Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Markowe domowe
Collapse
X
-
-
Kolejna przerwa już ostatnia dla tej warki 73*C / 20 minut. Jakoś coraz sprawniej idzie warzenie, mniej stresów, obaw po prostu fajna zabawa.
Leave a comment:
-
-
Muszę się przyznać, próba mieszadła wypadła negatywnie i to z dwóch powodów:
po pierwsze za słabe, po drugie przy ściankach kotła zbierają się góry słodu.
Po raz kolejny doświadczeni piwowarzy mieli rację.
Leave a comment:
-
-
Warka 5
Wyborne Monachijskie ( mam nadzieje, że wyjdzie wyborne , jak by co to jutro wybory )
Skład:
4,9 kg słodu monachijskiego
chmiel 50 g Marynki i 25- 30 lubelskiego
drożdże z poprzedniej warki ( jak ładnie ruszą, test zapachu OK )
Zacieranko:
woda 35*C
zasyp 4,9 kg
podgrzewanie 1*C/minutę
1 przerwa 53*C - 10 minut
2 przerwa 64*C - 40 minut ( właśnie trawa więc moge zdać relację)
3 przerwa 73*C - 20 minut
podgrzenie do 78*C do negatywnej próby jodowej
Dla piwowara dziś Brackie 2szt. oraz Karpackie Super Mocne sztuk raz, ale to mocne to chyba po zadaniu drożdży, co bym nie stracił kontroli nad warzeniem.
Leave a comment:
-
-
-
Po ponad miesięcznej przerwie czas uruchomić browar, zabieram sie za śrutowanie, jutro zacieranie. Planuję zrobić warkę w 100% opartą na słodzie monachijskim, przy okazji sprawdzę jaki daje smak piwa.
Leave a comment:
-
-
Browar zainwestował w sprzęt i surowce. Drugi fermentator , 5 kg pszenicy ( powinno być ton) i drożdżyki jadą do Bielska.
Leave a comment:
-
-
Zabutelkowałem dzis 4 warkę , wyszło tego 31 bytelek o bardzo wysokim Blg 7 (pocz.16,5), jakoś niżej nie chciało odfermentować , będzie słabawe słodkawe, ku uciesze płci pięknej.
Leave a comment:
-
-
Przelałem na cichą , po raz pierwszy zresztą. Przy okazji sprawdziłem Blg wyszło 8 , jak widać 16*C to ciut za zimno dla drożdżyków S-33, niby pracują ale jakoś wolno.
Smak na wpół odfermentowanego piwka dobry ( mocno chmielowy). Trochę się ogrzeje w domku ( tak do 20*C) i ląduje w piwnicy , choć by mieło stać na cichej 2 tygodnie. Nie pali się w końcu to Noc Sylwestrowa
Leave a comment:
-
-
Piwniczne wieści donoszą o spadku temperatury w kadzi fermentacyjnej do 16*C, jeszcze trochę a będzie trzeba podgrzewać
Leave a comment:
-
-
Po pracy pobiegłem czym prędzej do piwniczki , zobaczyć jak się ma moje piwko.
Wygląda w porządku, temperatura jakieś 19 *C o ile można tak odcyfrować paseczki z termometru ciekłokrystalicznego.
Leave a comment:
-
-
Po pracy chwile trwogi , paniki, konsternacji i sam nie wiem czego jeszcze, temperatura brzeczki 26*C , podjąłem więc jedynie słuszną akcje ratunkową , w trybie doraźnym znalazło się miejsce w piwnicy. Teraz się studzi zobaczymy za kilka godzin czy "gorączka" spadła.
Leave a comment:
-
-
Leave a comment: