Warka #31
Wczoraj Wielozbożowe przelane na cichą, przy gęstości 3,5blg.
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #31
Drożdże już ładnie pracują, wyszło ok 22l o gęstości 12blg.Leave a comment:
-
Warka #31
Warka #31 22.06.2012r Wielozbożowe II
Zasyp:
3kg słód pilzneński
0,4kg słód orkiszowy
0,4kg płatki żytnie błyskawiczne
0,3kg płatki owsiane błyskawiczne
0,35kg kasza jaglana
0,2kg kasza gryczana
chmiel Northern Brower 15g
chmiel Hallertauer Tradition 30g
mech irlandzki
drożdże s-33
Zacieranie:
Kleikowanie kaszy jaglanej i gryczanej
54C - 15min
65-62C - 50min
72C - 20min
75C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min - Northern Brower 15g
10min - Hallertauer Tradition 20g
10min - mech irlandzki
5min - Hallertauer Tradition 10gLeave a comment:
-
Warka #30
Imbirowy Wit 27 maja przelany do butelek. Wyszło 36x0,5l + 5x0,33l.
W smak ciekawy, czuć imbirek w zapachu też wyczuwalny, niech się trochę ułoży i dojrzeje.
Ostatnio mam coś problem z nagazowaniem moich piwek, bardzo wolno to idzie. Wit z warki #28 ma nadal mało gazu. W smaku dobre piwko ale spodziewałem się czegoś innego, jednak te drożdże t-58 średnio nadają się na tego typu piwo. Czuć tu jakby trochę bananem.Leave a comment:
-
Warka #29 przelana do butelek: 36x0,5l + 2x0,33l
Warka #30 przelana na cichą, przy gęstości 2blg.Leave a comment:
-
Warka #30
Drożdżaki ładnie ruszyły, wyszło trochę ponad 20l o gęstości 11,5blg.Leave a comment:
-
Warka #30
Warka #30 5.05.2012 Imbirowy Wit
Zasyp:
2kg słód pilzneński
0,7kg słód pszeniczny
0,9kg płatki pszenne
0,4kg płatki owsiane
chmiel Marynka szyszka 15g
chmiel Hersbrucker 20g
świeży imbir ok 100g
curacao 20g
gęstwa z poprzedniej warki
Zacieranie:
66-62C - 60min wcześniej skleikowanie płatków
72-70C - 20min
76 - filtracja
Chmielenie 70min:
70min - Marynka i Hersbrucker
10min - starty imbir + curacaoLeave a comment:
-
Warka #29
Drożdżaki już pracują w fermentorze, jest ładna pianka. Wyszło niecałe 20l o gęstości ok 12blg.
Wczoraj otworzyłem jedną butelkę z witkiem z warki 28. Dopiero 9 dni po rozlaniu do butelek, nagazowanie jeszcze mizerniutkie ale smak fajny. Lekkie, smaczne piwko.Leave a comment:
-
Warka #29
Warka #28 20.04.2012r Witbier II
Zasyp:
2kg słód pilzneński
0,6kg słód orkiszowy
0,1kg słód biscuit
0,9kg płatki pszenne
0,4kg płatki owsiane
0,15kg płatki ryżowe błyskawiczne
chmiel Marynka szyszka 35g
kolendra 15g
starta skórka z 5 pomarańczy
drożdże Zymoferm Z036-8-37 Witbier
Zacieranie:
Do skleikowanych płatków dolałem 6l wody i wsypałem resztę słodów
65-61C - 60min
72-70C - 20min
76C - filtracja
Chmielenie 70min:
70min - chmiel Marynka 35g
10min - połowa cytrusów + 7g kolendry
5min - reszta cytrusów + 8g kolendryLeave a comment:
-
Warka #28
Warka #28 - Witbier rozlany do butelek: 39x05l i 2x0,66l.
Nie piłem żadnego innego witbiera oprócz tego z Obelona, który nie jest podobno wzorem tego gatunku, więc nie wiem dokładnie jakich smaków się dokładnie spodziewać. Jednak już teraz choć na drożdżach t-58 i dopiero co rozlane, jego smak jest zadowalający. Inaczej smakuje niż na s-33 który robiłem w tamtym roku, bardziej łagodniejszy. Zobaczymy jak się ułoży.
Następne dwie warki też będą w stylu witbiera.Leave a comment:
-
Warka #27 przelana do butelek: 32x0,5l + 14x0,33l.
Warka #28 przelana na cichą przy 3,5blg.Leave a comment:
-
Dałem drożdże T-58 ponieważ takie tylko mi zostały, zresztą ten zasyp to końcówka słodów jaki mam i chciałem coś z tego uwarzyć. Przeglądając zagraniczne fora wyczytałem, że na tych drożdżakach wity wychodzą w miarę dobre, zobaczymy.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: