ART ! Jestem pod wrazeniem
Dziennik wyglada wspaniale, wreszcie widze jak namieszalem swoim spozyciem BOSSa w statystykach
Twoje
Dziennik piwny - komentarze i zgłoszenia błędów
Collapse
X
-
Na razie dane wprowadzone w poprzedniej wersji DP nie są widziane w aktualnej - stąd wszystkim wyzerowało te statystyki.Leave a comment:
-
przejrzalem posta, i chyba nikt nie takiego problemu z DP jak ja, mianowicie od wprowadzenie prowizorycznych statystyk wyzerowało mi kilka danych : rozpoczęcie, dni, piwa dziennie, litry dziennie i wydatki dziennie
co czynicLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika juzesU mnie w dzieniku brakuje 135 piw
Oj musisz zastanowić się nad swoim życiemLeave a comment:
-
Tak tylko informując
U mnie w dzieniku brakuje 135 piw
i nie są to tylko zagraniczne i domowe.
Znaczy się w dzininiku są tylko, w części statystyk są nie ujęte.Leave a comment:
-
Dobrze myślałem że już ktoś miał podobne pomysły
W zasadzie chodzi nam o to samo , z tym że ja bardziej myślałem o DP. Korzyści z takiego oznaczania byłby jednak różne, więc temat pozostaje nadal aktualny.
Skoro jednak Art złożył już jakieś deklaracje w tej sprawie , to pozostaje nam cierpliwie czekaćLeave a comment:
-
W DP rozrastaja sie nam listy piw przypisanych do poszczególnych browarów. W niektórych listy są już dość długie , bo z różnych względów piwa zmieniają nazwy , parametry, pojawiają się i znikają.
Pomyślałem więc ( zapewne nie ja pierwszy ) aby w jakiś sposób spowodować aby poszczególne listy się aktualizowały. Mam na myśli określenie czasu w jakim to piwo jest dostępne na rynku. Można przy nazwie piwa dodać daty : wpisania do bazy browarbizowej , oraz ostatniego zaznaczenia piwa jako wypitego przez jakiegokolwiek forumowicza ( np 2004.05.19 - 2006.06.15). W ten sposób byłby widoczny okres w jakim dane piwo funkcjonuje na rynku.
Można dawać tylko datę ostatniego zaznaczenia piwa jako wypitego przez jakiegokolwiek forumowicza , co też by dało obraz kiedy ostatnio piwo było dostępne ( np. 2006.06.15)
Można tez ograniczyć sie jeszcze bardziej np tylko do roku , albo do wytłuszczenia
( zaznaczenia innym kolorem) piwa wypitego w roku bieżącym.
Dodatkową korzyścią takiego oznaczania piw byłoby ułatwienie sporządzania bazy piw do "Plebiscytu na piwo roku" - piwa wypite w danym roku można łatwo odszukać.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie jest to możliwe do wprowadzenia " od ręki" m.in. za sprawą braku czasu , ale może warto podyskutować na ten temat.Last edited by remfire; 2006-06-16, 11:02.Leave a comment:
-
u mnie tak jest m.in. ze Starym Krakowem, którego przeliczyłem i porównałem.Leave a comment:
-
jeśli edytując wprowadzone piwo do DP wszystkie dane się zgadzają - to nie ma się czym martwić.Leave a comment:
-
Po wklepaniu kilku piw z EDI- ego, browar ten nie pojawił się w statystyce browarów DP. Oczywiście wiem, że to jest wersja przejściowa DziennikaLeave a comment:
-
Co prawda statystyki sa tylko zaadoptowane specjalnie "dla niecieprpliwych" i zawieraja błędy , ale są też i miłe niespodzianki. Dzięki innemu spsobowi wpisywania piw ( z bazy ) zmieniła się całkowicie opcja statystyk " Plato/ekstrakt" . Teraz dokładnie widać ile piw mam wypitych z poszczególną zawartościa ekstraktu !!! Jestem tym bardzo miło zaskoczony. Może kiedyś jak juz bedzie więcej czasu i statystyki przestaną być " przejsciowe" uda się zrobić coś podobnego dotyczącego zawartości alkoholu ? Ekstrakt nie zawsze jest podany , a alkohol zawsze.... ale to oczywiście dopiero wtedy jak znajdzie sie odpowiednia ilośc czasu ( odpowiadam sobie sam , aby nie trudzić nikogo )Leave a comment:
-
Dziennik piwny prowadzę dopiero od początku roku i dopiero od kiedy moge korzystać ze statystyk wiem po co to robię!
Podobnie jak Abernacka, bez czepialstwa opiszę znaleziony błąd. W zestawieniu browarów na ostatnim, 31 miejscu znalazł się Okocim z ilością 0,3l piwa. Ponieważ pamiętałem, że wypiłem 0,5l Zagłoby postanowiłem zajrzeć do wpisu. Okazało sie, że sie nie pomyliłem, wpisane było 0,5 litra. Z wpisu wyszedłem przez "zapisz zmiany" zmiany, choć żadnych zmian nie czyniłem i po ponownym wejściu do statystyk okazało się, ze browar Okocim zupełnie z nich zniknął i lista ma 30 pozycji. Ciekawostka...Leave a comment:
Leave a comment: