Raczej nie mieszałem, brałem chochlą z góry, na takim małym zanurzeniu
Pewnikiem było BLG poniżej 6 bo ta wartość wystąpiła po drugiej partii wysładzania.
Chmielenie jest równoznaczne z gotowaniem Wyraziłem się więc chyba mało precyzyjnie.
Nie wiem tylko czy dobrze pamiętam ale w instrukcji z CP pisano, że brzeczka przed gotowaniem chmielu winna być o 2 BLG niższa niż zakładane BLG piwa.
Więc gdy zmierzyłem BLG po wysładzaniu i zobaczyłem wartość 6 to byłem nieźle wkurzony, że znowu z wydajnością kiepsko. Ale wysłodziłem 3 raz trzema litrami wody i spodziewałem się słabego piwa. A tu niespodzianka: BLG przed zadaniem drożdży wynosi 12.
Blg wcale nie może wzrosnąć w czasie chmielenia, bo jest to gęstość brzeczki, na co chmiel nie ma żadnego wpływu. Gdybyś zapytał, czy może wzrosnąć w czasie gotowania, byłoby to logiczne - część wody odparowuje i Blg wzrasta. O ile - nikt ci nie powie, bo trzeba wiedzieć ile było przed gotowaniem brzeczki, o jakim stężeniu i ile wody odparowało.
Piwo było jeszcze przez tydzień na cichej. BLG nie spadło poniżej 6.
Zabutelkowane 17.09 z dodatkiem 150 gr cukru rozpuszczonego w 0,5 wody.
Wyszło tego 17,5 litra.
Problemów z wydajnością ciąg dalszy
Kolejna wpadka dyczkina
Zrobiłem starter z litra wysłodzin i S-04 zapomniawszy o wcześniejszym schłodzeniu.
Drożdże nie ruszyły i zmuszony byłem wsypać T-58, jedyne które miałem.
Ciekaw o wyjdzie z tego połączanie. Powiem tylko, że drożdże ruszyły.
Słody wsypano do 21l wody o temp. 70°C.
Zacieranie odbyło się na lenia 67-65°C.
Wysładzanie odbyło się w 3 turach: 2x5l i 1x3l.
Chmielenie 60 min.
Citra ok. 30 gr w 60'
Amarillo połowa z 50 gr w 50'
druga połowa w 40'
Hersbrucker ok. 40 gr w 20 min'
Jeśli pomyliłem aromat z goryczką to przepraszam i więcej tak nie będę
W porównaniu do poprzedniego razu jest i znaczna poprawa bo piwa wyszło w sam raz
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
Leave a comment: