browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #28

    Witek już w fermentorze, zalałem go uwodnionymi drożdżami T-58. Wyszło 21l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #28

    Warka #28 24.03.2012r Witbier

    Zasyp:
    2,5kg słód pilzneński
    0,8kg słód pszeniczny
    0,6kg płatki pszenne
    0,4kg płatki owsiane
    15g kolendra
    starta skórka z 3 pomarańczy, 1 cytryny i czerwonego grejpfruta
    chmiel Lubelski 25g
    chmiel Marynka 10g

    Zacieranie:
    Po skleikowaniu płatków w ok 6l wody dolałem 7l i w temperaturze jakieś 54C wsypałem pozostałe słody.
    65-63C - 40min
    72C - 20min
    76C - filtracja

    Chmielenie 60min:
    60min - chmiel Marynka i Lubelski
    10min - 8g kolendry + połowa startych skórek cytrusów
    5min - 7g kolendry + reszta cytrusów


    Warka #27 przelana na cichą przy 5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #26

    Wczoraj przelałem do butelek warkę z Ciemnym piwem. Wyszło 34x0,5l i 8 butelek 0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #27

    Wyszło ok 21,5l brzeczki o gęstości 15,5blg. Dałem drożdże s-04.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #27

    Warka #27 10.03.2012r Kawowy ciemniak

    Zasyp:
    4,1kg słód pilzneński
    0,3kg słód pszeniczny
    0,4kg słód caraamber
    0,15kg słód czekoladowy
    0,05kg słód carafa II
    500g laktozy
    ok 50g kawy
    mech irlandzki
    chmiel Marynka 20g
    chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g

    Zacieranie:
    69-66C - słody bez czekoladowego i palonego wrzucone na 90min.
    Podgrzewanie do 76C i wrzucenie pozostałych słodów.

    Chmielenie: 60min
    60min Marynka 20g
    10min Hallertauer Mittelfrüh 25g
    10min mech irlandzki
    5min laktoza 500g
    2min kawa uprzednio zaparzona i wlana bez fusów
    Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2012-03-10, 14:59.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #26

    Ciemne przelane na cichą, przy 4blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #21

    Dziś otworzyłem kolejna buteleczkę monachijskiego ciemnego, niestety nagazowanie nadal mizerniutkie. W buteleczkach 0,33 które były nalewane jako ostanie gaz jako taki jest (ale tu bliżej dna i więcej drożdży wleciało). W 0,5l butelkach ledwo co syknie po otworzeniu kapsla. Pierwszy raz mam taką sytuację, aby po 3 miesiącach mieć problem z nagazowaniem piwa. Może jak się zrobi cieplej jeszcze się nagazuje. Piwo w smaku bardzo dobre, ale do pełni szczęścia brakuje jeszcze gazu.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #26

    Warka #26 17.02.2012r Ciemne

    Zasyp:
    3,3kg słód pilzneński
    1kg słód wiedeński
    0,25kg słód caraamber
    0,2kg słód karmelowy ciemny 100-130 EBC Steinbach
    0,1kg słód barwiący
    0,06 kg słód carahell
    chmiel Marynka 15g
    chmiel Hersbrucker 30g
    mech irlandzki
    gęstwa Wyeast 2565 Koelsch

    Zacieranie:
    64-63C - 20min
    73-70C - 40min
    77C - filtracja

    Chmielenie 60min:
    60min Marynka 15g
    10min Hersbrucker 30g
    10min mech irlandzki

    Miałem chęć na jakieś ciemniejsze piwko, niestety została mi tylko gęstwa z drożdżami koelschowymi, fermentacje będę robił w temperaturze 14-15C, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Wyszło ok 21l o gęstości 14blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #25

    Wczoraj Kolońskie trafiło do butelek: 37x0,5l , 2x0,66l i 2x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    W piątek 27 stycznia zabutelkowałem warkę#24, wyszło 35x0,5l + 9x0,33l.
    Wczoraj kolońskie z warki #25 poszło na cichą przy ok 2,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #25

    Warka #25 14.01.2011r Kolońskie

    Zasyp:
    3,8kg słód pilzneński
    0,5kg słód monachijski
    chmiel Northern Brewer 20g
    chmiel Lubelski 25g
    mech irlandzki
    drożdże Wyeast 2565 Koelsch

    Zacieranie:
    45C - wsypanie słodów
    64-61C - 40min
    72C - 20min
    77C - filtracja

    Chmielenie 70min
    70min Northern Brewer 20g
    10min Lubelski 25g
    10min mech irlandzki

    Fermentor stoi w piwnicy, temperatura utrzymuje się tam teraz 12-13C, to taka dolna dla tych drożdży, powinny ruszyć. Wyszło ok 22,5l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #25

    Monachijskie przelane na cicha przy gęstości ok 3,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #23

    Koźlak zabutelkowany, wyszło: 33x0,5l i 2x0,33l.

    Monachijskie z warki #24 pomału fermentuje, drożdże dość długo startowały. Dałem uwodnione Danstar Nottingham i jednak temperatura 12C przy takiej ilości komórek drożdżowych to za nisko. Jestem ciekaw jak tak długi start fermentacji wpłynie na smak, mam nadzieję, że się nic nie przyczepi do tej warki.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #24

    Warka #24 29.12.2011r Monachijskie

    Zasyp:
    4,3kg słód monachijski
    chmiel Marynka 20g
    chmiel Hersbrucker 30g
    mech irlandzki
    drożdże Danstar Nottingham

    Zacieranie:
    53C - 10min
    63-62C - 20min
    72-70C - 40min
    77C - filtracja

    Chmielenie: 60min
    60min Marynka 20g
    10min Hersbrucker 30g
    10min mech irlandzki

    Wyszło 21,5l brzeczki o gęstości 13blg. Fermentuje w piwnicy. Ostatnio temperatura utrzymuje się tam w granicach 11-14C. Reguluje ją większym lub mniejszym otwarciem okna, lecz przy 8C na zewnątrz niżej niż 14C w piwnicy to mi ciężko zejść.
    Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2011-12-30, 00:44.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #23

    Z rana koźlaczek został przelany na cichą przy ok 4blg.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...