browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Czyszcząc fermentor po pszeniczniaku zauważyłem, że plastik był przebarwiony, lekko brązowy, nie daje się tego usunąć. Zalałem sporą ilością ace i wody. Niech się porządnie odmoczy. Może przy ostatnich warkach tego nie zauważyłem i fermentory były źle wyczyszczone, dlatego te dziwne posmaki w piwie?

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #17

    Pszenica III zabutelkowana, wyszło 23x0,5l + 3x0,33l + 6x1,5l Pet.

    Niestety coś mi nie pasuje w tym piwku. Goździki i banan mało wyczuwalny, smak jakiś dziwny, jakby winny a i kolor piwa jakiś ciemniejszy niż być powinny.
    Poprzednia pszenica tydzień po zabutelkowaniu praktycznie bez gazu, smakowo cienka... Czyżby jakieś infekcje? Temperatura fermentacji obu pszenic była ok 20-22C, przy butelkowaniu na powierzchni piwa nie było żadnych dziwnych oznak.
    Pamiętam, że przy otworzeniu napuchniętej saszetki z drożdżami zdziwił mnie jakiś dziwny zapaszek, ale pierwszy raz miałem do czynienia z tymi drożdżami więc się nie przejąłem. Gęstwa użyta do pszeniczniaka z warki #17 miała normalny zapach.
    Teraz jeszcze mam na tych drożdżach Weizenbocka, już się obawiam co z tego może być.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #18

    Rogata pszenica już pięknie pracuje w fermentorze, wyszło 19,5l o gęstości trochę powyżej 16blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #18

    Warka #18 16.09.2011 Weizenbock

    Zasyp:
    3kg słód pszeniczny
    1,2kg słód monachijski
    0.9kg słód pilzneński
    0,2kg słód caraaroma
    0,1kg słód karmelowy ciemny
    chmiel Hallertauer Tradition 25g
    drożdże: gęstwa (Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen)

    Zacieranie:
    44C - 30min
    54C - 15min
    65-62C - 40min
    72-70C - 30min
    76C - filtracja

    Chmielenie 60min:
    25g Hallertauer Tradition na 60min

    Brzeczka w trakcie chłodzenia w wannie, jeszcze z godzinka i przejdę do przelewania do fermentora.

    Z rana zabutelkowałem warkę #16, wyszło 42x0,5l, przed zabutelkowaniem zmierzyłem gęstość i spadła jeszcze do 3,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #17

    Pszeniczne III przelane na cichą przy 3,5 blg.
    Jutro zabieram się za ostatnią pszenice w tym roku, będzie to Weizenbock.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #17

    Zabawa z pszeniczniakiem zakończona, wyszło 22,5l o gęstości ok 13blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #17

    Warka #17 07.09.2011r Pszeniczne III

    Zasyp:

    2,5 kg słód pszeniczny
    1,7 kg słód pilzneński
    0,2 kg słód karmelowy jasny
    chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g
    drożdże: gęstwa z poprzedniej warki (Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen)

    Zacieranie:
    44C - 15min
    54C - 15min
    65-63C - 30min
    73-70C - 40min
    77C - filtracja

    Chmielenie 60min:
    60min - Hallertauer Mittelfrüh 25g

    Chmielenie zaraz się skończy tak więc zabieram się za napełnianie wanny wodą i chłodzenie.

    Przed chwilą pszeniczniaka z warki #16 przelałem na cichą przy blg ok 4blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #15

    Orkiszowe II przelane do butelek: 37x0,5l + 3x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #14

    Dziś z rana rozlałem 14 warkę do butelek. Weszło w 26x0,5l, 2x0,66l i w 2 PET-y 1,5l.
    Piwo ma fajny cytrusowy zapaszek w smaku jest średnie. Czuć, jakiś dziwny posmaczek, z pewnością to wina wyższej temperatury w czasie fermentacji, która zresztą odbyła się w expresowym tempie. Raczej będzie pijalne, mam tylko nadzieję, że butelki nie będą strzelać.
    Przed rozlaniem mierzyłem jeszcze blg i wyszło poniżej 5, więc na cichej troszkę spadło.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #16

    Warka #16 28.08.2011r Pszeniczne II

    Udało mi się nabyć termometr więc tak jak planowałem dziś uwarzyłem pszeniczniaka.

    Słody:
    2,5 kg słód pszeniczny
    1,6 kg słód pilzneński
    0,2 kg słód Carahell
    chmiel Hallertauer Tradition 25g
    drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

    Zacieranie:
    44C - 15min
    55C - 15min
    65-64C - 20min
    72-70C - 40min
    77C - filtracja

    Chmielenie 60min:
    25g Hallertauer Tradition na 60min

    Wyszło jakieś 22,5l około 12blg.
    Jak mi się zwolnią fermentory to zebraną gęstwę z tej warki planuję wykorzystać do uwarzenia jeszcze jednego jasnego pszeniczniaka i weizenbocka.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #15

    Wczoraj przelałem warkę #15 na cichą przy ok 4,5blg.

    W weekend miałem plan warzyć pszeniczniaka, drożdże już uaktywnione a tu wczoraj termometr mi się zbił. Przeszukałem miasto i nigdzie nie znalazłem takiego co potrzeba. Kiepsko.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #13

    Warka #13 przelana do butelek: 33x0,5l + 10x0,33l. Smak ciekawy, choć chmielu praktycznie brak, Marynka była w szyszce i widocznie dałem jej za mało.

    Przelałem też "wybuchową" warkę #14 na cichą. Jak stało tak stoi na 5,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #14

    Warka #14 nadal mnie niepokoi, blg utrzymuje się ciągle na poziomie 5,5. Tak jak pisałem we wcześniejszych postach fermentacja musiała się odbyć w ciągu 2 dni. Nie wiem, co teraz zrobić. Zacieranie nie było aż tak na słodko, aby taka końcowa gęstość była normalnym wynikiem. Co mi doradzicie? Oczywiście pójdzie jeszcze na cicha, ale nie wiem czy coś to da, a boję się granatów.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #15

    Warka #15 Orkiszowe II

    Po męczarni z warką #14 to orkiszowe było miłą odskocznią. Nieco zmieniłem zasyp w porównaniu z pierwszym Orkiszowym, zacieranie podobne i zastosowałem inny amerykański chmiel.

    Słody:
    2 kg słód orkiszowy
    1,2 kg słód monachijski
    1 kg słód wiedeński
    0,15 słód carahell
    chmiel Cascade 40g
    drożdże us-05

    Zacieranie:
    53C - 10min
    67-66C - 10min
    73-69C - 45min

    Chmielenie 60min
    60min Cascade 30g
    10min Cascade 10g

    Wyszło ok 21l brzeczki o gęstości około 13blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #13

    Dubbelek przelany na cichą, zatrzymał się na 4blg.


    Warka #14 nadal stoi na ok 5,5blg, całkowity brak piany, tak jakby fermentacja już się zakończyła, masakra....

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...