Humor zydowski

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Mister
    replied
    Nie ma człowieka bez grzechu. Istnieje jednak zasadnicza różnica miedzy cadykiem a grzesznikiem. Cadyk, dopóki żyje, wie, że grzeszy. Grzesznik, dopóki grzeszy, wie, ze żyje.

Leave a comment:

• ppns
    replied
    Tu jest strona z humorem żydowskim , po niemiecku , ale ,
    bez znajomości tego języka judaizmu nie można niesety dogłębnie
    poznać.

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Josele, playboy, kobieciarz i hulaka trafia za sprawą zatroskanej matki na
    rozmowę do rabina.
    -słuchaj Josele, ty źle skończysz, ty się popraw. Czy ty się czasem nie
    zadawałeś z tą Rachel z Nalewek? To bardzo zła kobieta!
    -nie Rabbi
    - a czy ty nie zadawałeś się czasem z tą Sophie z Twardej? To bardzo zepsuta
    kobieta!
    -nie Rabbi
    -a czy ty nie zadawałeś się czasem z tą Rosenzweig z ulicy Targowej? Ja o niej
    słyszałem same złe rzeczy.
    -nie rabbi
    Po tym spotkaniu Josele spotyka na ulicy Szmula.
    -No i jak rozmowa z rabinem? Przekonał cię? Zmienisz się?
    -Nie wiem o czym mówisz ale dał mi 3 pierwszorzędne nowe adresy.

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Salcie z łoża śmierci woła męża:
    - Icek, Ty chdź tutaj i posłuchaj! Ja teraz umieram, ale za parę dni Ty
    bedziesz musiał iść pod rękę w najlepszej zgodzie z moją matką, a swoją
    tesciową... Ja wiem, że Ty jej nie cierpisz, ale ja Ciebie proszę, Ty zrób to
    dla mnie!
    - Salcie, jeżeli Ty mnie tak prosisz, to ja to dla Ciebie zrobię, ale ja Ciebie
    powiem tylko tyle: Ja nie będę mieć z tego pogrzebu żadnej przyjemności!

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Karolku, co robisz?
    - Piszę, tate...
    - Co piszesz?
    - Kapitał, tate...
    - Ile razy mam ci powtarzać? Ty nie pisz Kapitał, ty rób kapitał.

Leave a comment:

• radeckib
    replied
    Mój ulubiony, wiem że był chyba w "Przy Szabasowych Świecach", ale co tam:

Rok 37, Niemcy, Żyd przychodzi do urzędu i mówi że chce zmienić swoje nazwisko:

- a jak Pan teraz się nazywa
    - Adolf Goldbaum
    - o to bardzo mądre że chce to Pan zmienić. A jak Pan chciałby się nazywać?
    - Mosze Goldbaum

BTW: Pudlaż: myslę że słowo "Żydek" jest równie obraźliwe jak "Polaczek"
    Ostatnia zmiana dokonana przez radeckib; 2004-02-21, 19:53.

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Kupiec galicyjski Awner Bloch robi wyrzuty swemu wiedeńskiemu hurtownikowi:
    - Mój konkurent Lewi opowiadał mi, że ilekroć odwiedza pana wieczorową porą, sprowadza pan go ze schodów z zapaloną świecą w ręku. Mnie pan jeszcze nigdy nie zaszczycił takim odprowdzeniem, a przecież ja płacę za wszystko gotówką, natomiast Lewi kupuje wszystko na kredyt...
    - Widzi pan - odpowiada z uśmiechem hurtownik. - Jeśli pan ześlizgnie się ze schodów, to pańska sprawa, ale jeśli Lewi skręci kark, to kto wykupi jego weksle?

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Salcia i Mojsze prowadzili sklep z dewocjonaliami dla Żydów. Jednak w okolicy wszyscy wyprowadzali się i coraz mniej było żydowskich klientów. W końcu Salcia rzekła:
    - Mojsze, ty musisz zmienić branża. Ty musisz sprzedawać teraz dla katolików...
    Na co Mojsze się zdenerwował:
    - Salcia! My jesteśmy Żydami i nie będziemy sprzedawać katolickich rzeczy...
    Jednak okolica szybko zmieniła się w katolicką i w końcu duma dumą, ale Mojsze zajął się sprzedażą katolickich dewocjonaliów. Salcia bierze za słuchawkę i zamawia towar w jedynej w okolicy hurtowni z katolickimi rzeczami:
    - Dzień dobry, chciałabym zamówić: 100 różańców, 50 katechizmów, 100 obrazków z Papieżem oraz 50 krzyżyków...
    Na co głos w słuchawce odpowiada:
    - Niech no sprawdzę: 100 różańców, 50 katechizmów, 100 obrazków z Papieżem oraz 50 krzyżyków... Aha, krzyżyki mają być z Jezusem czy bez? No i jutro nie dostarczamy, bo jest szabas...

Leave a comment:

• iommi
    replied
    Kolega saint_landelin zanotował bardzo wejście do browaru, porównywalne tylko z kolegą Winiarzem_21

Leave a comment:

• pjenknik
    replied

Leave a comment:

• saint_landelin
    replied
    [Admin: treść usunięto. Forum Browaru to nie miejsce na tego typu teksty]

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Marusiu / nigdy tekstow nie czytam. wale na pewniaka. Myle sie raz na 100 lat..

Leave a comment:

• Marusia
    replied
    Mister napisał(a)
    ?

( ten " kutas" odbil mi sie z poprzedniego dowcipu. Przepraszam)
    hm, hm, odbił się? To chyba trochę niebezpieczne

Następnym raze, kliknij "edycję" i po prostu wykasuj zbędny tekst, nie będziesz musiał się tłumaczyć

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Sędziwy Żyd prosi, by mu wytłumaczyć, jak należy się posługiwać niedawno wynalezionym telefonem.
    - Całkiem zwyczajnie - tłumaczy mu ktoś - lewą ręką przytrzymujesz słuchawkę, prawą stukasz w widełki, a później zwijasz ją w trąbkę i przystawiasz do słuchawki, żeby lepiej słyszeć...
    - Obydwie ręce zajęte? To jak rozmawiać?

( ten " kutas" odbil mi sie z poprzedniego dowcipu. Przepraszam)

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Bo jakiś kutas tak samo jak pan nie chciał przenocować Żyda w swoim hotelu.
    Sędziwy Żyd prosi, by mu wytłumaczyć, jak należy się posługiwać niedawno wynalezionym telefonem.
    - Całkiem zwyczajnie - tłumaczy mu ktoś - lewą ręką przytrzymujesz słuchawkę, prawą stukasz w widełki, a później zwijasz ją w trąbkę i przystawiasz do słuchawki, żeby lepiej słyszeć...
    - Obydwie ręce zajęte? To jak rozmawiać?

Leave a comment: