Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LXXVI - Wdzięczny Duecik 12ºBlg (19-III-2008r.)

    Dziś przelane na cichą-spadło na 3ºBlg. Piwo w smaku bardzo obiecujące i klarowne jak cholera (w końcu użyłem 20g mchu).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXV - Spod Hasioka 13ºBlg (12-III-2008r.) Marcowe

    Przelane na cichą. Spadło na 4ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXII - Ponura rzeczywistość 11,5ºBlg (28-II-2008r.)

    Zabutelkowałem do 51 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy. Spadło do 3,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXVIII - Czorno zołza (27-III-2008r.)

    C.D.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 7l, reszta po 4l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 40 g;
    - 45' -15 g;
    - 55 -15 g;
    - 60' chłodzenie

    Wydajność:
    12°Blg i 24,5l+2 w butelce do refermentacji . Wydajność 65%.

    Drożdze dodałem w 21°C. Woda kranówa

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXVIII - Czorno zołza (27-III-2008r.)

    Dziś właśnie zacierany jest kolejny schwarzbier.
    Składniki:
    - pilzneński 3 kg;
    - monachijski 1,6 kg;
    - czekoladowy 0,3 kg;
    - palony jęczmień 0,3 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 70 g;
    - drożdze gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager.

    Planowane zacieranie:
    - 20l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 62°C i 25'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXI - Czerwone lutowe 12ºBlg (26-II-2008r.)

    Dziś rozlałem do jednej beczki 5l oraz 42 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Spadło do 3,2ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXVII - Czorny borsztajn 11,5°Blg (25-III-2008r.)

    Wydajność:
    11,5°Blg i 26,5l+2 w butelce do refermentacji . Wydajność 66,8+%.

    Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXVII - Czorny borsztajn (25-III-2008r.)

    Tytuł jak wyżej-tyn enter tyla razy mnie kulo.
    Ile to zaroski łoboczymy. Chłodzi się.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXVII - Schwarzbier św. Partyk 14°Blg (25-III-2008r.)

    Schwarzbier
    Składniki:
    - pilzneński 3 kg;
    - monachijski 1,4 kg;
    - czekoladowy 0,3 kg;
    - karmelowy ciemny 0,34 kg;
    - palony jęczmień 0,16 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 70 g;
    - drożdze gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager.

    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 62°C i 25'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 2* po 5l, reszta po 4l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 40 g;
    - 45' -15 g;
    - 55 -15 g;
    - 60' chłodzenie

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIV - Czorny Diobeł 12,5ºBlg (06-III-2008r.)

    Dziś przelałem na cichą. Spadło do 3,5°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    A po co Ci ten worek z Irlandii, hę ?
    Jakoś dziwnie wyszło mętne

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    - miech irlandzki 20g.
    A po co Ci ten worek z Irlandii, hę ?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXVI - Wdzięczny Duecik 12ºBlg (19-III-2008r.)

    Pils.
    Składniki:
    - pilzneński 4,8 kg;
    - carapils 0,3kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 110 g;
    - S-23;
    - miech irlandzki 20g.

    Zacieranie:
    - 20l wody do 56°C i słód
    - 52-50°C i 30'
    - podgrzanie na 64-62°C i 30'
    - podgrzanie na 72-70°C i 30'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 5' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 10l a później po 5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 70g;
    - 45' - 25g i mech
    - 55' - 15g i mech
    - 60' - chłodzenie


    Wydajność:
    12°Blg i 24l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 62,4%. Szkoda, bo ok 1l wyleciało mi brzeczki przedniej na zol.

    Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIII - Urodzinowe 14,5ºBlg (04-III-2008r.)

    Przelałem dziś na cichą fermentację. Spadło do 4,5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXX- Giełdowo trzynastka 13ºBlg (19-II-2008r.)

    Dziś rozlane do 27 butelek 0,5l oraz dwóch beczek 5l z dodatkiem 1,5l rezerwy. Bla spadło na 3,5ºBlg.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...