Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• dyczkin
    replied
    Niech ktoś machnie jakieś Śląskie to dowiemy się jaką literkę dopasować do Zabrza .

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    Nie trzeba czekać aż ktoś coś kupi. W przypadku etykiet z butelek wystarczy zajrzeć do działu kolekcjonerstwo.
    ta, mam chwilę czasu, ale poszukać tam czegoś konkretnego to syzyfowa praca

Każdy browar ma po 400 etykiet, z tego większość stara i archiwalna. Jak już są jakieś z tych aktualnie dostępnych piw to co druga jest dziewica niezhańbiona tuszem drukarskim.

Aż tak mi się nie nudzi :]

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mastermind1
    W temacie Karpackie z Browaru BROK, miałem puszkę Karpackiego z oznaczeniem kodowym LC.
    skąd wiedziałeś, że to Karpackie jest akurat z Broka, żeby je tam opisać ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-12-17, 19:28.

Leave a comment:

• Mastermind1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Wypite dziś Karpackie Pils ma w kodzie LD czyli jest to prawdopodobnie Van Pur,
    bo w temacie Karpackie z Broka jest cisza
    W temacie Karpackie z Browaru BROK, miałem puszkę Karpackiego z oznaczeniem kodowym LC.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    No to trzeba powoli to spisywać:

LA = Łomża
    LC = Koszalin

LE = Łomża?Koszalin?

LD = ?
    ? = Rakszawa
    ? = Zabrze
    ? = Jędrzejów

Leave a comment:

• Mastermind1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    No i zaczyna się ruch w szpiegowskim interesie.

Jeśli abernacka dobrze kombinuje to Cechowe stout jest tym samym piwem co Brok Stout (te same parametry i skład oraz niby styl)
    Brok S. z kolei warzony jest w Koszalinie czyli
    LE => Koszalin (b)?
    O ile mi wiadomo, BROK Stout Eksport nie jest już dostępny w sprzedaży; ostatnie partie (oficjalny termin przydatności to grudzień 2013 r.), zapewne nie jest już warzony. Kontretykiety tego piwa nie miały jeszcze oznaczeń literowych w kodzie.

Leave a comment:

• bob1969
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Jeśli Łomża jest robiona tylko w Łomży to LE to też Łomża, mam etę z Łomży Export z takim oznaczeniem .
    "Łomża Export" to marka VP, więc piwo pod tą marką mogą produkować gdzie chcą.
    W mojej Stokrotce stoją puszki Karpackiego Pils z kodem LA.

Leave a comment:

• aardvark
    replied
    1,5 litrowe pety, konkretny browar niepodany:
    Van Pur Beer (alk. 4%, bezsmakowe z lekkim kwaskiem, może po tym można rozpoznać browar )
    0626LE164514296

Van Pur Strong (alk. 7,2%)
    0349LE170214309

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas

Jeśli abernacka dobrze kombinuje to Cechowe stout jest tym samym piwem co Brok Stout (te same parametry i skład oraz niby styl)
    LE => Koszalin (b)?
    Jeśli Łomża jest robiona tylko w Łomży to LE to też Łomża, mam etę z Łomży Export z takim oznaczeniem .

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Wypite dziś Karpackie Pils ma w kodzie LD czyli jest to prawdopodobnie Van Pur,
    bo w temacie Karpackie z Broka jest cisza

Leave a comment:

• dlugas
    replied

LE => Koszalin (b)?

Leave a comment:

• Mastermind1
    replied
    LC -> Browar BROK w Koszalinie (kodem zawierającym LC oznaczone są kontretykiety na butelkach piwa "BROK Sambor"; LC w kodzie można znaleźć również na puszkach).

Leave a comment:

• bob1969
    replied
    LA = Browar w Łomży

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Nie trzeba czekać aż ktoś coś kupi. W przypadku etykiet z butelek wystarczy zajrzeć do działu kolekcjonerstwo. Z puszkami to nie przejdzie, bo nikt ich od spodu nie skanuje.
    Śledczy - do roboty.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-12-14, 13:46.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Kod kreskowy wstawiłem tylko dlatego, bo miałem już go spisany w innym wątku :]

Zatem szukamy kodów
    VP Rakszawa
    BROWARY GÓRNOŚLĄSKIE Zabrze
    STRZELEC Jędrzejów
    BROK Koszalin
    BROWAR Łomża

(dobrze jest ?)
    Jak ktoś się skusi na jakiś produkt VP jest uproszony o wstawianie tutaj nazwy, numeru seryjnego/produkcyjnego oraz czy puszka czy butelka
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-12-14, 12:56.

Leave a comment:

• yaro74
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    Gwoli przypomnienia jako że trochę wypadłem w orientacji w grupach browarniczych w średnich browarach. Grupa VP to Rakszawa, Zabrze i jeszcze przechwyt konkurencji po dawnym duńskim Faxie czyli Jędrzejów, Koszalin i Łomża, tak ? Czy tylko te 2 pierwsze browary ?
    Te 5, które wymieniłeś.

Leave a comment: