browar Teniego
Collapse
X
-
Czyszcząc fermentor po pszeniczniaku zauważyłem, że plastik był przebarwiony, lekko brązowy, nie daje się tego usunąć. Zalałem sporą ilością ace i wody. Niech się porządnie odmoczy. Może przy ostatnich warkach tego nie zauważyłem i fermentory były źle wyczyszczone, dlatego te dziwne posmaki w piwie? -
Warka #17
Pszenica III zabutelkowana, wyszło 23x0,5l + 3x0,33l + 6x1,5l Pet.
Niestety coś mi nie pasuje w tym piwku. Goździki i banan mało wyczuwalny, smak jakiś dziwny, jakby winny a i kolor piwa jakiś ciemniejszy niż być powinny.
Poprzednia pszenica tydzień po zabutelkowaniu praktycznie bez gazu, smakowo cienka... Czyżby jakieś infekcje? Temperatura fermentacji obu pszenic była ok 20-22C, przy butelkowaniu na powierzchni piwa nie było żadnych dziwnych oznak.
Pamiętam, że przy otworzeniu napuchniętej saszetki z drożdżami zdziwił mnie jakiś dziwny zapaszek, ale pierwszy raz miałem do czynienia z tymi drożdżami więc się nie przejąłem. Gęstwa użyta do pszeniczniaka z warki #17 miała normalny zapach.
Teraz jeszcze mam na tych drożdżach Weizenbocka, już się obawiam co z tego może być.Leave a comment:
-
Warka #18
Rogata pszenica już pięknie pracuje w fermentorze, wyszło 19,5l o gęstości trochę powyżej 16blg.Leave a comment:
-
Warka #18
Warka #18 16.09.2011 Weizenbock
Zasyp:
3kg słód pszeniczny
1,2kg słód monachijski
0.9kg słód pilzneński
0,2kg słód caraaroma
0,1kg słód karmelowy ciemny
chmiel Hallertauer Tradition 25g
drożdże: gęstwa (Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen)
Zacieranie:
44C - 30min
54C - 15min
65-62C - 40min
72-70C - 30min
76C - filtracja
Chmielenie 60min:
25g Hallertauer Tradition na 60min
Brzeczka w trakcie chłodzenia w wannie, jeszcze z godzinka i przejdę do przelewania do fermentora.
Z rana zabutelkowałem warkę #16, wyszło 42x0,5l, przed zabutelkowaniem zmierzyłem gęstość i spadła jeszcze do 3,5blg.Leave a comment:
-
Warka #17
Pszeniczne III przelane na cichą przy 3,5 blg.
Jutro zabieram się za ostatnią pszenice w tym roku, będzie to Weizenbock.Leave a comment:
-
warka #17
Zabawa z pszeniczniakiem zakończona, wyszło 22,5l o gęstości ok 13blg.Leave a comment:
-
Warka #17
Warka #17 07.09.2011r Pszeniczne III
Zasyp:
2,5 kg słód pszeniczny
1,7 kg słód pilzneński
0,2 kg słód karmelowy jasny
chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g
drożdże: gęstwa z poprzedniej warki (Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen)
Zacieranie:
44C - 15min
54C - 15min
65-63C - 30min
73-70C - 40min
77C - filtracja
Chmielenie 60min:
60min - Hallertauer Mittelfrüh 25g
Chmielenie zaraz się skończy tak więc zabieram się za napełnianie wanny wodą i chłodzenie.
Przed chwilą pszeniczniaka z warki #16 przelałem na cichą przy blg ok 4blg.Leave a comment:
-
Warka #14
Dziś z rana rozlałem 14 warkę do butelek. Weszło w 26x0,5l, 2x0,66l i w 2 PET-y 1,5l.
Piwo ma fajny cytrusowy zapaszek w smaku jest średnie. Czuć, jakiś dziwny posmaczek, z pewnością to wina wyższej temperatury w czasie fermentacji, która zresztą odbyła się w expresowym tempie. Raczej będzie pijalne, mam tylko nadzieję, że butelki nie będą strzelać.
Przed rozlaniem mierzyłem jeszcze blg i wyszło poniżej 5, więc na cichej troszkę spadło.Leave a comment:
-
Warka #16
Warka #16 28.08.2011r Pszeniczne II
Udało mi się nabyć termometr więc tak jak planowałem dziś uwarzyłem pszeniczniaka.
Słody:
2,5 kg słód pszeniczny
1,6 kg słód pilzneński
0,2 kg słód Carahell
chmiel Hallertauer Tradition 25g
drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
Zacieranie:
44C - 15min
55C - 15min
65-64C - 20min
72-70C - 40min
77C - filtracja
Chmielenie 60min:
25g Hallertauer Tradition na 60min
Wyszło jakieś 22,5l około 12blg.
Jak mi się zwolnią fermentory to zebraną gęstwę z tej warki planuję wykorzystać do uwarzenia jeszcze jednego jasnego pszeniczniaka i weizenbocka.Leave a comment:
-
Warka #15
Wczoraj przelałem warkę #15 na cichą przy ok 4,5blg.
W weekend miałem plan warzyć pszeniczniaka, drożdże już uaktywnione a tu wczoraj termometr mi się zbił. Przeszukałem miasto i nigdzie nie znalazłem takiego co potrzeba. Kiepsko.Leave a comment:
-
Warka #13
Warka #13 przelana do butelek: 33x0,5l + 10x0,33l. Smak ciekawy, choć chmielu praktycznie brak, Marynka była w szyszce i widocznie dałem jej za mało.
Przelałem też "wybuchową" warkę #14 na cichą. Jak stało tak stoi na 5,5blg.Leave a comment:
-
warka #14
Warka #14 nadal mnie niepokoi, blg utrzymuje się ciągle na poziomie 5,5. Tak jak pisałem we wcześniejszych postach fermentacja musiała się odbyć w ciągu 2 dni. Nie wiem, co teraz zrobić. Zacieranie nie było aż tak na słodko, aby taka końcowa gęstość była normalnym wynikiem. Co mi doradzicie? Oczywiście pójdzie jeszcze na cicha, ale nie wiem czy coś to da, a boję się granatów.Leave a comment:
-
Warka #15
Warka #15 Orkiszowe II
Po męczarni z warką #14 to orkiszowe było miłą odskocznią. Nieco zmieniłem zasyp w porównaniu z pierwszym Orkiszowym, zacieranie podobne i zastosowałem inny amerykański chmiel.
Słody:
2 kg słód orkiszowy
1,2 kg słód monachijski
1 kg słód wiedeński
0,15 słód carahell
chmiel Cascade 40g
drożdże us-05
Zacieranie:
53C - 10min
67-66C - 10min
73-69C - 45min
Chmielenie 60min
60min Cascade 30g
10min Cascade 10g
Wyszło ok 21l brzeczki o gęstości około 13blg.Leave a comment:
-
Warka #13
Dubbelek przelany na cichą, zatrzymał się na 4blg.
Warka #14 nadal stoi na ok 5,5blg, całkowity brak piany, tak jakby fermentacja już się zakończyła, masakra....Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: