Raczej nie mieszałem, brałem chochlą z góry, na takim małym zanurzeniu
Pewnikiem było BLG poniżej 6 bo ta wartość wystąpiła po drugiej partii wysładzania.
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
Przed gotowaniem miałeś 6 BLG, a po 12 BLG? Coś duża różnica. Zamieszałeś przy pierwszym pomiarze czy wziąłeś próbkę z góry nie mieszając?Leave a comment:
-
Chmielenie jest równoznaczne z gotowaniem Wyraziłem się więc chyba mało precyzyjnie.
Nie wiem tylko czy dobrze pamiętam ale w instrukcji z CP pisano, że brzeczka przed gotowaniem chmielu winna być o 2 BLG niższa niż zakładane BLG piwa.
Więc gdy zmierzyłem BLG po wysładzaniu i zobaczyłem wartość 6 to byłem nieźle wkurzony, że znowu z wydajnością kiepsko. Ale wysłodziłem 3 raz trzema litrami wody i spodziewałem się słabego piwa. A tu niespodzianka: BLG przed zadaniem drożdży wynosi 12.Leave a comment:
-
Blg wcale nie może wzrosnąć w czasie chmielenia, bo jest to gęstość brzeczki, na co chmiel nie ma żadnego wpływu. Gdybyś zapytał, czy może wzrosnąć w czasie gotowania, byłoby to logiczne - część wody odparowuje i Blg wzrasta. O ile - nikt ci nie powie, bo trzeba wiedzieć ile było przed gotowaniem brzeczki, o jakim stężeniu i ile wody odparowało.Leave a comment:
-
Ciemny anglik
Wczoraj uwarzyłem warkę #5
#5 Ciemny anglik
- Pale ale Strzegom 1,7kg
- Wędzony Weyermann 0,825kg
- Abbey malt Weyermann 0,75 kg
- Wiedeński 0,5 kg
- Pszeniczny 0,4 kg
- Czekoladowy 0,2kg
Zacieranie w 16l wody:- 52°C 10 min.
- 63°C 40 min.
- 72°C 15 min.
- 78°C 15 min.
Wysładzanie(wcześniej dodany słód czekoladowy) 9 litrami wody, filtracja bez problemu.
Chmielenie 60 min.- East Kent Goldings 25g 60'
- East Kent Goldings 10g 45'
- Styrian Golding - Savinjski 25g 30'
- Styrian Golding - Savinjski 25g 5'
- East Kent Goldings 15g 0'
Wyszło tego pół fermentatora o BLG 12. Dziś zadane Safale 0-4 w formie posypki. Temperatura brzeczki 17°C.
P.S. Jak wysoko może wzrosnąć BLG w czasie chmieleniaLeave a comment:
-
Z 9kg słodów wymyśliłem sobie takie 2 receptury, które zamierzam, w najbliższym czasie, zrealizować.
I:
1,5 kg pale ale
1 kg abbey malt
1 kg wędzony
0,5 kg wiedeński
0,3 pszeniczny
0,2 czekoladowy
II:
3,5 kg pale
0,7 kg pszniczny
0,5 kg wiedeński
0,5 kg laktoza
0,4 kg płatków owsianych
0,2 kg carafaI
0,2 kg carafaII
0,2 kg czekoladowy
II to stout mleczny zaś I, to sam nie wiem co z tego wyjdzie. Pewne jakieś piwo.
Gdyby ktoś miał uwagi, walić prosto z mostuLeave a comment:
-
#4
Piwo było jeszcze przez tydzień na cichej. BLG nie spadło poniżej 6.
Zabutelkowane 17.09 z dodatkiem 150 gr cukru rozpuszczonego w 0,5 wody.
Wyszło tego 17,5 litra.
Problemów z wydajnością ciąg dalszyLeave a comment:
-
-
W sobotę mierzyłem BLG i wyniosło 7.
Dziś wyniosło 6.
W czwartek przeleję na cichą, za dużo już pewnie nie zejdzie
Czy to dobry krokLeave a comment:
-
#4 a`la IPA
Chmieliłem oczywiście od początku gotowania
Chmiel podany w 0, 10, 20 i 40 min.Leave a comment:
-
Co do drożdży to sie nie martw, będzie dobrze.
To bardzo sprawne drożdże.
Leave a comment:
-
#4 a`la IPA
Kolejna wpadka dyczkina
Zrobiłem starter z litra wysłodzin i S-04 zapomniawszy o wcześniejszym schłodzeniu.
Drożdże nie ruszyły i zmuszony byłem wsypać T-58, jedyne które miałem.
Ciekaw o wyjdzie z tego połączanie. Powiem tylko, że drożdże ruszyły.Leave a comment:
-
#4 a`la IPA
Słody wsypano do 21l wody o temp. 70°C.
Zacieranie odbyło się na lenia 67-65°C.
Wysładzanie odbyło się w 3 turach: 2x5l i 1x3l.
Chmielenie 60 min.
Citra ok. 30 gr w 60'
Amarillo połowa z 50 gr w 50'
druga połowa w 40'
Hersbrucker ok. 40 gr w 20 min'
Jeśli pomyliłem aromat z goryczką to przepraszam i więcej tak nie będę
W porównaniu do poprzedniego razu jest i znaczna poprawa bo piwa wyszło w sam razLeave a comment:
Leave a comment: