browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • tenebri
    replied
    Warka #9

    Warka #9 16.04.2011 Koelsch

    Słody:
    3,9 kg słód pilzneński
    1 kg słód pszeniczny
    chmiel Northern Brewer 20g
    chmiel Spalt Spalter 30g
    chmiel Lubelski 10g
    drożdże Safbrew S-33

    Zacieranie:
    45C - wrzucenie słodów i w ok 30min podgrzanie do 64C
    64C - 30min
    73-71C - 20min
    76C - filtracja

    Chmielenie 60min
    Od początku wrzucone 20g Northern Brewer + 15g Spalt Spalter + 10g Lubelski
    15 min przed końcem gotowania wrzucone 15g Spalt Spalter

    Drożdże po 5h porządnie ruszyły, piana chciała wyjść z fermentora.
    Wyszło ok 25l brzeczki o gęstości 12,5 blg.

    Wczoraj zabutelkowałem też warkę #8 (wielozbożowe). 36 butelek 0,5l + 3 buteleczki 0,33l poczekają teraz z 2-3 dni w pokoju a później do piwnicy.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #7 w butelkach, wyszło 38x0,5l + 3x0,33l.

    Dziś też przelałem na cichą warkę #8 czyli wielozbożowe, blg zatrzymało się na ok 2,5.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Nie ma co trzymać za długo pszeniczki tylko szybko zrobić nastepną, i szybko następną bo to szybkie piwo jest

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #6

    Wczoraj odbyła się degustacja pszeniczniaka. Dwa tygodnie od zabutelkowania jak dla mnie bardzo udana warka, może ciut za dużo chmielu lecz mi to zbytnio nie przeszkadza, tym bardziej, że w poprzednich warkach chmiel jest bardzo mało wyczuwalny. Smaki bananowe i goździkowe dobrze wyczuwalne, nasycenie średnie, piana zbyt długo się nie utrzymuje. Jak trochę dłużej poleży to powinno być z tym lepiej. Widzę jednak, że szybko mi się te piwo rozejdzie, już się znajomi o nie dopytują

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Mam nadzieję, że wyjdzie coś z tego dobrego i smak zrekompensuje mi męczarnie przy filtracji i wysładzaniu tej warki

    Leave a comment:


  • lisiewski
    replied
    Ten wielozbożowy zasyp zapowiada smakowitą mieszankę smaków w gotowym piwie.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #8

    Dopiero teraz zobaczyłem, ze wkradł się błąd w opisie chmielenia ostatniej warki, oczywiście chmieliłem 20g Spalt Spalter

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    Warka #8

    Warka #8 25.03.2011 Wielozbożowe

    Recepturę na te piwo stworzyłem przy pomocy "dobrych" ludzi... którzy trochę zmodyfikowali mój pierwotny przepis.

    Skład:
    1,6kg pilzneński
    1kg wiedeński
    0,5kg monachijski
    0,6kg pszeniczny
    0,4 płatki żytnie błyskawiczne
    0,25 płatki owsiane błyskawiczne
    0,4 kasza jaglana
    0,2 kasza gryczana prażona
    chmiel Magnum granulat 15g
    chmiel Spalt Spalter granulat 20g
    mech irlandzki
    drożdże gęstwa z poprzedniej warki

    Zacieranie:
    55C - 15 min wcześniej skleikowanie ześrutowanych kasz jaglanej i gryczanej
    63C - 45 min
    73C - 20 min
    78C - filtracja

    Chmielenie: 60 min
    60 min Magnum 15g
    ostatnie 15 min wsypanie 20g Lubelski + mech irlandzki

    Brzeczka już w fermentorze zalana gęstwą. Wyszło ok 20l o gęstości 12blg.
    Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2011-03-25, 20:14.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #7

    Ciemna pszenica przelana na cichą przy blg ok 3,5 (2 dni stoi na tej samej wartości).

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #5

    Robust Porter zabutelkowany, wyszło 32x0,5l + 5x0,33l.
    Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2011-03-16, 21:51.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #7

    Warka #7 12.03.2011 Pszeniczne ciemne

    Słody:
    1,2 kg słód pszeniczny
    1 kg słód pszeniczny ciemny
    1 słód pilzneński
    1 słód monachijski
    0,2 kg słód czekoladowy
    0,2 kg pszeniczny karmelowy Carawheat

    chmiel Hallertauer Tradition granulat 20g
    chmiel Lubelski granulat 20g
    gęstwa z warki #6

    Zacieranie:
    44C - 15 min
    65C - 30 min
    72C - 40 min po negatywnej próbie jodowej wsypany słód czekoladowy
    77C - 5 min i przelanie do wysładzania

    Chmielenie : 65min
    65 min Hallertauer Tradition 20g
    ostatnie 15 min wsypane 20g Lubelski

    W tej chwili drożdże już się na dobre rozszalały, jest wysoka piana i mocny zapach.
    Wyszło ok 21l zielonego piwa o gęstości ok 13blg.


    W dniu 11.03.2011 przelałem pszeniczniaka z warki #6 do butelek. Wyszło 32x0,5l 8x0,33l + 2x0,66l.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    W sobotę będę warzył ciemnego pszeniczniaka. Zostało mi ok 20g chmielu aromatycznego w granulacie Hallertauer Tradition, wystarczy to na ok 20l warkę, czy dodać jeszcze coś Lubelskiego?
    Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2011-03-10, 22:05.

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #6

    Dziś przelałem pszeniczniaka na cichą, jednak chyba długo nie będę go na niej trzymał. Blg przy przelewaniu wyszło tak pomiędzy 2,5 a 3. Od paru dni już stoi na tej wartości, nie wiem czy jeszcze coś spadnie.

    Leave a comment:


  • Flatowman
    replied
    Tenebri wpadnę do ciebie to spróbujemy tego pszeniczniaka zobaczymy co żeś wychachmęcił

    Leave a comment:


  • tenebri
    replied
    warka #3

    Minął prawie miesiąc po zabutelkowaniu warki #3, postanowiłem otworzyć baczka i sprawdzić co z tego wyszło. Niestety jestem rozczarowany, piwo w smaku jest kwaskowate. Smak taki owocowy, kwaskowy. Rozlewając je do butelek zapowiadało się świetnie, czuć było trochę drożdży, ale zero kwasu a tu... Nie wiem czy to infekcja, czy jeszcze piwo musi lepiej dojrzeć, ale nie takiego smaku się spodziewałem. No nic trzeba warzyć dalej

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • Piotr7
    drożdże dla początkującego
    Piotr7
    Witam!
    Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
    Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
    2024-12-09, 14:24
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • etman
    Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

    Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
    2024-10-29, 22:38
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...