Wiele browarow w USA wprowadza do sprzedazy IPA po 3-4 tygodniach. Wiadomo ze uzywane sa specjalne techniki zeby piwo bylo "not green" w jak najszybszym czasie.
Jednym z bardziej popularnych srodkow ktory jes uzywany jest Biofine Clear. Uzywaja go miedzy innymi Cigar City Brewing z Tampy, Terrapin z Athens i wiele wiele innych.
Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek
Collapse
X
-
Reszta niech sobie poczyta: http://www.michalsaks.com/lezakowanieale/
Przypomnę może dwie podstawowe moim zdaniem sprawy: po pierwsze piwo ma poważną wadę, jaką jest wysoki poziom diacetylu, po drugie zostało sporządzone ze śmieci, czyli powystawowych chmieli o nieustalonych parametrach. Efektem jest piwo, które wiele osób ocenia jako przeciętne, lub wręcz złe. Cena jest istotnym elementem dyskusji, ponieważ towar niepełnowartościowy zwyczajowo sprzedaje się po obniżonych cenach (chociaż może 8 zł/0,33 to jest już przecena, o to nikt nie zapytał). Dla mnie osobiście sprawa długości leżakowania jest w ogóle nieistotna i nie biorę jej pod uwagę w ocenie całego wydarzenia.
W tym zamieszaniu ładnie się klaruje podział na rewolucjonistów i kontrrewolucję. Prawdziwi rewolucjoniści nie przejmują się takimi pierdołami, jak jakość, solidność,, odpowiedzialność wobec klienta. Przecież chcieli dobrze, ważne, że lodołamacz rewolucji gna do przodu. Kontra jak zwykle marudzi, sypie piach w tryby, kije w szprychy wkłada, wysysa z brudnych paluchów plotki i sączy jad nienawiści. Ośmiela sę stanąć na drodze postępowi, domagając się dobrego piwa w przyzwoitej cenie, no po prostu skandal i wstecznictwo.
Tak to widzę. Nikt mnie nie przekona, że wypuszczenie wadliwego produktu może być czymkolwiek usprawiedliwione. I żadne głupie gadanie o hejterstwie nie powstrzyma mnie przed wyrażeniem własnego zdania, tym bardziej, że hejterstwo (cóż za debilne słowo) zarzucają najczęściej osoby z dorobkiem, nazwijmy to oględnie, skromnym.Leave a comment:
-
Przenieście się lepiej do komisji Macierewicza. Tam wasze miejsce.
Reszta niech sobie poczyta: http://www.michalsaks.com/lezakowanieale/
Niedoleżakowanie było pewnym zniekształceniem dyskusji, które się zdaża, wiadomo, bo sam Kopyr się przyznał, że diacetyl wziął się ze zbyt wczesnego przerwania fermentacji burzliwej. Ale lepiej się czepić jednego aspektu, w myśl zasady, że o innym zapomną...
Arcie - może już czas zamknąć oba tematy - ten i pożegnanie Kopyra, bo niedługo będziemy do siebie strzelali...Leave a comment:
-
Wszystko zostało wyjaśnione.
Teraz jest moda na słowo niedoleżakowane, tak jak kiedyś niepasteryzowane.
Jak komuś wyjdzie słabe piwo, najlepiej powiedzieć, że jest niedoleżakowane, wtedy reszta będzie ze zrozumieniem kiwać głową i chować butelki pod zlew
Browary powinny obok słowa niepasteryzowane dodać napis długo leżakowane
rok 2013 rokiem słowa: niedoleżakowaneLeave a comment:
-
Przenieście się lepiej do komisji Macierewicza. Tam wasze miejsce.
Reszta niech sobie poczyta: http://www.michalsaks.com/lezakowanieale/Leave a comment:
-
Może coś w tym jest, ale czy kopyra stać byłoby na tak coś prostego?Leave a comment:
-
Na takiej zasadzie to browar może wypuścić piwo zepsute i powiedzieć, że jest unikatowe i dać cenę X - będzie OK?
Ale takiej zasady tu nie było.
Głupoty panie/pani Mariola piszesz. Sęp nie jest unikatowy, jest piwem młodym, z wadami. Jeżeli to rozumieć jako unikat to...?
Jest piwem które nadawało się do rozlewu
Nikt nie atakuje kopyra
Może Kopyr atakuje się sam
Atakowany jest proceder wypuszczania piw niedopracowanych/niedoleżakowanych/zakażonych itp... i jeszcze za spore pieniądze.
Tematem jest wypuszczanie na rynek piw niedoleżakowanych, a Sęp takim nie był
Zobacz na działanie PINTY która nie wypuściła piwa które w ich ocenie było niepełnowartościowe (zbyt mała ilość gazu) a postawę wypuszczenia nie doleżakowanego i z wadami Sępa.
Nie mogę zobaczyć działań Pinty ponieważ to była tylko ich ocena, ja tego piwa nie piłem i nie mogę na ten temat się wypowiedzieć.
Czujesz różnicę? I o takich postawach dyskutujemy
czuje czuje
Jeśli nie to przepraszam, ale dla mnie to życie po życiu na browar.bizie...Leave a comment:
-
-
Panowie, póki za piwo trzeba płacić pieniędzmi, a nie uśmiechem, głupią miną lub rysunkiem pająka, również pod tym kątem będzie oceniane. Jak każdy inny produkt. Portfel nie jest z gumy. I nie mówimy tu o sytuacji wspomnianej przez Ceza, bo czym jest Grodzisz, to większość osób tutaj wie.Leave a comment:
-
Patrz: Pinta a'la Grodziskie 2,6 alk.
Niektórzy z tego powodu odkładają na półkę.Leave a comment:
-
przepraszam że się wtrącam, ale pijesz piwo aby poczuć banie czy pijesz piwo dla smaku ??
bo mam wrażenie, że wiele osób patrzy wpierw na przelicznik ilość/cena...
8.5 za małe- jak na polskie standardy to moze i nie jest tanio, ale są o wiele droższe piwa (nie polskie)Leave a comment:
-
Upieram się, ze PINTA nie dostała zjebki za nieudaną AleSzychę. Przypomnijcie sobię tę dyskusję. 5 zyla za diacetyl w ejlu i nie było jazdy.Leave a comment:
-
Na takiej zasadzie to browar może wypuścić piwo zepsute i powiedzieć, że jest unikatowe i dać cenę X - będzie OK?
Ale takiej zasady tu nie było.
Głupoty panie/pani Mariola piszesz. Sęp nie jest unikatowy, jest piwem młodym, z wadami. Jeżeli to rozumieć jako unikat to...?
Jest piwem które nadawało się do rozlewu
Nikt nie atakuje kopyra
Może Kopyr atakuje się sam
Atakowany jest proceder wypuszczania piw niedopracowanych/niedoleżakowanych/zakażonych itp... i jeszcze za spore pieniądze.
Tematem jest wypuszczanie na rynek piw niedoleżakowanych, a Sęp takim nie był
Zobacz na działanie PINTY która nie wypuściła piwa które w ich ocenie było niepełnowartościowe (zbyt mała ilość gazu) a postawę wypuszczenia nie doleżakowanego i z wadami Sępa.
Nie mogę zobaczyć działań Pinty ponieważ to była tylko ich ocena, ja tego piwa nie piłem i nie mogę na ten temat się wypowiedzieć.
Czujesz różnicę? I o takich postawach dyskutujemy
czuje czuje
ps. Docent - Ale Szycha kosztowała 5 zeta za pół litra, można jeszcze przeboleć. Ale 8,5 za małe? To jak cena najlepszego piwa na świecie prawie, że.Leave a comment: