Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • puszka
    replied
    #70 Viena Lager

    wiedeński - 4kg
    monachijski I 1kg
    caramunich III - 0,5kg
    melanoidowy - 0,5kg

    63stC - 60'
    72st C - 15'
    76st C - 10'

    Sybilla z ogrodu - 40g - 60'
    Sybilla z ogrodu - 40g - 15'
    wyszło ok 25l gęstości 12BLG
    zadano gęstwą z #68

    zabutelkowano przy 4blg z 160g glukozy

    piwo znalazło się w finale KPD w Szczecine

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #69 Monachijskie ciemne

    Monachijski I - 4kg
    wiedeński - 1kg
    karmelowy 150 - 0,5kg
    Caraffa III Specjal 0,2kg
    Caraaroma - 0,2kg
    caraamber - 0,1kg

    63st C - 45'
    72stC - 15'
    76st C - 10'

    Hallertan Tradition - 40g - 60'
    Sybilla - 30g - 15'

    wyszło 27l o gęstości 12BLG
    zadano gęstwą z warki #67

    Odfermentowało do 4BLg i zabutelkowano ze 160g glukozy

    Piwo weszło do finału KPD w Łodzi

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #68 Monachijskie jasne


    Pilzneński - 5,5kg
    Carapils - 0,5kg

    63st C - 45'
    72st C - 15'
    76st C - 10'

    Hallertab Tradition - 30g - 1h
    Sybilla - 30g - 15'

    wyszło 27l które zadano gęstwą z #67 przy 12 Blg

    odfermentowało do 4blg i zabutelkowano z 180g glukozy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #67 Imieninowa 10

    pilzneński - 4,5kg
    monachijski I - 0,5kg

    63stC - 30'
    72st C - 30'
    76st C - 10'


    Perle z ogródka - 46g - 1h
    Sybilla - 30g - 15'

    wyszło 26l 10,5blg zadano uwodnionymi drożdżami S23

    odfermentowało do 4Blg i zabutelkowano ze 160g glukozy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #66 IPA

    Pale ale - 5kg
    Karmelowy 30 1kg

    Magnum z plantacji - 10g - 60'
    Marynka - 30g - 60'
    East Kent Golding - 40g - 40'
    East Kent Golding - 30g - 10'

    wyszło 27l 12blg - zadano gęstwe z #64

    Na cichą 50g Amarillo

    Zabutelkowano ze 160g glukozy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #65 RIS

    wiedeński - 3kg
    monachijski III - 3kg
    karmelowy 300 - 0,5kg
    czekoladowy 400 - 0,5kg
    caramunich III - 0,5kg
    caraaroma - 0,5kg
    czekoladowy 1200 0,2kg
    jęczmień palony - 0,3kg

    WES Bursztynowy 1,7kg

    66st C - 1h 15'
    76st C - 10'

    marynka - 70g - 60'
    sybilla 90g - 15'
    wyszło 20l blg 22 fermentacje zaczęto w 14st C gęstwą z warki # 63

    zabutelkowano z 90g glukozy przy 9blg

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #63 Summer Ale

    najlepsze piwo sezonu powtórzyłem je później ale wyszło trochę gorsze ale również dobre

    Pilzneński 5kg
    pszeniczny - 0,5kg

    64 - 67st C - 1h
    76st C - 10'

    Magnum z ogródka - 25g - 60'
    Columbus - 15g - 15'
    Simcoe - 20g - 5'
    Wyszło ok 23l 14blg zadano gęstwą z warki #62

    Na cichą dano 25g Citra
    25g Cascade

    zabutelkowano ze 160g glukozy przy 3 BLG

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #64 APA z tego co było

    Pilzneński 6kg

    62stC - 30'
    72stC - 30'
    76stC - 10'

    Zeus - 35g - 60'
    Simcoe - 30g - 15'

    wyszło ok 27l 13BLG zadano gęstwą z #62

    Odfermentowało do 3BLG
    Na cichą dodałem 25g Citra
    30g Sybilla

    zabutelkowałem ze 160g glukozy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Czas nadrobić zaległości
    #62 Bitter

    Pale ale - 4kg
    pszeniczny - 0,5kg
    Carared - 0,25kg

    65stC-60'
    76stC-10'


    Magnum 20g - 60'
    Sybilla 20g - 15'
    Sybilla 10g- 0'

    wyszło 20l 13blg

    zadano Us-05
    zabutelkowano przy 3blg

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Czas na kolejny sezon.
    mam nadzieje ze warek będzie przynajmniej tyle co w poprzednim sezonie. Tak jak wcześniej wspominałem piwa powoli się kończą.
    Po głowie chodzą już nowe pomysły na przyszły sezon.
    Co z tego wyniknie zobaczymy.

    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #61 Ostatnia warka w sezonie

    pilsneński - 3,5kg
    pszeniczny - 0,5kg
    Pale ale - 0,5kg
    monachijski - 0,2kg
    czekoladowy 400 - 0,1
    caramunich I - 0,05kg
    caramunich III - 0,05kg

    62stC - 45'
    72stC - 15'
    76stC - 10'

    Spalter Select - 30g - 45'
    Lubelski 70g - 15'


    wyszło 23l 12blg

    drożdże z warki 60

    doszło do 4blg i zabutelkowano z 150g glukozy

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    # 60 Munich Helles

    Pilsneński 4,5kg
    Carapils 0,5kg

    63st - 45'
    72st - 15'
    76st - 10'

    Hellertan Tradition - 30g - 60'
    Spalter Sellect - 20g - 10

    wyszło ok 24l 12blg
    zadano breferm lager

    zeszło do 3blg i zabutelkowano z 170g glukozy
    Ostatnia zmiana dokonana przez puszka; 2015-09-26, 18:59.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #59 Noc kupały

    Wzorowałem się jakimś przepisem ale teraz nie pamiętam jakim

    pilsneński - 4kg
    pszeniczny - 0,5kg
    monachijski I - 0,8kg
    caramunich I - 0,2kg
    caramunich III - 0,15kg
    carawheat - 0,1kg
    jęczmień palony 0,085kg
    płatki błyskawiczne owsiane - 0,4kg

    66stC - 1h

    marynka - 44g - 60'
    Hellertan Mittelfrud - 35g -10'

    Na cichej Magnum - 57g i Sybilla 50g

    wyszło ok 26l 13blg

    wlano bezpośrednio do wiadra po poprzedniej warce

    butelkowane przy 3blg z 180g glukozy

    najlepsze piwo w sezonie ))))

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #58 Mild

    Pale ale - 3,5kg
    Czekoladowy 1200 - 0,25kg
    Crystal 0,25
    Crystal Wheat - 0,1kg

    66stC-60'
    76stC - 10'
    Est Kent Golding - 30g -60' i 20g -15'

    wyszło 25l 10blg

    drożdże US-05

    zeszło do 3blg
    zabutelkowano ze 180g glukozy


    Wysłałem na Birofilie ale bez finału

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    #57 Schwarzbier 2

    Monachijski II 3,4kg
    Pilsneński 1kg
    karmelowy 300 - 0,6kg
    czekoladowy 1200 - 0,2kg
    palony jęczmień - 80g

    62stC - 30'
    72stC - 30'
    76st C - 10'

    tradition - 45g -60'
    mittelfruh - 15g - 10'

    wyszło ok 23l 13blg

    zeszło do 4,5

    zabutelkowane ze 150g glukozy

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Heisenberg
    Zakażenie czy dalsza fermentacja?
    Heisenberg
    Cześć wszystkim
    Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
    2025-06-08, 14:55
  • Grbuy
    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
    Grbuy
    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
    2023-11-30, 21:57
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • RomaNzRumunii
    Pierwszy brewkit fermentacja cicha
    RomaNzRumunii
    Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
    2021-01-25, 21:25
  • dadek
    Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
    dadek
    Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
    2024-05-13, 00:57
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...