Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Podsumowując letnie warzenie jestem ogólnie zadowolony. Saison mi smakował (choć trochę przegazowane) lepsza warka z saisonem II, tu były niższe temperatury. Na pewno kiedyś do powtórzenia.
    Po mału szykuje się do następnego warzenia...w planach Brown Porter i jakieś jasne piwko na us-05. Ale kiedy to nastąpi to czas pokaże... Mam nadzieję że jeszcze w tym roku.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #76 w butelkach. Wyszło 39 butelek 0.5l i jedna 0.33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Wczoraj otworzyłem kolejną butelkę Saisona warka #75. Siarka znikła piwo nabiera charakteru już teraz jest smaczne, choć dość ciężkie.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    21.06.2021r warkę #76 przelałem na cichą było ok 1,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Tydzień po zabutelkowaniu #75 otworzyłem jedną butelkę dla próby. Wiadomo że piwo za świeże itd ale okazało się że pojawiła się w zapachu siarka, czego wcześniej nie było. Czytając o drożdżach be-134 wyczytałem że w fazie fermentacji siarka się może pojawić , dziwne że wcześniej jej nie było a teraz jest w butelce. Zniknie to?

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #76
    W opisie zacierania wystąpił błąd .. powinno być 67-65°C
    Last edited by tenebri; 12-06-2021, 10:18.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #76 Sasion II
    2.7kg słód jęczmienny
    1.2kg słód monachijski
    0.5 kg słód pszeniczny
    0.2 kg słód karmelowy czerwony
    20g chmiel Puławski
    35g chmiel Sybilla
    Gęstwa z warki #75 (Be-134)

    Zacierane:
    67-75°C - 60min
    72°C - 20min
    77°C - filtracja i wysładzanie


    ​​​​​​Chmielenie 60min:
    60min chmiel Puławski 20g
    60min chmiel Sybilla 10g
    10 min chmiel Sybilla 25g

    Wyszlo ok 22l o gęstości trochę ponad 12blg

    Wczoraj 10.06.2021r zabutelkowałem warkę # 75. Wyszło 39 butelek 0.5l + 1 bulelczyna 0.33l.



    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #74 została dziś zabutelkowana, wyszło 35 butelek 0.5l.
    Warka #75 przelana na cichą.
    Last edited by tenebri; 22-05-2021, 17:12.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Pszeniczne z Warki #74 przelane do pojemnika z kranikiem i prawdopodobnie jutro będzie butelkowane. Zatrzymało się na ok 3blg.
    Sprawdziłem też gęstość Saisona #75 i tu 1 blg. Jutro będzie przelewane na cichą.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Trochę się późno obudziłem w tym roku z tym warzeniem, bo ciepło się robi...te letnie warki słabo mi zawsze wychodziły. Ale w końcu lepiej późno niż wcale. Za długą miałem tą przerwę....
    Nie wiem może jeszcze z jedną wareczkę zrobię. Zbiorę gęstwę z tych Be-134 i może podobne piwko uwarzę. One chyba tak do 25°C dadzą radę.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Nooo, wreszcie ktoś warzy

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #74 08.05.2021r

    Warka #74 Pszeniczne

    2,5kg słód pszeniczny
    2kg słód jęczmienny
    chmiel Lubelski 25g
    drożdze Wb-06

    Zacieranie:
    47°C - 45°C - 20min
    67°C - 65°C - 20min
    72°C - 70°C - 40min
    78°C - 5min filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Lubelski 25g

    Wyszło ok 18l o gęstości 12blg.... Mało ale po tak długiej przerwie trochę zapomniałem ile się wysładzało itd


    Warka #75 10.05.2021r

    Warka #75 Saison

    2,4kg słód jęczmienny
    1kg słód monachijski
    0,5kk słód pszeniczny
    0,3kg słód karmelowy czerwony
    skórka z 2 pomarańczy
    30g chmiel Puławski
    25g chmiel Lubelski
    drożdze Be-134

    Zacieranie:
    67°C-65°C - 20min
    72°C-70°C - 40min
    78°C - 5min filtracja i wysłądzanie

    Chmielenie 70min:
    70min chmiel Pułąwski 30g
    10min chmiel Lubelski 25g
    10min skórka z pomarańczy

    Wyszło ok 21l o gęstości 12blg

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Powiedziałem sobie, że muszę wziąć się w garść i wreszcie zabrać się za ponowne warzenie... Mam jeszcze z 15-20 kg słodów tylko że jakoś termin do 2017r. Sprawdzałem nic się z nim nie dzieje, nie ma pleśni robaków też nie widać...zapach ok. Mam nadzieję, że będzie dobry, najwyżej wydajność będzie mniejsza. Muszę dokupić chmiel i drożdże i za dwa tygodnie jak będzie czas (musi być!) coś tam potworze. Za długa już ta przerwa i bardzo tęsknię do tego smaku domowego piwa....

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #73

    Warka #73 29.04.2017 Coś belgijskiego.

    Zasyp:
    2kg słód pilzneński
    2,4 słód pszeniczny
    wysuszona skórka z pomarańczy 35g
    kolendra 25g
    chmiel Sybilla 35g
    drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier

    Zacieranie:
    65°-63° - 20min
    72°-70° - 45min
    75° - wygładzanie i filtracja

    Chmielenie 70min:
    70min chmiel Sybilla 35g
    10min skórka pomarańczy 35g
    10min kolendra 25g

    Wyszło 21l o gęstości ok 13blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #72

    Warka #72 drożdże Gozdawa U.S. West Coast

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎