BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji
Collapse
X
-
Co to za kod na Carlsbergu LUALJ1/124?
Jakiś podwykonawca? Okocim nie wyrabia?Leave a comment:
-
oni od grudnia 2014 muszą tak wskazywać na etach. Takie nowe prawo. Był długi okres przejściowy i teraz wszystko co nowe wyjeżdża z produkcji musi być już poprawnie oznakowane. Szczególnie jeśli nazwa produktu znacząco sugeruje jego pochodzenie, a jednak produkt nie jest z tego miejsca. Dotyczy to wszystkich browarów. Jeszcze Van-Purowych rozkodowań na etykietach nie widziałem i jestem ciekawy czy będą musieli to robić, bo ich piwa mają takie nazwy, że trudno się odwołać do czegokolwiek
Eksperyment i reklamy wypaliły to EB trzeba warzyć więcej i bliżej.
EB oprócz "browaru-matki" jest zarówno z Warki jak i Leżajska
Warkowe EB jest okrutne. Może skuszę się na jedno "od nas"Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2015-08-04, 12:02.Leave a comment:
-
Trzeba zaznaczyć, że nowe oznakowanie piw grupy Żywiec dotyczy nie tej litery, którą do tej pory dekodowaliśmy, tylko ostatniej w górnym rzędzie - za datą.Leave a comment:
-
Takie kontry z literkowym przyporządkowaniem browarów chodziły w GŻ chyba gdzieś do okolo 1999/2000 roku a później zupełnie to olali i zaczeła się tajemnicomania wobec klienta i ukrywanie miejsc warzenia w postaci maszynowych kodów nad którymi teraz się tak głowimy. Było by super gdyby powrócili do tego sposobu wskazywania producentów ale coś mi się zdaje że to jednorazowy wybryk. Starych 15-letnich kontretykiet też chyba z magazynu nie wzieli. To raczej niemożliwe w przypadku tak wielkiego producenta.
A samo EB bardzo możliwe że produkuje kilka browarów GŻ a nie tylko Elbląg. W końcu piwo ma być chyba ogólnopolskie więc pewnie i produkcja rozłożona po całym kraju.Leave a comment:
-
No i w GŻ coś się rympsnęło po sukcesie piwa EB z Elbląga. W Rzeszowie pojawiło się piwo EB z literką L w kodzie i co lepsze po latach na kntretykiecie jest informacja że EB jest wyprodukowane w zależności od literki w kodzie w:
E - Elbląg, L - Leżajsk, W - Warka, Z - Żywiec
Zro0bili eksperyment, wypalił, w lokalach które służbowo odwiedzam na podkarpaciu w większości piją EB, czyli marka odżyła i Elbląg nie wyrabia to wraca pomysł na Tatrę i Warkę czyli nie wozimy tylko warzymy lokalnie. Czyli można to określić szybki sukces i szybka klapa - będzie.
Zakupiłem dzisiaj kontrolnie jedno piwo EB z Leżajska, a mam w zapasie EB z Elbląga. Przy okazji weekendu dokonam porównania, nagram to i udostępnię.
Jeżeli Leżajsk przyłożył się do tego piwa.... (nie co ja piszę.. nie da rady zrobić takiego samego piwa w różnych browarach, no chyba tylko z nazwą piwa, ale nie z recepturą "bo to se pane ne uda"), to może przedłuży jego istnienie :-(
W weekend test
Leave a comment:
-
Najprawdopodobniej LB to VP Rakszawa...
Wypust "nowego" Hermanna Müllera do Żaby ma właśnie w kodzie LB.Leave a comment:
-
A co z biedrą? Oni mają te vipy i inne gady z różnych browarów, od vana po Głubszyce.
Da się to jakoś zregionalizować? Gdzie co dostępne?
Widział ktoś vanpura z LB? Tego numerka brakuje.Leave a comment:
-
po wpisach kolegów + grzmeranie w necie można by uaktualnić spis http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=137 o
Do "Vanpurowych" nie mam serca oraz czasu.L1 - Szczecin
L2 - Sierpc
L3 - Brzesko
LPL01 - Szczecin
LPL02 - Sierpc
LPL03 - Brzesko
Kiedyś to
zrobimyLeave a comment:
-
Carslberg - butelka 0,5 (kapsel z sygn. CP na I)
LUALJ1/063
Warka Radler 0,0% - butelka 0,5
L5044616B1223Leave a comment:
-
Czytają nas i wzięto sobie do korpo serca podane przez nas przykłady z opakowań przypraw czy bakalii albo zmieniono prawo i teraz MUSZĄ tak pisać :]
Pobudki nie ważne, ważne że robi się klarownie.
No to teraz czekamy na ruch GŻ i odpowiednie oznaczenie na Porterze :]Leave a comment:
-
Chodziłem dzisiaj po carrefourze i patrzę Tyskie radler na nowości.
Patrzę na etykietę... a tam prosto z mostu napisali warzone w (...) i pierwsza cyfra kodu oznacza browar. Tamto konkretne miało dwójkę.Leave a comment: