Warka #9
Warka #9 16.04.2011 Koelsch
Słody:
3,9 kg słód pilzneński
1 kg słód pszeniczny
chmiel Northern Brewer 20g
chmiel Spalt Spalter 30g
chmiel Lubelski 10g
drożdże Safbrew S-33
Zacieranie:
45C - wrzucenie słodów i w ok 30min podgrzanie do 64C
64C - 30min
73-71C - 20min
76C - filtracja
Chmielenie 60min
Od początku wrzucone 20g Northern Brewer + 15g Spalt Spalter + 10g Lubelski
15 min przed końcem gotowania wrzucone 15g Spalt Spalter
Drożdże po 5h porządnie ruszyły, piana chciała wyjść z fermentora.
Wyszło ok 25l brzeczki o gęstości 12,5 blg.
Wczoraj zabutelkowałem też warkę #8 (wielozbożowe). 36 butelek 0,5l + 3 buteleczki 0,33l poczekają teraz z 2-3 dni w pokoju a później do piwnicy.
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #7 w butelkach, wyszło 38x0,5l + 3x0,33l.
Dziś też przelałem na cichą warkę #8 czyli wielozbożowe, blg zatrzymało się na ok 2,5.Leave a comment:
-
Nie ma co trzymać za długo pszeniczki tylko szybko zrobić nastepną, i szybko następną bo to szybkie piwo jestLeave a comment:
-
warka #6
Wczoraj odbyła się degustacja pszeniczniaka. Dwa tygodnie od zabutelkowania jak dla mnie bardzo udana warka, może ciut za dużo chmielu lecz mi to zbytnio nie przeszkadza, tym bardziej, że w poprzednich warkach chmiel jest bardzo mało wyczuwalny. Smaki bananowe i goździkowe dobrze wyczuwalne, nasycenie średnie, piana zbyt długo się nie utrzymuje. Jak trochę dłużej poleży to powinno być z tym lepiej. Widzę jednak, że szybko mi się te piwo rozejdzie, już się znajomi o nie dopytują
Leave a comment:
-
Mam nadzieję, że wyjdzie coś z tego dobrego i smak zrekompensuje mi męczarnie przy filtracji i wysładzaniu tej warkiLeave a comment:
-
Ten wielozbożowy zasyp zapowiada smakowitą mieszankę smaków w gotowym piwie.Leave a comment:
-
warka #8
Dopiero teraz zobaczyłem, ze wkradł się błąd w opisie chmielenia ostatniej warki, oczywiście chmieliłem 20g Spalt SpalterLeave a comment:
-
Warka #8
Warka #8 25.03.2011 Wielozbożowe
Recepturę na te piwo stworzyłem przy pomocy "dobrych" ludzi...którzy trochę zmodyfikowali mój pierwotny przepis.
Skład:
1,6kg pilzneński
1kg wiedeński
0,5kg monachijski
0,6kg pszeniczny
0,4 płatki żytnie błyskawiczne
0,25 płatki owsiane błyskawiczne
0,4 kasza jaglana
0,2 kasza gryczana prażona
chmiel Magnum granulat 15g
chmiel Spalt Spalter granulat 20g
mech irlandzki
drożdże gęstwa z poprzedniej warki
Zacieranie:
55C - 15 min wcześniej skleikowanie ześrutowanych kasz jaglanej i gryczanej
63C - 45 min
73C - 20 min
78C - filtracja
Chmielenie: 60 min
60 min Magnum 15g
ostatnie 15 min wsypanie 20g Lubelski + mech irlandzki
Brzeczka już w fermentorze zalana gęstwą. Wyszło ok 20l o gęstości 12blg.Ostatnia zmiana dokonana przez tenebri; 2011-03-25, 20:14.Leave a comment:
-
warka #7
Ciemna pszenica przelana na cichą przy blg ok 3,5 (2 dni stoi na tej samej wartości).Leave a comment:
-
warka #7
Warka #7 12.03.2011 Pszeniczne ciemne
Słody:
1,2 kg słód pszeniczny
1 kg słód pszeniczny ciemny
1 słód pilzneński
1 słód monachijski
0,2 kg słód czekoladowy
0,2 kg pszeniczny karmelowy Carawheat
chmiel Hallertauer Tradition granulat 20g
chmiel Lubelski granulat 20g
gęstwa z warki #6
Zacieranie:
44C - 15 min
65C - 30 min
72C - 40 min po negatywnej próbie jodowej wsypany słód czekoladowy
77C - 5 min i przelanie do wysładzania
Chmielenie : 65min
65 min Hallertauer Tradition 20g
ostatnie 15 min wsypane 20g Lubelski
W tej chwili drożdże już się na dobre rozszalały, jest wysoka piana i mocny zapach.
Wyszło ok 21l zielonego piwa o gęstości ok 13blg.
W dniu 11.03.2011 przelałem pszeniczniaka z warki #6 do butelek. Wyszło 32x0,5l 8x0,33l + 2x0,66l.Leave a comment:
-
warka #6
Dziś przelałem pszeniczniaka na cichą, jednak chyba długo nie będę go na niej trzymał. Blg przy przelewaniu wyszło tak pomiędzy 2,5 a 3. Od paru dni już stoi na tej wartości, nie wiem czy jeszcze coś spadnie.Leave a comment:
-
Tenebri wpadnę do ciebie to spróbujemy tego pszeniczniaka zobaczymy co żeś wychachmęcił
Leave a comment:
-
warka #3
Minął prawie miesiąc po zabutelkowaniu warki #3, postanowiłem otworzyć baczka i sprawdzić co z tego wyszło. Niestety jestem rozczarowany, piwo w smaku jest kwaskowate. Smak taki owocowy, kwaskowy. Rozlewając je do butelek zapowiadało się świetnie, czuć było trochę drożdży, ale zero kwasu a tu... Nie wiem czy to infekcja, czy jeszcze piwo musi lepiej dojrzeć, ale nie takiego smaku się spodziewałem. No nic trzeba warzyć dalejLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: