Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Cooper
    replied
    Jedyne w co mogę uwierzyć temu hasłu (na razie póki nie mam dowodów że jest inaczej) to to że w Żywcu i tylko w Żywcu warzone są popularne "Laleczki" czyli Full Light. Pozostałe żywieckie piwa np Tatra Pils i Tatra Strong jeśli nawet są warzone w Zywcu to NA PEWNO również i w innych browarach (a na 100 procent w innych browarach warzone były kiedyś).
    Wychodząc z założenia że może na początek "śledztwa" zadziałać oficjalnie i spytać u źródła, wysłałem maila z zapytaniem o kody do GŻ. Zakładałem że zostanę olany i nie otrzymam nawet odpisu. Muszę przyznać że zgadłem w połowie. Odpis dostalem po około 2 dniach z tym że odnośnie kodów napisano mi iż są one (cytat z pamięci) "tajemnicą handlową"
    Tra , jesli możesz probój dalej prowadzić swoje dochodzenie telefoniczne. Ja niestety nie mam możliwości zadzwonienia na idiot-linię choć nie sądzę ażeby pomogła w tej konkretnej kwestii. Próbuję stworzyć jakiś spis w formie tabeli z numerami kodów jakie widzę na etykietach ale idzie mi to nieco powoli a i tak do tej pory spisane numery nie układają mi sie w jakąś logiczną całośc ale na pewno łatwo sie nie poddam
    Dzięki za odtajnienie kolejnych cyferek - duzo to nie zmienia ale zawsze kolejny kroczek.

Leave a comment:

• kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tra
    Założyłem ABSTRAKCYJNIE, że oprócz daty i godziny być może mogę odczytać na przykład:
    - partię składników od jakiegoś konkretnego podwykonawcy
    - docelowy kierunek transportu, może poza Polskę
    - jakaś odmiana
    - może informacja o konkretnej lini produkcyjnej
    - albo numer tankofermentatora
    - albo jeszcze coś innego co może określić charakter piwa

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że większość z tych danych to pewnie tajemnica browaru ale może są jakieś ciekawe informacje, które da się odszyfrować.
    Masz rację, to co napisałeś to jest ABSTRAKCJA. Oczywiście browar na podstawie nr partii może dojść informacji, o których piszesz, ale nie są one w jakiś specjalny sposób kodowane, tylko sprawdzając w systemie komputerowym, jaka była droga danego piwa itd. Przypisując nr serii konkretnej dacie, konkretnemu działowi, a nawet konkretnej zmianie tzn. kto za to odpowiada.

Co do Żywca, to 100% pewności nie mam, ale fakt, ze zdecydowali się na taką a nie inna reklamę "Zawsze z Żywca" czy jak sie tam to hasło nazywa, oraz fakt, że podczas zwiedzania ich innych browarów m.in. przez naszych forumowiczów nie widać transporterów od Żywca w innych niż Żywiec browarach GŻ sugerowałby, że rzeczywiście jest ono warzone tylko tam. Tylko co z tego, jeżeli jest po prostu niedobre.

Leave a comment:

• tra
    replied
    Identyfikacja piwa na podstawie numeru serii/partii

Witam,
    Poszukuję informacji na temat znaczenia poszczególnych liter i cyfr w numerze serii piwa.
    Główny technolog niestety nie podnosi słuchawki (ale dalej próbuję) i jedyne co udało mi się wyciągnąć z infolinii to znaczenie ostatnich czterech cyfr, które oznaczają godzinę i minuty napełnienia butelki co w połączeniu z datą przydatności do spożycia i 6 miesiączym okresem przydatności daje dokładną datę produkcji.
    Konkretnie chodzi mi tu o butelkę Żywca ale jeśli macie jakieś doświadczenia z innymi browarami to bardzo proszę o pomoc.

takie dane są na etykiecie:

07.02.2008
    L7219616A0149

Założyłem ABSTRAKCYJNIE, że oprócz daty i godziny być może mogę odczytać na przykład:
    - partię składników od jakiegoś konkretnego podwykonawcy
    - docelowy kierunek transportu, może poza Polskę
    - jakaś odmiana
    - może informacja o konkretnej lini produkcyjnej
    - albo numer tankofermentatora
    - albo jeszcze coś innego co może określić charakter piwa

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że większość z tych danych to pewnie tajemnica browaru ale może są jakieś ciekawe informacje, które da się odszyfrować.

Pozdrawiam, tra

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
    Myślę, że miałoby to sens wyłącznie w przypadku, gdyby dało się potwierdzić, że dana marka na pewno nie była warzona w browarze, do którego jest obecnie przyporządkowana. To że konkretny skan pochodzi z innego browaru, w przypadku identycznych etykiet nie ma chyba większego znaczenia, podobnie jak ich umieszczanie w trzech miejscach jednocześnie tylko ze względu na inne numery partii.
    Jestem prawie pewien że te największe marki piw z KP (np Lech Premium , Tyskie Gronie i ewent Żubr) są warzone w kilku browarach i zapenie na ich kontrach bedą wymienione wcześniej numery. Z upożądkowaniem naszej galerii jest tak jak ze zbiorem polskich etykiet. Trzeba by etykietę z odpowiednio odrukowaną kontrą wliczyć do jednego i do drugiego browaru (albo i trzeciego nawet )

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo
    Z-Żywiec
    L-Leżajsk
    W-Warka
    i w praktyce brzmi to następujaco ...10.03.05 L lub 07.06.05 W.
    Zgadza się ale te oznaczenia funkcjonowały tylko do około 2000 roku. Na początku owe literki były normalnie wydrukowane na opisach na kontrze zaraz za adresami browarów i pojawialy się w maszynowym nadruku , a pózniej tj tak do około 2000 roku wystepowaly już tylko same literki w maszynowych nadrukach i nie bylo już ich przy adresach browarów ale ponieważ kombinacja L, W, Z była banalna to każdy z zainteresowanych wiedział. Po około 2000 roku kody zmieniły się totalnie np "03.02.01 1N" na Warce Specjal lub "08.11.07 L7128616L19" na jednym z nowszych Królewskich. Wiadomo ze pierwsze 6 cyfr w pokazanych przykładach to daty spożywki ale co dalej ? Z pewnością literka L nie oznacza już Lezajska bo występuje ona już chyba na wszystkich obecnych kodach piw GŻ. Nie sądzę ażeby Leżajsk warzył już wszystkie lub prawie wszystkie piwa GŻ z Warką włacznie Zresztą w 1 przykładzie jest tylko literka N więc niby jaki browar miala by oznaczać. Nywiec ? Takich wątpliwości jest coraz więcej gdy bardziej wkraczam w ten temat ale mam nadzieje że i to uda się nam rozpracować.

Leave a comment:

• vacoo
    replied
    Hahahah no rzeczywiście xD za mało xxxxxxx:P

Chodż co do powstawania tych specyfikow z innych piw to bylem raczje przekonany

Leave a comment:

• Ahumba
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vacoo
    Heheh tego kawału nie znam ale co do ścieków w Classic'u to naprawdę makabryczne historie słyszałem. Koledzy pracowali na praktykach w pierwszych latach XIwieku to i szczury tam pływały i wymiociny... Ale powstawało ze wszystkich piw produkowanych w Dojlidach (z uszkodzonych puszek) Więc kupując miało się istne losowanie : czy się trafi magnat czy się trafi żubr ...A może śliwki? :P
    Starych Kolegów masz
    Szkoda słów na to co piszesz.
    Szczury, puszki, XI wiek..... koledzy chyba za dużo piwa tam wypijali i białe myszki widzieli

Leave a comment:

• vacoo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
    Czyli jak w kawale - piwo ze śliwek
    Heheh tego kawału nie znam ale co do ścieków w Classic'u to naprawdę makabryczne historie słyszałem. Koledzy pracowali na praktykach w pierwszych latach XIwieku to i szczury tam pływały i wymiociny... Ale powstawało ze wszystkich piw produkowanych w Dojlidach (z uszkodzonych puszek) Więc kupując miało się istne losowanie : czy się trafi magnat czy się trafi żubr ...A może śliwki? :P

Leave a comment:

• gobong
    replied
    Słyszałem nawet pogłoski o tym ze Pilzner mial byc warzony tylko w Tychach a nie w Czechach. Jest jednak szansa ze moze Kieleckiemu browarowi zostawia jako ta charakterystyczna marke Fratery, no, moze jeden z nich. Pewnie padnie na pszenice, bo ta sie robi coraz bardziej popularna w kraju, a Frater jest pychota

Leave a comment:

• delvish
    replied
    ... a w Białymstoku chyba Złote i Clasic (ścieki technologiczne)
    Czyli jak w kawale - piwo ze śliwek

Leave a comment:

• vacoo
    replied
    To dodam tu więcej z tego czego się na wycieczce dowiedziałem.
    Otóż w przypadku Pilznera Urquel'a produkuje się go tylko w Tychach. W pozostałych browarach następuje jedynie rozlewanie go do butelek. Wg przewodnika podejmuje się takie działanie przez to, że tylko w Tychach mają wystarczającej (pewnie dla licencjodawcy) głębokości piwnice by można było owe piwko tam wytwarzac. A co do książęcego ostatnio pełno go na podlasiu hehehe. Takim charakterystycznym piwem o którym mówi Gobong dla Poznania jest Lech Pils a w Białymstoku chyba Złote i Clasic (ścieki technologiczne)

Leave a comment:

• gobong
    replied
    Napewno Gronie, Lech oraz Żubr warzone sa we wszystkich 3 browarach na tyle na ile się orientuje kazdy zakład ma tylko 1 marke charakterystczna dla siebie. Dla Tychów jest to Ksiązece o ile jest ono jeszce warzone, bowiem ostatnio nawet na ślasku jest problem z jego kupieniem, a byl to jak dla mnie najlepszy napitek warzony przez KP. Browar tyski ciagle sie rozbudowuje, ale chyba tylko jest w nim miejsce na 2 produkty najlepiej sie sprzedajace

Leave a comment:

• kibi
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    W tym nowym świetle powinno upożądkować się nieco naszą galerię gdyż sporo etykiet z KP powinno zostać przeniesione do innych browarów ale to już osobna kwestia. Numeracja potwierdza wcześniejsze doniesienia że np sztandarowe piwa KP (Lech , Tyskie) są również warzone niekoniecznie w swoich macierzystych zakładach.
    Myślę, że miałoby to sens wyłącznie w przypadku, gdyby dało się potwierdzić, że dana marka na pewno nie była warzona w browarze, do którego jest obecnie przyporządkowana. To że konkretny skan pochodzi z innego browaru, w przypadku identycznych etykiet nie ma chyba większego znaczenia, podobnie jak ich umieszczanie w trzech miejscach jednocześnie tylko ze względu na inne numery partii.

Leave a comment:

• Bombadil13
    replied
    Ja kiedyś też próbowałem wałkować temat na forum, ale z konkretów to podło jedynie to stwierdzenie:
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo
    Z-Żywiec
    L-Leżajsk
    W-Warka
    i w praktyce brzmi to następujaco ...10.03.05 L lub 07.06.05 W.
    Tylko, że nie wydaje mi się ono do końca wiarygodne.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Dzięki Vacoo za pchnięcie tematu znacznie do przodu.
    Ja póki co pracuję nad kodami GŻ ale wynika że tam sprawa jest deko bardziej ukryta.
    Podsumujmy Twoją uwagę:
    Niestety ale wynika że dzieki niej można jedynie rozpracować piwa wyprodukowane po 2001 roku gdyż wtedy pojawiły się na nich wspomniane numery partii a samo słowo "Numer Partii" na kontrze pojawiło się rok później. Tak przynajmniej wynika mi z konfrontacji Twojej uwagi ze skanami etykiet z naszej galerii.
    cyfra 1 na początku numeru partii - browar Tychy (w latach 2001 do chwili obecnej)
    cyfra 2 na początku numeru partii - browar Poznań (w latach 2001 do chwili obecnej)
    cyfra 3 na początku numeru partii - browar Białystok (w latach 2003* do chwili obecnej)

Pozostaje więc rozszyfrowanie etykiet poznańskich i tyskich z lat 1999** - 2000.
    W tym nowym świetle powinno upożądkować się nieco naszą galerię gdyż sporo etykiet z KP powinno zostać przeniesione do innych browarów ale to już osobna kwestia. Numeracja potwierdza wcześniejsze doniesienia że np sztandarowe piwa KP (Lech , Tyskie) są również warzone niekoniecznie w swoich macierzystych zakładach.

*) włączenie browaru Białystok do KP
    **) powstanie KP

Leave a comment:

• sergioP
    replied
    A wszystkiego dowiedziec sie można na darmowym zwiedzaniu browaru
    No proszę...
    Ale tutaj nikomu nie przyszłoby do głowy, żeby się wybrać na zwiedzanie
    Fabryki Wyjałowionych Napojów Gazowanych z Niewielką Domieszką (miejmy nadzieję) Chmielu

Leave a comment: