Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Cooper
    replied
    Nie wiem czy w przypadku identyfikacji browarów jest sens zwracania uwagi na kod kreskowy. Może gdyby była możliwość iż dany brand jest warzony również poza Polską ale w przypadku rodzimego podwórka chyba nie ma to znaczenia.
    Kod kreskowy jest drukowany tak samo jak reszta grafiki na puszce. Nie ma więc możliwości ingerencji w niego w browarze a to w browarze w postaci dodruku maszynowego (w tym przypadku słowo dodruk będzie odpowiedniejsze) określa się miejsce produkcji i datę spożycia. To akurat chyba jest oczywiste.
    Gwoli przypomnienia jako że trochę wypadłem w orientacji w grupach browarniczych w średnich browarach. Grupa VP to Rakszawa, Zabrze i jeszcze przechwyt konkurencji po dawnym duńskim Faxie czyli Jędrzejów, Koszalin i Łomża, tak ? Czy tylko te 2 pierwsze browary ?

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Odkopuję

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    No to teraz czas rozpocząć badania nad etykietami browarów Van Pura.
    no to zaczynamy

Van Pur: Browar ????
    Cechowe stout butelka 0,5l

KOD KRESKOWY 5 900535 00934
    Numer seryjny 1630LE185914339
    Tylko daty ważności nie zapisałem(ale spiszę jak będę w Bierdrze)

Druga butelka z innego miejsca w Polsce
    2231LE185914339

Zatem w zależności od browaru albo różnią się 4 pierwsze literki albo to tylko zmienne a trzeba zwrócić uwagę na 1630LE185914339

Choć przypuszczam, że wszystkie Cechowe są z jednego miejsca (tak był oz innymi jednostrzałowcami z Biedronki)
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-12-14, 12:36.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    A tak przy okazji: wiem że obecnie beczka ma z pewnością miejszy udział niż kiedyś ale czy linie rozlewu KEG też mają swoją numerację ? Wiadomo coś na ich temat ?

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Być może w kodach CP zastąpiono zera L-kami. W sumie miało by to sens bo raczej chyba żaden z browarów nie przekroczy nigdy ilości 9 lini rozlewniczych ażeby wykorzystać wszystkie 2-cyfrowe kombinacje od 01 do 09 jak jest/było to do tej pory. Wstawienie L-ki oznaczającej być może "linia" ma wiekszy sens.

Leave a comment:

• blazers
    replied
    ja mam harnasia- LPL03K/279 wychodzi że 03 to dawne L3-brzesko K? znowu zadanie dla browar.bizowych detektywów

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Nic a nic. Może Szczecin - 01 zamiast L1 ?

Leave a comment:

• aardvark
    replied
    Mam przed sobą butelkowy Piast Wrocławski z takim oznaczeniem:
    04.04.15 11:46
    LPL 01A/279

Kod 5900940002018

Da się coś z tego wywnioskować?

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    No to znamy już schemat oznaczający Braniewo - L.5.X.YY:YY
    L.5 to butelka
    L.6 to puszka

Leave a comment:

• Mastermind1
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Oszacowanie wydajności browarów błędne. W rzeczywistości największym browarem GŻ jest Warka, nieco większa od Żywca. Natomiast najmniejszym (pomijając Cieszyn, bo to zupełnie inna kwestia) jest Elbląg. Elbląg o ile dobrze pamiętam ma produkcję rzędu 1-1,5 mln hekto. Ale jest najbardziej efektywnym browarem GŻ, tzn. produkuje najtaniej, zużywając najmniej wody i energii.
    Dane dotyczące zdolności produkcyjnych("moce produkcyjne") browarów przyjąłem za Wikipedią (hasło: Browary w Polsce; tabela dla Grupy Żywiec pod tekstem). Przedstaw, proszę znane Tobie źródła alternatywne.

Leave a comment:

• yaro74
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Oszacowanie wydajności browarów błędne. W rzeczywistości największym browarem GŻ jest Warka, nieco większa od Żywca.
    Czyli to co podają na ich stronie jest nieprawdą:

"Jest on drugim co do wielkości zakładem Grupy Żywiec, odpowiadającym za blisko jedną piątą produkcji wicelidera polskiego rynku piwa. Zdolności produkcyjne Browaru w Warce sięgają 3,5 miliona hektolitrów piwa rocznie (najwyższą produkcję, 2 848 092 000 hektolitrów piwa, osiągnięto w 2008 roku).

Leave a comment:

• kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mastermind1
    I jeszcze jedna weryfikacja przedstawionego powyżej rezultatu analizy:
    Br. Warka - 3,5 mln. hl - trzy linie rozlewu (2xbut., 1xpuszk.),
    Br. Elbląg - 3 mln. hl - trzy linie rozlewu (2xbut., 1xpuszk.),
    Br. Leżajsk - 3 mln. hl - trzy linie rozlewu (1xbut., 2xpuszk).
    Taki rozkład wydaje się adekwatny do zdolności produkcyjnych.
    Br Żywiec - 5,5 mln hl (plus Bracki w Cieszynie) - pięć linii (3xbut., 2xpuszk)
    Oszacowanie wydajności browarów błędne. W rzeczywistości największym browarem GŻ jest Warka, nieco większa od Żywca. Natomiast najmniejszym (pomijając Cieszyn, bo to zupełnie inna kwestia) jest Elbląg. Elbląg o ile dobrze pamiętam ma produkcję rzędu 1-1,5 mln hekto. Ale jest najbardziej efektywnym browarem GŻ, tzn. produkuje najtaniej, zużywając najmniej wody i energii.

Leave a comment:

• bob1969
    replied
    Puszka powiększana Namysłów Pils L.4.5.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Sprawdzę jutro.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    No to znamy już schemat oznaczający Braniewo - L.5.X.YY:YY
    X to jakaś cyfra (numer tanku?), Y to godzina.
    Czy L.4 to też Braniewo, tego nie wiem. E-prezesie, czy na tym Złotym Denarze też jest ptaki schemat z godziną? Ponoć właśnie Denara i Kuflowe teraz tam trzepią.
    http://www.browar.biz/obrazek3.php?k...5&sx=b&wl=1&s=
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-10-12, 09:25.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Na puszce Złotego Denara w Białej P. jest L.4

Leave a comment: