Warka #42
29.06.13r zabutelkowałem Lekkie Ciemne (34x0,5l + 9x0,33l)
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #42
Warka #42 12.06.2013r Ciemne lekkie
Zasyp:
2,9kg słód pilzneński
0,3kg słód pszeniczny
0,2kg słód kawowy
0,1kg słód cara crystal
0,05kg słód czekoladowy
chmiel Marynka 20g
chmiel Lubelski 20g
drożdże s-04
Zacieranie:
70-65C - 90min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie: 70min
70 min chmiel Marynka
10 min chmiel Lubelski
Wyszło ok 22l o gęstości 10blg.
Dziś przelałem piwo na fermentacje cichą przy gęstości 3blg.Leave a comment:
-
Warka #41
Warka 41 z witbierem przelana do butelek 38x0,5l + 3x0,33l.
W smaku dobre piwko, nie wyczułem infekcji tak więc gęstwa dobra będę chciał ją użyć do jeszcze jednej warki. Nie mam pojęcia dlaczego witbier z warki #39 tak dziwnie smakuje.Leave a comment:
-
13.05.2013r warkę#39 przelałem do butelek (42x0,5l). Niestety coś jest nie tak z tym piwem, dziwny smak chyba jakaś infekcja. Czuć bardzo mocno chmiel, cytrusy prawie że nie wyczuwalne.
Mam teraz pewne obawy co do warki #41 bo na tej samej gęstwie, ale co dziwne jak teraz w piątek 23 maja przelewałem tą warkę na cichą to smakowało to bardzo poprawnie, dziwnych smaków nie zauważyłem.....Cicha tak 3-4 dniowa.
23.05.2013 zabutelkowałem warkę #40. Wyszło 42x0,5l + 2x0,33l.Leave a comment:
-
Warka #41
Warka #41 11.05.2013r Witbier
Zasyp:
2kg słód pilzneński
1,1kg słód pszeniczny
1kg pszenica
0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
chmiel Marynka 20g
kolendra 15g
suszona skórka pomarańczy 20g + świeżo starta skórka z 2 pomarańczy
gęstwa z warki #39
Zacieranie:
64-61C - 60min (wcześniej skleikowałem pszenice)
72C - 20min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie: 75min
75min chmiel Marynka
15min - połowa cytrusów
5min - reszta cytrusów
5min - kolendra 15g
Wyszło 21,5l o gęstości 11,5blg
W piątek (10.05.2013r) przelałem witka z warki #39 na krótką 2-3 dniową cicha.Leave a comment:
-
Warka #40
Warka #40 30.04.2013r
Zasyp:
2,2kg słód pilzneński
1,6kg słód pale ale
0,5kg słód pszeniczny
chmiel Perle 25g
chmiel Hersbrucker 20g
drożdże us-05
Zacieranie:
64C - 35min
72C - 30min
75C - filtracja i zacieranie
Chmielenie : 60min
60min - chmiel Perle 25g
10min - chmiel Hersbrucker 20g
Wyszło jakieś 22,5l o gęstości 12blg.Leave a comment:
-
Warka #39
Warka #39 23.04.2013r Witbier
Zasyp:
2kg słód pilzneński
1kg słód pszeniczny
0,9kg płatki pszenne
0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
0,1kg słód biscuit
chmiel Marynka 20g
kolendra 15g
starta skórka z 6 pomarańczy
drożdże Wyeast XL 3944 Belgian Witbier
Zacieranie:
64C - 50min (wcześniej skleikowałem płatki pszenne)
72C - 15min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie: 60min
60min chmiel Marynka
10min - połowa cytrusów + 7g kolendry
5min - reszta cytrusów + 8g kolendry
Wyszło 22,5l o gęstości jakieś 12blgLeave a comment:
-
Warka #37, #38
Wczoraj Koźlak został przelany do butelek: 34x0,33l + 12x0,5l.
Dziś warkę #38 przelałem na cichą przy blg 6.Leave a comment:
-
Warka #38
Warka #38 16.93.2013 Porter
Zasyp:
2,7kg słód pilzneński
2,7kg słód monachijski
0,2kg słód special-b
0,07kg słód caraamber
0,15kg słód carafa II
0,1kg słód barwiący
chmiel Sybilla 35g
chmiel Lubelski 30g
gęstwa z warki #37
Zacieranie:
64C - 40min
72C - 40min po negatywnej próbie jodowej wsypałem słody palone
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie: 70min
70min słód Sybilla
10min słód Lubelski
Wyszło 15l o gęstości 21blg.
W tym dniu przelałem też warkę #37 na cichą, blg zatrzymało się na wartości 4.Leave a comment:
-
Warka #37
Warka #37 02.03.2013r Koźlak
Zasyp:
2,9kg słód pilzneński
2kg słód monachijski
0,35kg słód karmelowy ciemny
0,1kg słód carared
0,07kg słód caraamber
chmiel Marynka 20g
chmiel Hallertauer Mittelfrüh 15g
gęstwa z warki# 36
Zacieranie:
62°C 15min
Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 15min zawracamy
72°C 40min
75°C filtracja
Chmielenie 60min:
60min chmiel Marynka 20g
10min chmiel Hallertauer Mittelfrüh 15g
Wyszło ok 18l o gęstości 17blg.Leave a comment:
-
Warka #36
Wyszło trochę ponad 23l ok 12blg. Znów słaba wydajność jakoś ostatnio słabo mi to wychodzi. Zadałem uwodnionymi drożdżami Saflager W34/70.Leave a comment:
-
Warka #36
Warka #36 19.01.2013r Jasne
Zasyp:
2,8kg słód pilzneński
2kg słód pale ale
0,2kg słód pszeniczny
chmiel Marynka ok 30g
chmiel Hallertauer Mittelfrüh ok 35g
Zacieranie:
64-62C - 40min
72C - 20 min
76C - filtracja
Chmielenie 70min
70min Marynka
10min Hallertauer MittelfrühLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: