Podsumowując letnie warzenie jestem ogólnie zadowolony. Saison mi smakował (choć trochę przegazowane) lepsza warka z saisonem II, tu były niższe temperatury. Na pewno kiedyś do powtórzenia.
Po mału szykuje się do następnego warzenia...w planach Brown Porter i jakieś jasne piwko na us-05. Ale kiedy to nastąpi to czas pokaże... Mam nadzieję że jeszcze w tym roku.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
browar Teniego
Collapse
X
-
Wczoraj otworzyłem kolejną butelkę Saisona warka #75. Siarka znikła piwo nabiera charakteru już teraz jest smaczne, choć dość ciężkie.
Leave a comment:
-
-
Tydzień po zabutelkowaniu #75 otworzyłem jedną butelkę dla próby. Wiadomo że piwo za świeże itd ale okazało się że pojawiła się w zapachu siarka, czego wcześniej nie było. Czytając o drożdżach be-134 wyczytałem że w fazie fermentacji siarka się może pojawić , dziwne że wcześniej jej nie było a teraz jest w butelce. Zniknie to?
Leave a comment:
-
-
Warka #76 Sasion II
2.7kg słód jęczmienny
1.2kg słód monachijski
0.5 kg słód pszeniczny
0.2 kg słód karmelowy czerwony
20g chmiel Puławski
35g chmiel Sybilla
Gęstwa z warki #75 (Be-134)
Zacierane:
67-75°C - 60min
72°C - 20min
77°C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Puławski 20g
60min chmiel Sybilla 10g
10 min chmiel Sybilla 25g
Wyszlo ok 22l o gęstości trochę ponad 12blg
Wczoraj 10.06.2021r zabutelkowałem warkę # 75. Wyszło 39 butelek 0.5l + 1 bulelczyna 0.33l.
Leave a comment:
-
-
Pszeniczne z Warki #74 przelane do pojemnika z kranikiem i prawdopodobnie jutro będzie butelkowane. Zatrzymało się na ok 3blg.
Sprawdziłem też gęstość Saisona #75 i tu 1 blg. Jutro będzie przelewane na cichą.
Leave a comment:
-
-
Trochę się późno obudziłem w tym roku z tym warzeniem, bo ciepło się robi...te letnie warki słabo mi zawsze wychodziły. Ale w końcu lepiej późno niż wcale. Za długą miałem tą przerwę....
Nie wiem może jeszcze z jedną wareczkę zrobię. Zbiorę gęstwę z tych Be-134 i może podobne piwko uwarzę. One chyba tak do 25°C dadzą radę.
Leave a comment:
-
-
Warka #74 08.05.2021r
Warka #74 Pszeniczne
2,5kg słód pszeniczny
2kg słód jęczmienny
chmiel Lubelski 25g
drożdze Wb-06
Zacieranie:
47°C - 45°C - 20min
67°C - 65°C - 20min
72°C - 70°C - 40min
78°C - 5min filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Lubelski 25g
Wyszło ok 18l o gęstości 12blg.... Mało ale po tak długiej przerwie trochę zapomniałem ile się wysładzało itd
Warka #75 10.05.2021r
Warka #75 Saison
2,4kg słód jęczmienny
1kg słód monachijski
0,5kk słód pszeniczny
0,3kg słód karmelowy czerwony
skórka z 2 pomarańczy
30g chmiel Puławski
25g chmiel Lubelski
drożdze Be-134
Zacieranie:
67°C-65°C - 20min
72°C-70°C - 40min
78°C - 5min filtracja i wysłądzanie
Chmielenie 70min:
70min chmiel Pułąwski 30g
10min chmiel Lubelski 25g
10min skórka z pomarańczy
Wyszło ok 21l o gęstości 12blg
Leave a comment:
-
-
Powiedziałem sobie, że muszę wziąć się w garść i wreszcie zabrać się za ponowne warzenie... Mam jeszcze z 15-20 kg słodów tylko że jakoś termin do 2017r. Sprawdzałem nic się z nim nie dzieje, nie ma pleśni robaków też nie widać...zapach ok. Mam nadzieję, że będzie dobry, najwyżej wydajność będzie mniejsza. Muszę dokupić chmiel i drożdże i za dwa tygodnie jak będzie czas (musi być!) coś tam potworze. Za długa już ta przerwa i bardzo tęsknię do tego smaku domowego piwa....
Leave a comment:
-
-
Warka #73
Warka #73 29.04.2017 Coś belgijskiego.
Zasyp:
2kg słód pilzneński
2,4 słód pszeniczny
wysuszona skórka z pomarańczy 35g
kolendra 25g
chmiel Sybilla 35g
drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier
Zacieranie:
65°-63° - 20min
72°-70° - 45min
75° - wygładzanie i filtracja
Chmielenie 70min:
70min chmiel Sybilla 35g
10min skórka pomarańczy 35g
10min kolendra 25g
Wyszło 21l o gęstości ok 13blg.
Leave a comment:
-
Leave a comment: