Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek
Collapse
X
-
Robię głównie piwa ale i czas uzależniam od blg. 9-10 wypijam po 3 tygodniach, bo tam nie bardzo jest co się układać, ale 16-17 blg to 2-3 miesiące wydaje się minimum. Po pierwsze dlatego, że odfermentowuje cukier resztkowy, stabilizuje się smak i ... po tym czasie widać czy była infekcja czy nie -
-
Właśnie, poczekajcie lepiej, aż myśli przejdą z burzliwej na cichą albo rurka przestanie mocno bulkać.Leave a comment:
-
Zastanówcie się przed pisaniem tu niedoleźakowanych postów, bo tu działa odleźakowana moderacjaLeave a comment:
-
Czyli jak długo powinno leżakować?Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-01-06, 23:18.Leave a comment:
-
możne jasne ujdzie,krócej dojrzewa,ale np.z większa ilością ciemniejszych słodów karmelowych musi dojrzeć inaczej smakuje jak np.atak chmielu,ten który piłem był straszny,może to jakiś przypadek,ale to dla mnie ewidentnie niedoleżakowane piwo było.Leave a comment:
-
Zatem wracjąc do tematu.
Dlaczego uważacie, że piwo górnej feremntacji powinno być długo leżakowane?
W przypadku piw dolnej fermentacji rozumiem, ale ale'e?Leave a comment:
-
kwestia niedostatecznego leżakowania czy też zbyt szybkiego przetaczania z tanku do tanku pojawiła się jako odpowiedź na pytanie skąd się wzięło masło. A masło pojawiło się ponieważ wiele osób uznało to jako wadę w przypadku tego piwa. A rozmowa o wadach tego piwa wzięła się stąd, że piwo niestety nie zachwyca. Subiektywnie to mnie nie zachwyciło.Leave a comment:
-
A może mi ktoś w kilku prostych słowach powiedzieć, dlaczego tak wieszacie koty na Widawie? W kontekście Sępa?
1. Niedoleżakowania nikt nie wyczuł, a wiemy o nim dlatego, że Kopyr gra w otwarte karty (blog, wpisy itd.).
2. Diacetyl jest, owszem, zależnie od partii (bardziej czuć w piwie z but. z datą ważności do 2013-01-25, mniej albo nawet wcale z datą 2013-01-28).
Diacetyl w takiej ilości i przy takim natłoku chmielu nie przeszkadza, a na pewno nie jest powodem do wylania piwa (jak to zrobiła Pinta). Gdzie tu mowa o niepełnowartościowym towarze, czy wciskaniu kitu?Leave a comment:
-
Proszę nie schodzić na wątek cenowy, bo to prowadzi jak zwykle do d. i oddala od sensu sprawy poruszonej w tym temacie. Zboktematyczny został wydzielony do nowego wątku o nazwie jeszcze nie ustalonej:
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=101416Leave a comment:
-
Proszę nie schodzić na wątek cenowy, bo to prowadzi jak zwykle do d. i oddala od sensu sprawy poruszonej w tym temacie. Zboktematyczny został wydzielony do nowego wątku o nazwie jeszcze nie ustalonej:
Leave a comment:
-
Nie ja zacząłem tu roztrząsanie cen i kosztów, tylko wyciągnąłem z tego wnioski i wyraziłem swoją opinię. Chyba wolno?
Swoją drogą, czytając, co wyprawiają "rewolucjoniści", coraz częściej dochodzę do przekonania, że należy trzymać się z daleka od wszystkich, hurtem, nie wdając się w szczegóły.Leave a comment:
-
Nie mam pojęcia skąd biorą się takie różnice, ale to była pierwsza i ostatnio butleka z Widawy w moich rekach. Za tą cenę mogę dostać niemalże każdą Pintę.
Dodam jeszcze, że jak zobaczyłem Renifera w butli za bodajże 9,70zł to tylko uśmiechnąłem się pod nosem.
Z wypowiedzi tu zamieszczonych wysnuwam wniosek, że ta tzw. "rewolucja" to zwykłe biznesowe przedsięwizięcie polegające na trzepaniu kasy na frajerach, którzy wypracowali w sobie uzależnienie od spożywania produktów tejże "rewolucji", niezależnie od ich jakości. Nie wiem, czy bardziej to śmieszne, czy żałosne.Leave a comment:
-
Swoją drogą, czytając, co wyprawiają "rewolucjoniści", coraz częściej dochodzę do przekonania, że należy trzymać się z daleka od wszystkich, hurtem, nie wdając się w szczegóły.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-01-06, 20:35.Leave a comment:
-
Pragnę zauważyć, że chmiele w Sępie nic nie kosztowały, więc nie wiem skąd takie ceny za to piwo. Owszem, jest to piwo dość mocne, więc i więcej trzeba było słodu, większa też była akcyza. Ale przy okazji Sharka poszła wieść, że koszt chmielu przewyższał inne składniki, zatem w tym przypadku gdy oszczędzono tak znaczne sumy, piwo nie powinno kosztować aż tyle. No ale, wiadomo jakie ma zdanie Kopyr o cenach piwa...Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-01-06, 20:18.Leave a comment: