g
10min mech irlandzkiLast edited by Seta; 19-11-2011, 15:17.
Leave a comment:
-
-
Odwiedziłem piwnice, i na termometrze pokazuje ok 11stopni. Tak nisko to jeszcze nigdy nie było... bardzo mnie to cieszy. Mam tylko nadzieje, że drożdże Danstar Nottingham dadzą radę przy takiej temperaturze, niby radzą sobie z lagerami.
Leave a comment:
-
-
Warka #20
Miodowe ciemne wlane do butelek, wyszło 43x0,5l + 6x0,33l. W zapachu dość mocno wyczuwalny aromat miodowy, jak to mówią znajomi czuć wiejski miód. W smaku już mniej tego miodku czuć, ale jakieś tam akcenty są, więc nie jest źle. Z pewnością w miarę starzenia się piwa te miodowe smaczki będą znikać, ale powinno to wystarczyć.
Leave a comment:
-
-
Warka #21
Gęstwa wlana do fermentora, wyszło 22l o gęstości ok 12,5blg.
Leave a comment:
-
-
Warka #21
Warka #21 09.11.2011r Monachijskie ciemne
Zasyp:
3kg słód monachijski
1kg słód pilzneński
0,2kg Special B
0,1 słód zakwaszający
mech irlandzki
chmiel Marynka 25g
chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g
drożdże: gęstwa z warki #20
Zacieranie:
54C - 10min
64C - 20min
72-70C - 40min
76C - filtracja
Chmielenie 60min
60min Marynka 25g
10min Hallertauer Mittelfrüh 25g
10min mech irlandzki
Wszystko odbyło się sprawie i w miarę szybko, teraz brzeczka chłodzi się na balkonie.
Leave a comment:
-
-
Warka #20
Wędzonka przelana na cichą przy ok 3,5blg. Smak zapowiada wyśmienite piwko, mam nadzieję tylko, że te 3 porażki z pszenicą to tylko taki "pszeniczny" wybryk i to wyjdzie.
Wędzonka jest piękna, przy leżakowaniu złagodnieje, ale powinna być w miarę wyrazista.
Gęstwę zebrałem do słoiczka i z pewnością jutro ją użyję przy planowanej następnej warce.
Leave a comment:
-
Leave a comment: