browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #31

    Wczoraj Wielozbożowe przelane na cichą, przy gęstości 3,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #31

    Drożdże już ładnie pracują, wyszło ok 22l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #31

    Warka #31 22.06.2012r Wielozbożowe II

    Zasyp:
    3kg słód pilzneński
    0,4kg słód orkiszowy
    0,4kg płatki żytnie błyskawiczne
    0,3kg płatki owsiane błyskawiczne
    0,35kg kasza jaglana
    0,2kg kasza gryczana
    chmiel Northern Brower 15g
    chmiel Hallertauer Tradition 30g
    mech irlandzki
    drożdże s-33

    Zacieranie:
    Kleikowanie kaszy jaglanej i gryczanej
    54C - 15min
    65-62C - 50min
    72C - 20min
    75C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min - Northern Brower 15g
    10min - Hallertauer Tradition 20g
    10min - mech irlandzki
    5min - Hallertauer Tradition 10g

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #30

    Imbirowy Wit 27 maja przelany do butelek. Wyszło 36x0,5l + 5x0,33l.
    W smak ciekawy, czuć imbirek w zapachu też wyczuwalny, niech się trochę ułoży i dojrzeje.

    Ostatnio mam coś problem z nagazowaniem moich piwek, bardzo wolno to idzie. Wit z warki #28 ma nadal mało gazu. W smaku dobre piwko ale spodziewałem się czegoś innego, jednak te drożdże t-58 średnio nadają się na tego typu piwo. Czuć tu jakby trochę bananem.

    Leave a comment:


  • karabach
    replied
    czekam na wyniki z 30-tą

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #29 przelana do butelek: 36x0,5l + 2x0,33l
    Warka #30 przelana na cichą, przy gęstości 2blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #30

    Drożdżaki ładnie ruszyły, wyszło trochę ponad 20l o gęstości 11,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #30

    Warka #30 5.05.2012 Imbirowy Wit

    Zasyp:
    2kg słód pilzneński
    0,7kg słód pszeniczny
    0,9kg płatki pszenne
    0,4kg płatki owsiane
    chmiel Marynka szyszka 15g
    chmiel Hersbrucker 20g
    świeży imbir ok 100g
    curacao 20g
    gęstwa z poprzedniej warki

    Zacieranie:
    66-62C - 60min wcześniej skleikowanie płatków
    72-70C - 20min
    76 - filtracja

    Chmielenie 70min:
    70min - Marynka i Hersbrucker
    10min - starty imbir + curacao

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #29

    Witbier II przelany na cichą przy ok 2blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #29

    Drożdżaki już pracują w fermentorze, jest ładna pianka. Wyszło niecałe 20l o gęstości ok 12blg.

    Wczoraj otworzyłem jedną butelkę z witkiem z warki 28. Dopiero 9 dni po rozlaniu do butelek, nagazowanie jeszcze mizerniutkie ale smak fajny. Lekkie, smaczne piwko.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #29

    Warka #28 20.04.2012r Witbier II

    Zasyp:
    2kg słód pilzneński
    0,6kg słód orkiszowy
    0,1kg słód biscuit
    0,9kg płatki pszenne
    0,4kg płatki owsiane
    0,15kg płatki ryżowe błyskawiczne
    chmiel Marynka szyszka 35g
    kolendra 15g
    starta skórka z 5 pomarańczy
    drożdże Zymoferm Z036-8-37 Witbier

    Zacieranie:
    Do skleikowanych płatków dolałem 6l wody i wsypałem resztę słodów
    65-61C - 60min
    72-70C - 20min
    76C - filtracja

    Chmielenie 70min:
    70min - chmiel Marynka 35g
    10min - połowa cytrusów + 7g kolendry
    5min - reszta cytrusów + 8g kolendry

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #28

    Warka #28 - Witbier rozlany do butelek: 39x05l i 2x0,66l.

    Nie piłem żadnego innego witbiera oprócz tego z Obelona, który nie jest podobno wzorem tego gatunku, więc nie wiem dokładnie jakich smaków się dokładnie spodziewać. Jednak już teraz choć na drożdżach t-58 i dopiero co rozlane, jego smak jest zadowalający. Inaczej smakuje niż na s-33 który robiłem w tamtym roku, bardziej łagodniejszy. Zobaczymy jak się ułoży.
    Następne dwie warki też będą w stylu witbiera.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #27 przelana do butelek: 32x0,5l + 14x0,33l.
    Warka #28 przelana na cichą przy 3,5blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Dałem drożdże T-58 ponieważ takie tylko mi zostały, zresztą ten zasyp to końcówka słodów jaki mam i chciałem coś z tego uwarzyć. Przeglądając zagraniczne fora wyczytałem, że na tych drożdżakach wity wychodzą w miarę dobre, zobaczymy.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A czemu dał takie drożdże?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...