Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• ucho
    replied
    Z tego to pamiętam jest podobne do polskiego kodu. Zamiast 616 jest 703 a litera to D.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ucho; 2012-02-09, 14:46.

Leave a comment:

• bob1969
    replied
    Jakie oznaczenie ma Warka sprzedawana w butelce PET wyprodukowana w Hurbanowie na Słowacji?

Leave a comment:

• ucho
    replied
    Ale to było jeszcze gdy działał browar Kujawiak, czyli wychodzi na to, że "T" z butelki z Bydgoszczy stało się później puszką z Żywca.

Leave a comment:

• ucho
    replied
    W dziale kolekcjonerstwo jest taki potworek - etykieta Kujawiaka z 2006 r. z "T" w kodzie, co kłóci się z przyjętą wcześniej dla tej literki linią puszek w Żywcu.

Leave a comment:

• Kambol
    replied
    No to namieszałem
    Dzięki za wyjaśnienie.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Tylko ostatnia (z liter) ! Pierwsza nie ma znaczenia, zawsze jest L.

Leave a comment:

• Kambol
    replied
    Chyba coś się zmieniło, bo ostatnio w Biedronkach w Łańcucie i Rzeszowie są puszki Leżajska z literką "L".
    EDYCJA:
    Po ponownym sprawdzeniu numer na puszce jest mniej więcej taki: L1130616K.
    Teraz biorąc pod uwagę literkę "K" wszystko się zgadza.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    ... K - Leżajsk (p) ...
    Zawsze należy patrzeć na ostatnią literę?
    Nie zwróciłem wcześniej uwagi, że są dwie.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Można i tak do tego podejść. Ale zapewniam Cię, że przynajmniej u mnie, a więc tak samo "wysoko" na północy, tylko po drugiej stronie Wisły, piwa z tego trzeciego browaru już też dostaniesz.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    No to akurat w tym przypadku logika jest. W Malborku widziałeś piwa KP warzone w ich browarach w powiedzmy północnej Polsce tzn Poznaniu i Białymstoku a nie w Tychach.

Leave a comment:

• Pendragon
    replied
    Też uważam, że logiki się nie doszukamy. Scena ostatnio zauważona w pubie Spiżarnia w Malborku. Na "prezentacji" asortymentu butelkowego stoją sobie m.in. Żubr z Poznania oraz Tyskie i Lech z... Białegostoku.

Leave a comment:

• Kambol
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    A nie jest to aby Leżajsk Niepasteryzowany, bo ten na pewno jest z Warki. ...
    Leżajsk pełne (niebieska puszka).
    Ostatnia zmiana dokonana przez Kambol; 2011-06-26, 18:08.

Leave a comment:

• kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kambol
    Chyba coś się zmieniło, bo ostatnio w Biedronkach w Łańcucie i Rzeszowie są puszki Leżajska z literką "L".
    Nijak to nie pasuje, bo wg. powyższego "L" to butelki z Warki.
    Dziwne by to było, gdyby zamiast przywieźć puszki z oddalonego o 30 km Leżajska wieźli je aż z Warki ...choć patrząc na te różne zabiegi, można się spodziewać wszystkiego.
    A nie jest to aby Leżajsk Niepasteryzowany, bo ten na pewno jest z Warki.
    Co do logiki to tej nie szukaj ani w działaniach GŻ, ani Biedronki. Towar do poszczególnych sklepów jeździ z jednego z centrów dystrybucyjnych, które nie wiadomo jak jest oddalone od jednego czy drugiego browaru.

Zaskakujące jest jedynie, że była to butelka, a jest puszka.

Leave a comment:

• Kambol
    replied
    ... L - Warka (b) ...
    Nijak to nie pasuje, bo wg. powyższego "L" to butelki z Warki.
    Dziwne by to było, gdyby zamiast przywieźć puszki z oddalonego o 30 km Leżajska wieźli je aż z Warki ...choć patrząc na te różne zabiegi, można się spodziewać wszystkiego.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    GŻ: od południa na północ (A-F - Żywiec, H-K - Leżajsk, L-N - Warka , P-R - Elbląg / + resztki)
    Jak sądzisz, kiedy pojawił się ten typ zapisu kodu w GŻ ? Wg mnie obowiązujący do dziś kod typu "litera, 7 cyfr, litera, 2 cyfry" (X 1234567 X 12) pojwił się w połowie czerwca 2006. Wcześniejsze kody w GŻ (obserowane przynajmniej na piwach Królewskie i Warka) miały zapis "(typowa 6-cyfrowa data spożycia), 1-2 litery" (01.07.06 XX). Najstarsze tego typu jakie znalazłem mam z połowy 2001 roku jednak interesują mnie dopiero te pod koniec 2001 roku kiedy to na kontrach pojawiły się opisy iż literki E, L i W oznaczają odpowiednio Elbląg., Leżajsk i Warkę a tym samym prawdopodobnie marki piw GŻ zostały warzone poza browarami dla nich macieżystymi. Ten prosty zapis obowiązywał (przynajmniej na wspomnianych Warkach) mniejwięcej do połowy 2004 roku. Później tj do połowy czerwca 2006 (a więc w okresie poł. 2004-06.2006) pojawiły się literki jakich nie było wcześniej np T lub V (na Królewskim).
    Reasumując (na podstawie obserwacji piw Warka i Królewskie) kody GŻ datowałbym na:

minimum połowa 2001 r do połowy 06.2006 - kod "6-cyfrowa data spożycia, 2 litery"
    połowa 06.2006 do dziś - kod "litera, 7 cyfr, litera, 2 cyfry"

Wcześniej tj przed 2001 rokiem zapis był bez literek a więc jedynie 6-cyfrowa data spożycia.
    Celowo zagajam o marki wareckie gdyż z GŻ jest to jedyny browar z jakiego zbieram etki i siłą rzeczy jego piwa interesują mnie najbardziej.

Leave a comment:

• delvish
    replied
    OK. Tylko poddałem myśl, żeby spróbować posiadane przeze mnie informacje, jakkolwiek z dobrego żródła, dodatkowo zweryfikować przy zastosowaniu opracowanego w tym wątku sposobu rozpoznawania kodów. Dodatkowo, można przy tym sprawdzić poprawność opracowanego sposobu. Potem można śmiało dodawać.
    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-05-11, 20:23.

Leave a comment: