#70 Viena Lager
wiedeński - 4kg
monachijski I 1kg
caramunich III - 0,5kg
melanoidowy - 0,5kg
63stC - 60'
72st C - 15'
76st C - 10'
Sybilla z ogrodu - 40g - 60'
Sybilla z ogrodu - 40g - 15'
wyszło ok 25l gęstości 12BLG
zadano gęstwą z #68
zabutelkowano przy 4blg z 160g glukozy
piwo znalazło się w finale KPD w Szczecine
Dąbrowski browar rusza pełną parą.
Collapse
X
-
#69 Monachijskie ciemne
Monachijski I - 4kg
wiedeński - 1kg
karmelowy 150 - 0,5kg
Caraffa III Specjal 0,2kg
Caraaroma - 0,2kg
caraamber - 0,1kg
63st C - 45'
72stC - 15'
76st C - 10'
Hallertan Tradition - 40g - 60'
Sybilla - 30g - 15'
wyszło 27l o gęstości 12BLG
zadano gęstwą z warki #67
Odfermentowało do 4BLg i zabutelkowano ze 160g glukozy
Piwo weszło do finału KPD w ŁodziLeave a comment:
-
#68 Monachijskie jasne
Pilzneński - 5,5kg
Carapils - 0,5kg
63st C - 45'
72st C - 15'
76st C - 10'
Hallertab Tradition - 30g - 1h
Sybilla - 30g - 15'
wyszło 27l które zadano gęstwą z #67 przy 12 Blg
odfermentowało do 4blg i zabutelkowano z 180g glukozyLeave a comment:
-
#67 Imieninowa 10
pilzneński - 4,5kg
monachijski I - 0,5kg
63stC - 30'
72st C - 30'
76st C - 10'
Perle z ogródka - 46g - 1h
Sybilla - 30g - 15'
wyszło 26l 10,5blg zadano uwodnionymi drożdżami S23
odfermentowało do 4Blg i zabutelkowano ze 160g glukozyLeave a comment:
-
#66 IPA
Pale ale - 5kg
Karmelowy 30 1kg
Magnum z plantacji - 10g - 60'
Marynka - 30g - 60'
East Kent Golding - 40g - 40'
East Kent Golding - 30g - 10'
wyszło 27l 12blg - zadano gęstwe z #64
Na cichą 50g Amarillo
Zabutelkowano ze 160g glukozyLeave a comment:
-
#65 RIS
wiedeński - 3kg
monachijski III - 3kg
karmelowy 300 - 0,5kg
czekoladowy 400 - 0,5kg
caramunich III - 0,5kg
caraaroma - 0,5kg
czekoladowy 1200 0,2kg
jęczmień palony - 0,3kg
WES Bursztynowy 1,7kg
66st C - 1h 15'
76st C - 10'
marynka - 70g - 60'
sybilla 90g - 15'
wyszło 20l blg 22 fermentacje zaczęto w 14st C gęstwą z warki # 63
zabutelkowano z 90g glukozy przy 9blgLeave a comment:
-
#63 Summer Ale
najlepsze piwo sezonu powtórzyłem je później ale wyszło trochę gorsze ale również dobre
Pilzneński 5kg
pszeniczny - 0,5kg
64 - 67st C - 1h
76st C - 10'
Magnum z ogródka - 25g - 60'
Columbus - 15g - 15'
Simcoe - 20g - 5'
Wyszło ok 23l 14blg zadano gęstwą z warki #62
Na cichą dano 25g Citra
25g Cascade
zabutelkowano ze 160g glukozy przy 3 BLGLeave a comment:
-
#64 APA z tego co było
Pilzneński 6kg
62stC - 30'
72stC - 30'
76stC - 10'
Zeus - 35g - 60'
Simcoe - 30g - 15'
wyszło ok 27l 13BLG zadano gęstwą z #62
Odfermentowało do 3BLG
Na cichą dodałem 25g Citra
30g Sybilla
zabutelkowałem ze 160g glukozyLeave a comment:
-
Czas nadrobić zaległości
#62 Bitter
Pale ale - 4kg
pszeniczny - 0,5kg
Carared - 0,25kg
65stC-60'
76stC-10'
Magnum 20g - 60'
Sybilla 20g - 15'
Sybilla 10g- 0'
wyszło 20l 13blg
zadano Us-05
zabutelkowano przy 3blgLeave a comment:
-
Czas na kolejny sezon.
mam nadzieje ze warek będzie przynajmniej tyle co w poprzednim sezonie. Tak jak wcześniej wspominałem piwa powoli się kończą.
Po głowie chodzą już nowe pomysły na przyszły sezon.
Co z tego wyniknie zobaczymy.
PozdrawiamLeave a comment:
-
#61 Ostatnia warka w sezonie
pilsneński - 3,5kg
pszeniczny - 0,5kg
Pale ale - 0,5kg
monachijski - 0,2kg
czekoladowy 400 - 0,1
caramunich I - 0,05kg
caramunich III - 0,05kg
62stC - 45'
72stC - 15'
76stC - 10'
Spalter Select - 30g - 45'
Lubelski 70g - 15'
wyszło 23l 12blg
drożdże z warki 60
doszło do 4blg i zabutelkowano z 150g glukozyLeave a comment:
-
# 60 Munich Helles
Pilsneński 4,5kg
Carapils 0,5kg
63st - 45'
72st - 15'
76st - 10'
Hellertan Tradition - 30g - 60'
Spalter Sellect - 20g - 10
wyszło ok 24l 12blg
zadano breferm lager
zeszło do 3blg i zabutelkowano z 170g glukozyOstatnia zmiana dokonana przez puszka; 2015-09-26, 18:59.Leave a comment:
-
#59 Noc kupały
Wzorowałem się jakimś przepisem ale teraz nie pamiętam jakim
pilsneński - 4kg
pszeniczny - 0,5kg
monachijski I - 0,8kg
caramunich I - 0,2kg
caramunich III - 0,15kg
carawheat - 0,1kg
jęczmień palony 0,085kg
płatki błyskawiczne owsiane - 0,4kg
66stC - 1h
marynka - 44g - 60'
Hellertan Mittelfrud - 35g -10'
Na cichej Magnum - 57g i Sybilla 50g
wyszło ok 26l 13blg
wlano bezpośrednio do wiadra po poprzedniej warce
butelkowane przy 3blg z 180g glukozy
najlepsze piwo w sezonie))))
Leave a comment:
-
#58 Mild
Pale ale - 3,5kg
Czekoladowy 1200 - 0,25kg
Crystal 0,25
Crystal Wheat - 0,1kg
66stC-60'
76stC - 10'
Est Kent Golding - 30g -60' i 20g -15'
wyszło 25l 10blg
drożdże US-05
zeszło do 3blg
zabutelkowano ze 180g glukozy
Wysłałem na Birofilie ale bez finałuLeave a comment:
-
#57 Schwarzbier 2
Monachijski II 3,4kg
Pilsneński 1kg
karmelowy 300 - 0,6kg
czekoladowy 1200 - 0,2kg
palony jęczmień - 80g
62stC - 30'
72stC - 30'
76st C - 10'
tradition - 45g -60'
mittelfruh - 15g - 10'
wyszło ok 23l 13blg
zeszło do 4,5
zabutelkowane ze 150g glukozyLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: