Piwo po dwu tygodniach w wiadrze trafiło do butelek. Zeszło do 2BLG, co po refermentacji da 3,8% alko. Dałem 92g cukru na 22l piwa. Zapowiada się smakowicie.
Na następny raz muszę pamiętać by dodać trochę owsa celem zwiększenia jedwabistej tekstury.
#162 Angielska IPA
Zestaw z CP "Hop Save the Queen". Zasyp: Pale Ale Maris Otter 4,0 kg, Cara 0,25 kg, Crystal 0,3 kg, Pszeniczny podpiekany - toasted 0,1 kg. Zacieranie w 15l wody przez 60min w temp. 67*C. Po próbie jodowej podgrzałem do 76*C. Wysładzanie 13l wody.
Gotowanie 70min. Chmielenie: 50g Challenger na 60min, 50g Challenger na 30min, 50g Minstrel na 0min.
Schłodziłem do 19*C, whirpool, pokaźny stożek i przykra niespodzianka. Ledwo 20l i tylko 13 BLG. Wydajność mam dobrą, a zestawy z CP zawsze wychodziły u mnie z górką, miało być 20l i 14BLG. Przydało by się jeszcze z 0,5-1kg słodu Pale Ale.

Zadałem przepłukanymi Windsorami z Mild'a.
Leave a comment: