Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • anteks
    replied
    4 butelki z tej warki proszę schować i w przyszłym roku wysłac na konkurs do Grodziska

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #26 "Bo każdy facet powinien zrobić grodziszcza" (R)

    1350g pszeniczny Brewferm
    1200g wędzony Weyermann
    100g pszenica od chłopa

    15' w 52*C
    30' w 62*C
    45' w 71*C
    10' w 75*C

    60' z 30g lubelskiego
    10' z 20g lubelskiego

    drożdże 1728 Scottish prosto z saszetki do ~29*C
    wyszło 22l x 8blg

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #25 Witbier - "WITold Dekada"

    Nazwa? W piątek była nasza 10-ta rocznica...
    Strasznie mi dziś szło. Po pierwsze zaważyłem, że mam 2 worki z chmielem po pół kilo - ten, który cały czas używałem (5 warek) to była marynka, a nie lublin... Bez sensu...
    Po drugie podczas chmielenia (po 10') zauważyłem, że zapomniałem zamontować filtratora, przelewanie, potem żeby szybko zagotować grzałka, która wpadła do brzeczki i poszły korki...
    Po trzecie zgubiłem kartkę ze śrutowania i składniki MAM NADZIEJĘ, że dobrze odtwarzam...

    To jedziemy:
    1640g słód pilzneński
    60g słód zakwaszający
    200g słód owsiany
    850g słód pszeniczny
    1200g płatki pszenne Sante
    150g otręby pszenne Sante

    płatki, otręby i 100g śrutwy jęczmiennej kleikujemy:
    60' w 60-63*C
    zagotowanie i połączenie

    słody:
    45' w 52*C - dodajemy kleik
    60' w 62*C - negatywna próba jodowa (!) ale w planach piwo i kurczak, więc:
    60' w 73-68*C
    10' w 75*C

    Gotowanie z przygodami - ponad 60'
    od początku 20g marynki
    na 10' 15g curacao i 10g świeżej skórki z cytryny
    na 2' 15g kolendry moździerzowanej

    gęsta 1214 Belgian Abbey - ciekawe co wyjdzie...
    21l o blg 11,5

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #23 Piwo-Miód ver2 (Warzone 1.10.09., cicha od 10.10.09.)

    Zabutelkowane. Tylko 37 flaszek 0,5l. Blg tylko 1,5. Dodano 200g owego starego miody jako dodatek refermentacyjny. Skrzynki dobę spędzą w kuchni, potem piwnica.
    Smak ciekawy - dodanie imbiru to był dobry pomysł, już teraz zgrabnie maskuje alkohol.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    AD #24 Dubbel św Jerzego (Warzone 11.10.09)

    Przelane wczoraj na cichą. 3blg, stoi cały czas w kuchni (19-21*C).

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    W wolnych chwilach pomagamy z córką drożdżom...
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    AD #22 Zimowe Przyprawowe (Warzone 19.09.09, cicha od 29.09.09)

    Poszło w butelki 40 x 0,5l (resztę rozlałem ) z dodatkiem 130g białego (lodowego) cukru kandyzowanego. Coś za intensywnie czuć ziele angielskie, ale może sie przegryzie...
    Drożdżyki zebrane - pójdą pewnie na witka (to pierwsza gęstwa była).
    Blg spadło do ok 2,7 (z 3,5 po burzliwej). Co ciekawe dofermentowało w domu przez
    ostatnie 2 dni - w piwnicy chyba było mu za zimno. Piwo-miód2 na wszelki wypadek też dodom przytaszczyłem.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    AD #21 IPA - Wykończyć Lomika (Warzone 13.09.09, cicha od 21.09.09)

    Poszedłem spać o trzeciej, spóźniłem się do pracy i wyglądam, jakbym 3 dni garował...
    140g cukru, ok 21l, 54 butelki... Kawy!
    Aha blg po dodaniu cukru 4,5, więc pewnie zszedł do 4. Zapowiada się ciekawie...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-10-12, 08:38.

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Teraz czyszczę stare bączki na IPĘ
    Współczuję. Mnie we wtorek czeka czyszczenie butelek, a potem rozlew. Już odwykłem od tego...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #24 Dubbel

    4120g pilzno (w końcu wykończyłem Optimę)
    700g pszenica (ciągle Brewferm)
    200g biscuit
    200g carared
    180g aroma
    500g cukier kand. bursztynowy (na 10' chmielenia)

    52* - 10'
    61* - 40'
    71* - 10'
    77-75* - 15'

    40g lubelskiego (sz) na 60'
    20g styrian golding (gr) na 12'

    21l i 16*blg (+1l - starter, gęstwa 1214)

    Teraz czyszczę stare bączki na IPĘ

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #23 Piwo-Miód ver2 (warzone 1.10.2009.)

    PiwoMiód polazł na cichą. Jutro pójdzie do piwnicy. Blg jeszcze nie sprawdzałem. Gęstwa startuje...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    AD #20 Piwo Żuliena (Warzone 5.09.2009, cicha od 15.09.2009.)

    Miało być wczoraj warzenie, ale okazało się, że mój WC-oplot z nierdzewki zardzewiał...

    Zabutelkowałem więc Żuliena z dodatkiem 175g sacharozy na ok 21l. Blg zmierzone 2,5, ale piwo było lekko nagazowane, więc mogło być przekłamanie.

    Odzyskałem też 40 zasyfionych butelek - będą na ipę - ono ma dobrze znosić ekstremalne przechowywanie...

    EDIT - błąd w temacie - cicha od 14.09.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-10-05, 09:16.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Musimy przyspieszyć - jakbyśmy zaczęli odpowiednio wcześnie rano to dałoby radę trzy piwa jednego dnia uwarzyć

    Cieszę się, że Cię zdopingowaliśmy
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-10-01, 22:20.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #23 Piwo-Miód ver2

    Ponieważ Admini oszukują i robią 2 piwa dziennie trza było coś wymyślić na tygodniu...

    2,5kg Bavarian Maibock - ekstrakt słodowy Weyermann
    1kg miód kilkuletni niewiadomego pochodzenia i rodzaju
    20g marynki granulat 2 lata
    20g lubelskiego szyszki roczne
    15g imbiru mielonego
    4szt goździków potraktowanych moździerzem

    najpierw w oddzielnych 5l garnkach gotujemy oddzielnie miód i ekstrakt, potem łączymy i uzupełniamy stopniowo wrzątkiem do ok 25l
    w sumie gotowanie ok 180' w tym
    cały chmiel 120'
    przyprawy 5'

    Wyszło 19,5l x 12 blg, zadane gęstwą 1214 Belgian Abbey.
    Do refermentacji odstawione ok 200g tego samego miodu...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    AD #22 Zimowe Przyprawowe (Warzone 19.09.09)

    Przelane na cichą. Super pachnie! Blg 3,5 w temperaturze 17,9st, temperatura w piwnicy 16,7st.
    Po raz pierwszy przelewanie odbyło się w piwnicy - łatwizna, ale butelkować na razie się nie odważę...
    Drożdże zebrane - zrobimy na dniach nadprogramowe piwo-miód ver2, bo rodzice stary miód znaleźli i na nic się im nie nadaje, więc spróbuję z tym jeszcze raz...
    Słabo uczciłem dzisiejszą drugą rocznicę browaru...

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...