BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji
No właśnie. Też nie słyszałem ażeby Król był warzony poza Warką.
Widać na piwach GŻ z podanym publicznie miejscem warzenia jest prosty literowy kod "dla Janusza" typu L - Leżajsk, W- Warka , E- Elbląg itp a na pozostałych piwach, nie wiedzieć czemu, nadal tajny "wewnętrzny" który tutaj udało się rozszyfrować.
Podobno kod "dla klienta" miały mieć jedynie piwa których marka może sugerować nieprawdziwe miejsce warzenia. Królewskie zdecydowanie takim jest bo jest bezczelnie stylizowane na Warszawę (Browar Warszawski) a nie Warkę.
Nie rozumiem tych podwójnych standardów ale widać GŻ bronilła się rękoma i nogami przed tym publicznym podawaniem miejsc produkcji i tyle udało im się wywalczyć.
Cooper król tylko w warce jest produkowany wiec literka L to Warka, to samo N.
Chyba że cos sie zmieniło bo mogli np: zrobić na szybko przyukładowo w Zywcu czy Lezajsku jak w warce produkcja nie wyrabiała.
Tak było latem z Królem w butelkach ZW, inne browary opinagały bo my nie wyrabialismy Ale na stałe tylko w Warce
Prawda nas wyzwoli
Nic złego w tym ze konsument przed zakupem będzie ogladał puszke od spodu
nikt z moich znajomych nie wie (lub nie wiedział dopóki mu nie powiedziałem) o tych nowych oznaczeniach na etykietach.
Oni nawet nie wiedzą, że piją Lecha z Tych a Warkę z Leżajska.
Bo nad pochodzeniem Tatry nikt nawet się przez sekundę się nie zastanowił.
Skąd jest Twoja ulubiona Taterka? no pewnie z Browaru Tatra gdzieś w górach
itp. itd.
Mało kto czyta etykiety a o wiele jeszcze mniej z tej niewielkiej grupy czyta etykiety koncernowych piw.
Teraz wszyscy oświeceni jawnymi kodami miejsca produkcji będą objawiać swoje wcześniejsze przypuszczenia w stylu "a wiedziałem że te szczyny na pewno nie mogły pochodzić z X tylko z Y" albo "od razu podejrzewałem że to nie mogło być Z"
Inna sprawa że nadal nie wszystkie piwa GŻ mają takie kody , np na Królewskim nie ma mimo że opakowanie nadal sugeruje nieobeznanemu klientowi nieistniejący browar czyli ten z Warszawy. Na moim Królewskim w kodzie jest w 2 miejscach litera L czy nie browar Warka jakbym przypuszczał a Leżajsk ?
juppi wreszcie mamy prawie full wersję mapy kto, komu i gdzie
Dzięki wszystkim za chęci i poświęcony czas.
Całe szczęście ustawodawca poszedł nam troszkę na rękę i zobowiązał producentów do ujawniania gdzie i co robią (póki co tylko w przypadkach kiedy nazwa mocno sugeruje miejsce pochodzenia, a jednak produkt został wytworzony całkowicie gdzieś indziej np. Warka czy EB)
Wreszcie odkryłem ze 100% pewnoscia ze Kasztelan LPL02 produkowany na promocje do supermarketów to nie to samo co LPL03 za 3,70 pln znaczy się Okocim góra..
Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...
Leave a comment: