Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Pendragon
    replied
    Myślę, że kod oznacza Ukrainę, a dokładniej Lwów.

Leave a comment:

• marqqq
    replied
    Co to za kod na Carlsbergu LUALJ1/124?
    Jakiś podwykonawca? Okocim nie wyrabia?

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    Było by super gdyby powrócili do tego sposobu wskazywania producentów ale coś mi się zdaje że to jednorazowy wybryk.
    oni od grudnia 2014 muszą tak wskazywać na etach. Takie nowe prawo. Był długi okres przejściowy i teraz wszystko co nowe wyjeżdża z produkcji musi być już poprawnie oznakowane. Szczególnie jeśli nazwa produktu znacząco sugeruje jego pochodzenie, a jednak produkt nie jest z tego miejsca. Dotyczy to wszystkich browarów. Jeszcze Van-Purowych rozkodowań na etykietach nie widziałem i jestem ciekawy czy będą musieli to robić, bo ich piwa mają takie nazwy, że trudno się odwołać do czegokolwiek

Eksperyment i reklamy wypaliły to EB trzeba warzyć więcej i bliżej.

EB oprócz "browaru-matki" jest zarówno z Warki jak i Leżajska
    Warkowe EB jest okrutne. Może skuszę się na jedno "od nas"
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2015-08-04, 12:02.

Leave a comment:

• marqqq
    replied
    Czyli jest i z Leżajska :-P
    Heh, jeszcze tego brakuje mi do kolekcji
    Ciekawe czy dorówna Warce poziomem
    Ostatnia zmiana dokonana przez marqqq; 2015-08-01, 16:47.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Trzeba zaznaczyć, że nowe oznakowanie piw grupy Żywiec dotyczy nie tej litery, którą do tej pory dekodowaliśmy, tylko ostatniej w górnym rzędzie - za datą.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Takie kontry z literkowym przyporządkowaniem browarów chodziły w GŻ chyba gdzieś do okolo 1999/2000 roku a później zupełnie to olali i zaczeła się tajemnicomania wobec klienta i ukrywanie miejsc warzenia w postaci maszynowych kodów nad którymi teraz się tak głowimy. Było by super gdyby powrócili do tego sposobu wskazywania producentów ale coś mi się zdaje że to jednorazowy wybryk. Starych 15-letnich kontretykiet też chyba z magazynu nie wzieli. To raczej niemożliwe w przypadku tak wielkiego producenta.
    A samo EB bardzo możliwe że produkuje kilka browarów GŻ a nie tylko Elbląg. W końcu piwo ma być chyba ogólnopolskie więc pewnie i produkcja rozłożona po całym kraju.

Leave a comment:

• Kaper
    replied
    No i w GŻ coś się rympsnęło po sukcesie piwa EB z Elbląga. W Rzeszowie pojawiło się piwo EB z literką L w kodzie i co lepsze po latach na kntretykiecie jest informacja że EB jest wyprodukowane w zależności od literki w kodzie w:
    E - Elbląg, L - Leżajsk, W - Warka, Z - Żywiec
    Zro0bili eksperyment, wypalił, w lokalach które służbowo odwiedzam na podkarpaciu w większości piją EB, czyli marka odżyła i Elbląg nie wyrabia to wraca pomysł na Tatrę i Warkę czyli nie wozimy tylko warzymy lokalnie. Czyli można to określić szybki sukces i szybka klapa - będzie.
    Zakupiłem dzisiaj kontrolnie jedno piwo EB z Leżajska, a mam w zapasie EB z Elbląga. Przy okazji weekendu dokonam porównania, nagram to i udostępnię.
    Jeżeli Leżajsk przyłożył się do tego piwa.... (nie co ja piszę.. nie da rady zrobić takiego samego piwa w różnych browarach, no chyba tylko z nazwą piwa, ale nie z recepturą "bo to se pane ne uda"), to może przedłuży jego istnienie :-(
    W weekend test

Leave a comment:

• Javox
    replied
    Najprawdopodobniej LB to VP Rakszawa...
    Wypust "nowego" Hermanna Müllera do Żaby ma właśnie w kodzie LB.

Leave a comment:

• marqqq
    replied
    A co z biedrą? Oni mają te vipy i inne gady z różnych browarów, od vana po Głubszyce.
    Da się to jakoś zregionalizować? Gdzie co dostępne?
    Widział ktoś vanpura z LB? Tego numerka brakuje.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    z serii nowe okocimskie kody
    po wpisach kolegów + grzmeranie w necie można by uaktualnić spis http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=137 o

L1 - Szczecin
    L2 - Sierpc
    L3 - Brzesko
    LPL01 - Szczecin
    LPL02 - Sierpc
    LPL03 - Brzesko
    Do "Vanpurowych" nie mam serca oraz czasu.
    Kiedyś to
    zrobimy

Leave a comment:

• chinet
    replied
    Carslberg - butelka 0,5 (kapsel z sygn. CP na I)
    LUALJ1/063

Warka Radler 0,0% - butelka 0,5
    L5044616B1223

Leave a comment:

• chinet
    replied
    Sezonowe Jare
    LPL03K/068

Sezonowe Wiosenne
    LPL03K/067

Leave a comment:

• TOFIK98
    replied
    Czy ten Ksztelan - LPL02F/040 to Sierpc ?

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Czytają nas i wzięto sobie do korpo serca podane przez nas przykłady z opakowań przypraw czy bakalii albo zmieniono prawo i teraz MUSZĄ tak pisać :]

Pobudki nie ważne, ważne że robi się klarownie.
    No to teraz czekamy na ruch GŻ i odpowiednie oznaczenie na Porterze :]

Leave a comment:

• marqqq
    replied
    Chodziłem dzisiaj po carrefourze i patrzę Tyskie radler na nowości.
    Patrzę na etykietę... a tam prosto z mostu napisali warzone w (...) i pierwsza cyfra kodu oznacza browar. Tamto konkretne miało dwójkę.

Leave a comment: