Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Seta
    replied
    AD #31 Pils prawie 12blg

    Wsadziłem parę fotek z tej warki na mojego fejsbuka: http://www.facebook.com/album.php?ai...5&l=afe10ea0d5
    Blg wyszło gdzieś ok 11,8. Około, bo padła mi bateryjka w termometrze! na szczęście na sam koniec, nawet po chłodzeniu!!
    Pojemność 22l. Drożdże gęstwa Budvar Lager, starter 24h.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #31 Pils 12blg

    3,5kg słód pilzneński 3,6EBC
    0,7kg słód monachijski 19EBC
    0,1kg cara-red 50EBC

    10min w 63*C
    • 5l gęstego pobrane do innego gara
    • 20min w 73*C
    • 5min wrzenia

    w tym czasie rzadkie ok 1h w 60-63*C
    po połączeniu obu garów 72*C
    trzymam ok 1h w 68-72*C, bo gapnęłem się, że psy nie były jeszcze na spacerze

    Filtracja poszła raz-dwa.

    Chmielenie:
    60min z 30g marynki 2008
    30min z 30g lubelskiego 2008
    15min z 10g lubelskiego 2008
    5min z 20g lubelskiego 2009

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Dekantacja: #29 Pils 10blg (warzone 9.01.2010)

    Przelane WCZORAJ na cichą.
    Blg z wyliczeń ok 3,2 (temp. piwa 9,5*C). Piwo przechłodzone (temp spadła mi w "lodówce-styropianówce" do 4*C!) - nie jestem pewien czy burzliwa się skończyła, ale potrzebowałem drożdży na dziś...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Wyszło ok 20l i "mocne" 12,5 blg.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #30 Pszeniczne

    2,2kg pszeniczny
    2kg pilzneński

    80' 48-42*C (śniadanie, sprzątanie )
    15' 62*C
    50' 71*C
    74*C i filtracja

    trwa chmielenie:
    60' z 20g lubelskiego 2008
    10' z 15g lubelskiego 2008

    nowa saszetka Wyeast 3638 Bavarian Wheat

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #29 Pils 10blg

    3,3kg pilzneński
    0,5kg monachijski 19EBC
    0,2kg cara-pils
    0,1kg cukier

    35' 61-62*C
    30' 71-72*C
    75*C - filtracja

    60' z 40g lubelskiego, szyszki 2008
    30' z 20g lubelskiego, szyszki 2008
    15' z 20g lubelskiego, szyszki 2009
    5' z 20g lubelskiego, szyszki 2009
    10' z łyżeczką mchu

    Wyszło 10blg ok 23l (byłoby sporo więcej, ale nie chciało mi się grzebać w błocie...).
    Świeży dobowy starter Budvarów zadany w 28*C, schłodzenie do 18*C na balkonie i wyjazd do piwnicy, gdzie notuję 11-12*C. Prawdopodobnie schłodzimy jutro poniżej 10*C w styropianówce.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #27L i #28S zakapslowane przed Świętami. Oba zapowiadają się bardzo ciekawie, ale potrzebują duuużo czasu...

    W międzyczasie powstały dwa "piwa" na bazie Podpiwka Kujawskiego, ale ich nie liczę...
    Co ciekawe podpiwek z cukrem i drożdżami piekarskimi wyszedł lepszy niż ten z ekstraktem słodowym i drożdżami szkockimi! Czyżby drożdże piekarnicze niżej odfermentowywały? Użyję je kiedyś jeszcze do jakiś popłuczyn...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Dekantacja: #27 Lambik (11.11) i #28T Twardy Szkot (21.11)

    Szkot: cicha w piwnicy, było sporo osadu, pachnie super, blg ~5,5.
    Lambik: ale jaja chyba wyszedł! Zobaczymy co będzie dalej - smaki się ułożą, czy skwaśnieje na amen?? Nie ma go dużo - niecałe 15l, blg ~2,5.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Butelk.: #26 Bo każdy... grodziszcza (5.11.) #28C Podpiwek szkodzki (21.11.)

    Zabutelkowaliśmy dziś dwie warki:
    #26 "Bo każdy facet powinien uwarzyć grodziszcza" blg nie znane, od tygodnia stał w kranikowym i ciekło - zostało ok 19l. Dodano 220g ekstraktu płynnego. Zapowiada się smakowicie.
    #28C "Podpiwek szkodzki". 1blg, 29 x 0,5l. Dodano 170g ekstraktu płynnego.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Tak wygląda rezerwa jeśli się o niej zapomni....
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-11-24, 23:48.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #28

    A:
    3000g monachijski 19 EBC Litolev
    450g pilzneński Weyermann
    500g aroma Brewferm

    B:
    3250g pilzneński Strzegom
    500g cara-pils Weyermann
    500g cara-cristal 120EBC Brewferm
    250g wędzony Weyermann

    Zacieranie w 15l kranówki:
    tylko A:
    15' w 54*C
    10' w 62*C - odbieramy 5l gęstego
    . dekokt 10' w 72*C i 6' wrzeninia
    . główny gar 40' w 62*C
    po połączeniu dostajemy 72*C

    Dodajemy słody B;
    temperatura spada do 66*C, podgrzewamy - masakrycznie gęste!
    60' w 72-66*
    Temperatura mash-out'u nieznana, bo zależy od miejsca w garze...
    Filtracja koszmar.

    Breczka gotowana 30' w garnkach z 50g miodu.
    Całość gotowana 120' w tym:
    60' z 20g marynki
    30' z 15g lublina

    Wyszło 17l 20,5blg zadane gęstwą szkotów dobowym starterem.


    ORAZ

    Cienisz gotowany 90' z chmielem z poprzedniego piwa oraz 60' z 15g lublina.
    Po schłodzeniu wlane do fermentatora go grodzisku (bez mycia).
    Wyszło ok 16l x 8blg.

    Wydajność tragiczna - za gęste to było. I nie wysładza się zimna wodą...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Wczoraj dekantowałem do czystego fermentatora i dodano 3,3l przefermentowanego soku malinowego*. (...)Sok w piwnicy zafermentował spontanicznie .
    Ten produkt

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Dlatego że dodałem produkt fermentacji spontanicznej z mojej piwnicy .
    No i chyba tego zabrakło w pierwotnym opisie, albo niedowidzę

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Dlaczego piwo na tych drożdżach nazwałeś lambikiem?
    Dlatego że dodałem produkt fermentacji spontanicznej z mojej piwnicy . Według mojego widzi-mi-się mój lambik jest bardzie lambikowy niż taki do którego używa się "wyselekcjonowanych" odmian "dzikich" drożdży do "spontanicznej" fermentacji from Wyeast. Selekcjonowanie wyklucza dla mnie "dzikość". Oczywiście możesz się z tym nie zgadzać. To moja osobista opinia.
    Może wyjdzie coś w stylu Reddsa, a może w stylu lambika (framboise'a dokładniej). Zobaczymy. To przecież jest eksperyment...

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta

    Zadana gęstwa z Wita - 1214 (to będzie ostatnie piwo tych drożdży)
    Wyszło 12l x 11blg

    cdn...
    Dlaczego piwo na tych drożdżach nazwałeś lambikiem?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    Weyermann kiedyś straszył, że gdyby było odpowiednie zapotrzebowanie, mogliby wyprodukować wędzony słód pszeniczny. Chyba jednak nic z tego nie wyszło...
    No, faktycznie, straszył - bo jak tak ma ja uwędzić, jak wędzi pilzneński, to ja podziękuję

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...