Eksperyment niestety nie udany. Carawheat miał kolor powyżej 110 i nadał piwu bardzo nieprzyjemną goryczkę + aromat czekolady. Niestety do picia się za bardzo nie nadaje, za to jest wiedza skąd wziąć armaty czeksy.
#90 Mild
Mild wyszedł spoko. Tyle, że dodatek melasy (aromaty rumu, alkoholowe) trochę wyrzucił go poza styl. Z tego też względu dopiero 10 miejsce w Warmińskim konkursie.
Syrop jak najbardziej polecam do klasycznego angielskiego Winter Warmer'a.
#91 nieśpieszny Trypel malinowy
Miałem latem robić belga, więc kupiłem puszkę Brewferm Tripel. Zamiast cukru kandyzowanego dodałem 0,5kg suchego ekstraktu. 9l fermentowałem leniwie przez miesiąc, by na początku sierpnia przelać na cichą z 3 kilogramami świeżych malin. Po kolejnym miesiącu, piwo o mocy koło 7% i przepięknym rubinowym kolorze trafiło do butelek. Co ciekawe do butelek wlałem równie 9l, maliny oddały swój sok. Klarowność piękna, super się sprawdziła skarpeta na końcu węża. Będzie pyszne, może nawet żonie przypadnie do gustu.
#92 Szampańskie
Wzorem zeszłego roku w największe sierpniowe upały nastawiłem Gozdawa Bierre Brut, czyli Szampańskie. Fermentowałem przez miesiąc z płatkami dębowymi z zestawu, w temperaturze od 24*C na początku do 20*C pod koniec. Nie przelewałem na cichą.
#93 - 6 Zbóż
Zestaw z Centrum Piwowarstwa przetestowany przeze mnie nie raz.
Zasyp: wiedeński 2,25 kg, pszeniczny 1,25kg, słód z pszenicy płaskurki 0,25kg, owsiany 0,25kg, orkiszowy 0,25kg, żytni 0,25kg.
Zacieranie w 14l wody: 45*-10min, 55*-10min, 62*-30min, 72*-30min, 76* i filtracja 13l wody.
Chmielenie: 15g Marynka na 60 min, 15g Lubelski na 10min. Wyszło 22l, OG 1,05.
Fermentacja w 23* za pomocą T58. FG 1,015, co dało 4,8% alko po refermentacj.
Piwo wyszło bardzo smaczne, złociste. Próbowałem różnych drożdży do tego piwa, ale belgijskie jednak najlepsze.

Leave a comment: