Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #55

    Już po tygodniu po zabutelkowaniu warki #55 sprawdzałem buteleczki 0,33l. Smak jeszcze nie ułożony ale jakoś smakowało. Dziś otworzyłem najpierw 2 buteleczki i zonk....bardzo słodki smak i ocet przy prawie zerowym gazie, przestraszyłem się. Otworzyłem następną butelkę i smak fajny następna też dobra.... czyli butelki są winne. Zaprzestałem od chyba 5 warek po umyciu butelek wyparzać je w piekarniku i chyba tu jest wina....pierwszy raz mam taki problem. Teraz to nawet głupio komuś dać butelkę z tym piwem, bo wielka niewiadoma co się w niej mieści.
    Pije teraz Irish Red Ale #51.... nie wiem czy tak smakuje IRA ale moja jest super

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #56

    Warka #56 04.06.2014 Pszeniczne

    Zasyp:
    2kg słód pilzneński
    1,7kg słód pszeniczny
    0,4kg płatki pszenne błyskawiczne
    chmiel Lubelski 25g
    drożdże Bavarian Wheat M20 Mangrove Jack's

    Zacieranie:
    45C - 15min
    55C - 15min
    65C - 40min
    72C - 40min
    77C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Lubelski 25g

    Miałem końcówkę słodu pszenicznego więc dodałem trochę płatków, zasyp więc trochę dziwaczny nie wyjdzie z tego rasowy niemiecki pszeniczniak ale.... Wyszło ok 22,5l o gęstości 12blg.
    Skończył mi się słód ze Strzegomia teraz robię na Soufflet i od razu wydajność zwiększona...od razu mi ten strzegomski słód nie pasował.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #55

    American Wheat II rozlane do butelek...31x0,5l + 12x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #55

    American Wheat II przelany na cichą przy gęstości 2,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #55

    Warka #55 25.04.2014r American Wheat II

    Zasyp:
    2,4kg słód pilzneński
    2,4 kg słód pszeniczny
    chmiel Cascade US 50g
    chmiel Citra 20g
    drożdże gęstwa z warki #54

    Zacieranie:
    69-63C - 70min
    78C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min Cascade 25g
    0min Cascade 25g
    0min Citra 20g

    Wyszło ok 21,5l o gęstości 12,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    IPA we wtorek przelana do butelek: 35x0,5l + 4x0,33l
    Dziś zabutelkowałem American Wheat: 40x0,5l + 5x0,33l

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #53

    IPA nadal strasznie mętna, pierwszy raz mam coś takiego, chyba nawet pszeniczniaki były klarowniejsze. Zrobiło się tak po chmieleniu, duża ilość chmielu tak podziałała? Nie będę chyba klarował żelatyną, ważne aby smak był dobry. W środę będę przelewał do butelek.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #54

    American Wheat przelane na cicha przy ok 3,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #53

    Do IPA wrzuciłem chmiele na zimno: Citra 10g, Amarillo 15g, Simcoe 30g.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Porter z warki #52 w poniedziałek został przelany do butelek w ilości: 18x0,5l + 21x0,33l.

    Dziś warkę #53 przelałem na cichą przy gęstości ok 3,5blg. Pierwszy raz drożdże us-05 opadły mi całkiem na dno... raczej mało normalne to przy tym szczepie.
    Będę teraz trzymał na cichej chyba z 2 tygodnie bo strasznie mętne to wyszło, po tygodniu dodam chmiel na zimno.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #54

    Warka #54 04.04.2014r American Wheat

    Zasyp:
    2,4kg słód pilzneński
    2,4kg słód pszeniczny
    0,2kg słód karmelowy jasny
    chmiel Glacier 50g
    chmiel Citra 10g
    drożdże Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    68-66C - 60min
    77C - filtracja i zacieranie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Glacier 20g
    5min chmiel Glacier 20g
    0min chmiel Glacier 10g
    0min chmiel Citra 10g

    Wyszło prawie 23l o gęstości 12 blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Wczoraj Porter z warki #52 przelany na cicha, przy ok 5,5 blg.
    IPA pomału dostaje czapy drożdżowej....z fermentora unosi się piękny zapach chmieli.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #53

    Dopiero teraz miałem czas aby zajść do piwnicy, a tu tragedia... 12C stanowczo za nisko na drożdże us-05, zero piany, drożdże się nie namnożyły. Okno teraz mam zamknięte, mam nadzieję, że się żadna infekcja nie przyczepi i temperatura podskoczy. Ale ogólnie kiepsko to wygląda.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #53

    Fermentor już w piwnicy. Wyszło ok 21l o gęstości 14blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #53

    Warka #53 26.03.2014r IPA

    Zasyp:
    4,5kg słód pilzneński
    0,5kg słód pszeniczny
    0,3kg słód bursztynowy
    chmiel Amarillo 50g
    chmiel Simcoe 50g
    chmiel Citra 20g
    drożdże us-05

    Zacieranie:
    68-66C - 60min
    77C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie: 60min
    60min Amarillo 25g
    50min Amarillo 10g
    10min Citra 10g
    0min Simcoe 20g
    0min Citra 10g

    Na zimno dam Amarillo 15g, Simcoe 30g
    Nie wiem może dodam jeszcze coś Citry.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎