browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #42

    29.06.13r zabutelkowałem Lekkie Ciemne (34x0,5l + 9x0,33l)
    Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2013-06-29, 22:08.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #42

    Warka #42 12.06.2013r Ciemne lekkie

    Zasyp:
    2,9kg słód pilzneński
    0,3kg słód pszeniczny
    0,2kg słód kawowy
    0,1kg słód cara crystal
    0,05kg słód czekoladowy
    chmiel Marynka 20g
    chmiel Lubelski 20g
    drożdże s-04

    Zacieranie:
    70-65C - 90min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie: 70min
    70 min chmiel Marynka
    10 min chmiel Lubelski


    Wyszło ok 22l o gęstości 10blg.
    Dziś przelałem piwo na fermentacje cichą przy gęstości 3blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #41

    Warka 41 z witbierem przelana do butelek 38x0,5l + 3x0,33l.
    W smaku dobre piwko, nie wyczułem infekcji tak więc gęstwa dobra będę chciał ją użyć do jeszcze jednej warki. Nie mam pojęcia dlaczego witbier z warki #39 tak dziwnie smakuje.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    13.05.2013r warkę#39 przelałem do butelek (42x0,5l). Niestety coś jest nie tak z tym piwem, dziwny smak chyba jakaś infekcja. Czuć bardzo mocno chmiel, cytrusy prawie że nie wyczuwalne.
    Mam teraz pewne obawy co do warki #41 bo na tej samej gęstwie, ale co dziwne jak teraz w piątek 23 maja przelewałem tą warkę na cichą to smakowało to bardzo poprawnie, dziwnych smaków nie zauważyłem.....Cicha tak 3-4 dniowa.

    23.05.2013 zabutelkowałem warkę #40. Wyszło 42x0,5l + 2x0,33l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #41

    Warka #41 11.05.2013r Witbier
    Zasyp:
    2kg słód pilzneński
    1,1kg słód pszeniczny
    1kg pszenica
    0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
    chmiel Marynka 20g
    kolendra 15g
    suszona skórka pomarańczy 20g + świeżo starta skórka z 2 pomarańczy
    gęstwa z warki #39

    Zacieranie:
    64-61C - 60min (wcześniej skleikowałem pszenice)
    72C - 20min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie: 75min
    75min chmiel Marynka
    15min - połowa cytrusów
    5min - reszta cytrusów
    5min - kolendra 15g

    Wyszło 21,5l o gęstości 11,5blg

    W piątek (10.05.2013r) przelałem witka z warki #39 na krótką 2-3 dniową cicha.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #40

    Warka #40 30.04.2013r

    Zasyp:
    2,2kg słód pilzneński
    1,6kg słód pale ale
    0,5kg słód pszeniczny
    chmiel Perle 25g
    chmiel Hersbrucker 20g
    drożdże us-05

    Zacieranie:
    64C - 35min
    72C - 30min
    75C - filtracja i zacieranie

    Chmielenie : 60min
    60min - chmiel Perle 25g
    10min - chmiel Hersbrucker 20g

    Wyszło jakieś 22,5l o gęstości 12blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #39

    Warka #39 23.04.2013r Witbier
    Zasyp:
    2kg słód pilzneński
    1kg słód pszeniczny
    0,9kg płatki pszenne
    0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
    0,1kg słód biscuit
    chmiel Marynka 20g
    kolendra 15g
    starta skórka z 6 pomarańczy
    drożdże Wyeast XL 3944 Belgian Witbier

    Zacieranie:
    64C - 50min (wcześniej skleikowałem płatki pszenne)
    72C - 15min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie: 60min
    60min chmiel Marynka
    10min - połowa cytrusów + 7g kolendry
    5min - reszta cytrusów + 8g kolendry

    Wyszło 22,5l o gęstości jakieś 12blg

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #38

    Porter przelany do butelek: 27x0,5l + 3x0,33l

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #37, #38

    Wczoraj Koźlak został przelany do butelek: 34x0,33l + 12x0,5l.
    Dziś warkę #38 przelałem na cichą przy blg 6.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #38

    Warka #38 16.93.2013 Porter

    Zasyp:
    2,7kg słód pilzneński
    2,7kg słód monachijski
    0,2kg słód special-b
    0,07kg słód caraamber
    0,15kg słód carafa II
    0,1kg słód barwiący
    chmiel Sybilla 35g
    chmiel Lubelski 30g
    gęstwa z warki #37

    Zacieranie:
    64C - 40min
    72C - 40min po negatywnej próbie jodowej wsypałem słody palone
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie: 70min
    70min słód Sybilla
    10min słód Lubelski

    Wyszło 15l o gęstości 21blg.


    W tym dniu przelałem też warkę #37 na cichą, blg zatrzymało się na wartości 4.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #37

    Warka #37 02.03.2013r Koźlak

    Zasyp:
    2,9kg słód pilzneński
    2kg słód monachijski
    0,35kg słód karmelowy ciemny
    0,1kg słód carared
    0,07kg słód caraamber
    chmiel Marynka 20g
    chmiel Hallertauer Mittelfrüh 15g
    gęstwa z warki# 36

    Zacieranie:
    62°C 15min
    Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 15min zawracamy
    72°C 40min
    75°C filtracja

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Marynka 20g
    10min chmiel Hallertauer Mittelfrüh 15g

    Wyszło ok 18l o gęstości 17blg.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #36

    Warka #36 16 lutego przelana do butelek : 18x0,45l + 29x0,5l.
    Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2013-02-22, 10:49.

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Zadarza się raz lepiej raz gorzej, ważne żeby efekt był dobry.
    Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2013-01-20, 09:37.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #36

    Wyszło trochę ponad 23l ok 12blg. Znów słaba wydajność jakoś ostatnio słabo mi to wychodzi. Zadałem uwodnionymi drożdżami Saflager W34/70.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #36

    Warka #36 19.01.2013r Jasne

    Zasyp:
    2,8kg słód pilzneński
    2kg słód pale ale
    0,2kg słód pszeniczny
    chmiel Marynka ok 30g
    chmiel Hallertauer Mittelfrüh ok 35g

    Zacieranie:
    64-62C - 40min
    72C - 20 min
    76C - filtracja

    Chmielenie 70min
    70min Marynka
    10min Hallertauer Mittelfrüh

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...