Warka #28
Witek już w fermentorze, zalałem go uwodnionymi drożdżami T-58. Wyszło 21l o gęstości 12blg.
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #28
Warka #28 24.03.2012r Witbier
Zasyp:
2,5kg słód pilzneński
0,8kg słód pszeniczny
0,6kg płatki pszenne
0,4kg płatki owsiane
15g kolendra
starta skórka z 3 pomarańczy, 1 cytryny i czerwonego grejpfruta
chmiel Lubelski 25g
chmiel Marynka 10g
Zacieranie:
Po skleikowaniu płatków w ok 6l wody dolałem 7l i w temperaturze jakieś 54C wsypałem pozostałe słody.
65-63C - 40min
72C - 20min
76C - filtracja
Chmielenie 60min:
60min - chmiel Marynka i Lubelski
10min - 8g kolendry + połowa startych skórek cytrusów
5min - 7g kolendry + reszta cytrusów
Warka #27 przelana na cichą przy 5blg.Leave a comment:
-
Warka #26
Wczoraj przelałem do butelek warkę z Ciemnym piwem. Wyszło 34x0,5l i 8 butelek 0,33l.Leave a comment:
-
Warka #27
Wyszło ok 21,5l brzeczki o gęstości 15,5blg. Dałem drożdże s-04.Leave a comment:
-
Warka #27
Warka #27 10.03.2012r Kawowy ciemniak
Zasyp:
4,1kg słód pilzneński
0,3kg słód pszeniczny
0,4kg słód caraamber
0,15kg słód czekoladowy
0,05kg słód carafa II
500g laktozy
ok 50g kawy
mech irlandzki
chmiel Marynka 20g
chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g
Zacieranie:
69-66C - słody bez czekoladowego i palonego wrzucone na 90min.
Podgrzewanie do 76C i wrzucenie pozostałych słodów.
Chmielenie: 60min
60min Marynka 20g
10min Hallertauer Mittelfrüh 25g
10min mech irlandzki
5min laktoza 500g
2min kawa uprzednio zaparzona i wlana bez fusówOstatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2012-03-10, 14:59.Leave a comment:
-
warka #21
Dziś otworzyłem kolejna buteleczkę monachijskiego ciemnego, niestety nagazowanie nadal mizerniutkie. W buteleczkach 0,33 które były nalewane jako ostanie gaz jako taki jest (ale tu bliżej dna i więcej drożdży wleciało). W 0,5l butelkach ledwo co syknie po otworzeniu kapsla. Pierwszy raz mam taką sytuację, aby po 3 miesiącach mieć problem z nagazowaniem piwa. Może jak się zrobi cieplej jeszcze się nagazuje. Piwo w smaku bardzo dobre, ale do pełni szczęścia brakuje jeszcze gazu.Leave a comment:
-
Warka #26
Warka #26 17.02.2012r Ciemne
Zasyp:
3,3kg słód pilzneński
1kg słód wiedeński
0,25kg słód caraamber
0,2kg słód karmelowy ciemny 100-130 EBC Steinbach
0,1kg słód barwiący
0,06 kg słód carahell
chmiel Marynka 15g
chmiel Hersbrucker 30g
mech irlandzki
gęstwa Wyeast 2565 Koelsch
Zacieranie:
64-63C - 20min
73-70C - 40min
77C - filtracja
Chmielenie 60min:
60min Marynka 15g
10min Hersbrucker 30g
10min mech irlandzki
Miałem chęć na jakieś ciemniejsze piwko, niestety została mi tylko gęstwa z drożdżami koelschowymi, fermentacje będę robił w temperaturze 14-15C, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wyszło ok 21l o gęstości 14blg.Leave a comment:
-
warka #25
Wczoraj Kolońskie trafiło do butelek: 37x0,5l , 2x0,66l i 2x0,33l.Leave a comment:
-
W piątek 27 stycznia zabutelkowałem warkę#24, wyszło 35x0,5l + 9x0,33l.
Wczoraj kolońskie z warki #25 poszło na cichą przy ok 2,5blg.Leave a comment:
-
Warka #25
Warka #25 14.01.2011r Kolońskie
Zasyp:
3,8kg słód pilzneński
0,5kg słód monachijski
chmiel Northern Brewer 20g
chmiel Lubelski 25g
mech irlandzki
drożdże Wyeast 2565 Koelsch
Zacieranie:
45C - wsypanie słodów
64-61C - 40min
72C - 20min
77C - filtracja
Chmielenie 70min
70min Northern Brewer 20g
10min Lubelski 25g
10min mech irlandzki
Fermentor stoi w piwnicy, temperatura utrzymuje się tam teraz 12-13C, to taka dolna dla tych drożdży, powinny ruszyć. Wyszło ok 22,5l o gęstości 12blg.Leave a comment:
-
warka #23
Koźlak zabutelkowany, wyszło: 33x0,5l i 2x0,33l.
Monachijskie z warki #24 pomału fermentuje, drożdże dość długo startowały. Dałem uwodnione Danstar Nottingham i jednak temperatura 12C przy takiej ilości komórek drożdżowych to za nisko. Jestem ciekaw jak tak długi start fermentacji wpłynie na smak, mam nadzieję, że się nic nie przyczepi do tej warki.Leave a comment:
-
Warka #24
Warka #24 29.12.2011r Monachijskie
Zasyp:
4,3kg słód monachijski
chmiel Marynka 20g
chmiel Hersbrucker 30g
mech irlandzki
drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
53C - 10min
63-62C - 20min
72-70C - 40min
77C - filtracja
Chmielenie: 60min
60min Marynka 20g
10min Hersbrucker 30g
10min mech irlandzki
Wyszło 21,5l brzeczki o gęstości 13blg. Fermentuje w piwnicy. Ostatnio temperatura utrzymuje się tam w granicach 11-14C. Reguluje ją większym lub mniejszym otwarciem okna, lecz przy 8C na zewnątrz niżej niż 14C w piwnicy to mi ciężko zejść.Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2011-12-30, 00:44.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: