
Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:
Collapse
X
-
4 butelki z tej warki proszę schować i w przyszłym roku wysłac na konkurs do Grodziska -
#26 "Bo każdy facet powinien zrobić grodziszcza" (R)
1350g pszeniczny Brewferm
1200g wędzony Weyermann
100g pszenica od chłopa
15' w 52*C
30' w 62*C
45' w 71*C
10' w 75*C
60' z 30g lubelskiego
10' z 20g lubelskiego
drożdże 1728 Scottish prosto z saszetki do ~29*C
wyszło 22l x 8blgLeave a comment:
-
#25 Witbier - "WITold Dekada"
Nazwa? W piątek była nasza 10-ta rocznica...
Strasznie mi dziś szło. Po pierwsze zaważyłem, że mam 2 worki z chmielem po pół kilo - ten, który cały czas używałem (5 warek) to była marynka, a nie lublin... Bez sensu...
Po drugie podczas chmielenia (po 10') zauważyłem, że zapomniałem zamontować filtratora, przelewanie, potem żeby szybko zagotować grzałka, która wpadła do brzeczki i poszły korki...
Po trzecie zgubiłem kartkę ze śrutowania i składniki MAM NADZIEJĘ, że dobrze odtwarzam...
To jedziemy:
1640g słód pilzneński
60g słód zakwaszający
200g słód owsiany
850g słód pszeniczny
1200g płatki pszenne Sante
150g otręby pszenne Sante
płatki, otręby i 100g śrutwy jęczmiennej kleikujemy:
60' w 60-63*C
zagotowanie i połączenie
słody:
45' w 52*C - dodajemy kleik
60' w 62*C - negatywna próba jodowa (!) ale w planach piwo i kurczak, więc:
60' w 73-68*C
10' w 75*C
Gotowanie z przygodami - ponad 60'
od początku 20g marynki
na 10' 15g curacao i 10g świeżej skórki z cytryny
na 2' 15g kolendry moździerzowanej
gęsta 1214 Belgian Abbey - ciekawe co wyjdzie...
21l o blg 11,5Leave a comment:
-
#23 Piwo-Miód ver2 (Warzone 1.10.09., cicha od 10.10.09.)
Zabutelkowane. Tylko 37 flaszek 0,5l. Blg tylko 1,5. Dodano 200g owego starego miody jako dodatek refermentacyjny. Skrzynki dobę spędzą w kuchni, potem piwnica.
Smak ciekawy - dodanie imbiru to był dobry pomysł, już teraz zgrabnie maskuje alkohol.Leave a comment:
-
AD #24 Dubbel św Jerzego (Warzone 11.10.09)
Przelane wczoraj na cichą. 3blg, stoi cały czas w kuchni (19-21*C).Leave a comment:
-
AD #22 Zimowe Przyprawowe (Warzone 19.09.09, cicha od 29.09.09)
Poszło w butelki 40 x 0,5l (resztę rozlałem) z dodatkiem 130g białego (lodowego) cukru kandyzowanego. Coś za intensywnie czuć ziele angielskie, ale może sie przegryzie...
Drożdżyki zebrane - pójdą pewnie na witka (to pierwsza gęstwa była).
Blg spadło do ok 2,7 (z 3,5 po burzliwej). Co ciekawe dofermentowało w domu przez
ostatnie 2 dni - w piwnicy chyba było mu za zimno. Piwo-miód2 na wszelki wypadek też dodom przytaszczyłem.Leave a comment:
-
AD #21 IPA - Wykończyć Lomika (Warzone 13.09.09, cicha od 21.09.09)
Poszedłem spać o trzeciej, spóźniłem się do pracy i wyglądam, jakbym 3 dni garował...
140g cukru, ok 21l, 54 butelki... Kawy!
Aha blg po dodaniu cukru 4,5, więc pewnie zszedł do 4. Zapowiada się ciekawie...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-10-12, 08:38.Leave a comment:
-
-
#24 Dubbel
4120g pilzno (w końcu wykończyłem Optimę)
700g pszenica (ciągle Brewferm)
200g biscuit
200g carared
180g aroma
500g cukier kand. bursztynowy (na 10' chmielenia)
52* - 10'
61* - 40'
71* - 10'
77-75* - 15'
40g lubelskiego (sz) na 60'
20g styrian golding (gr) na 12'
21l i 16*blg (+1l - starter, gęstwa 1214)
Teraz czyszczę stare bączki na IPĘLeave a comment:
-
#23 Piwo-Miód ver2 (warzone 1.10.2009.)
PiwoMiód polazł na cichą. Jutro pójdzie do piwnicy. Blg jeszcze nie sprawdzałem. Gęstwa startuje...Leave a comment:
-
AD #20 Piwo Żuliena (Warzone 5.09.2009, cicha od 15.09.2009.)
Miało być wczoraj warzenie, ale okazało się, że mój WC-oplot z nierdzewki zardzewiał...
Zabutelkowałem więc Żuliena z dodatkiem 175g sacharozy na ok 21l. Blg zmierzone 2,5, ale piwo było lekko nagazowane, więc mogło być przekłamanie.
Odzyskałem też 40 zasyfionych butelek - będą na ipę - ono ma dobrze znosić ekstremalne przechowywanie...
EDIT - błąd w temacie - cicha od 14.09.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-10-05, 09:16.Leave a comment:
-
#23 Piwo-Miód ver2
Ponieważ Admini oszukują i robią 2 piwa dziennie trza było coś wymyślić na tygodniu...
2,5kg Bavarian Maibock - ekstrakt słodowy Weyermann
1kg miód kilkuletni niewiadomego pochodzenia i rodzaju
20g marynki granulat 2 lata
20g lubelskiego szyszki roczne
15g imbiru mielonego
4szt goździków potraktowanych moździerzem
najpierw w oddzielnych 5l garnkach gotujemy oddzielnie miód i ekstrakt, potem łączymy i uzupełniamy stopniowo wrzątkiem do ok 25l
w sumie gotowanie ok 180' w tym
cały chmiel 120'
przyprawy 5'
Wyszło 19,5l x 12 blg, zadane gęstwą 1214 Belgian Abbey.
Do refermentacji odstawione ok 200g tego samego miodu...Leave a comment:
-
AD #22 Zimowe Przyprawowe (Warzone 19.09.09)
Przelane na cichą. Super pachnie! Blg 3,5 w temperaturze 17,9st, temperatura w piwnicy 16,7st.
Po raz pierwszy przelewanie odbyło się w piwnicy - łatwizna, ale butelkować na razie się nie odważę...
Drożdże zebrane - zrobimy na dniach nadprogramowe piwo-miód ver2, bo rodzice stary miód znaleźli i na nic się im nie nadaje, więc spróbuję z tym jeszcze raz...
Słabo uczciłem dzisiejszą drugą rocznicę browaru...Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.
Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie....-
Channel: Niemcy
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Chromowany kran do kegów Pepsi z szybkozłączką
- Akcesoria
Kapsle czerwone DUŻE 29 mm 50 szt.
- Akcesoria
Suszarka Gocciolino na jedną butelkę
- Anglojęzyczna
CraftBeer.com Beer & Food...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-10-21, 08:59 -
-
Weyermann oprócz piw warzonych pod własną marką i opisanych cyfrą na etykiecie jak to:
https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=124459
produkuje jeszcze pod marką Bamberger Hofbräu - czyli nawiązując do zamkniętego w 1977 r. browaru Hofbräu Bamberg. Mimo, że...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: