Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LXXV - Spod Hasioka 13ºBlg (12-III-2008r.) Marcowe
Składniki:
- pilzneński 4,4 kg;
- monachijski 1,35 kg;
- caraamber 0,5kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 42 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 15 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager.
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 15'
- podgrzanie na 64-62°C i 30'
- podgrzanie na 72-70°C i miało być 30' ale się podgrzewało i skończyło na 85°C.
- dolałem ok. 5l wody i było 72°C jakieś 10'-Jkocurek napisał, że nie ma sensu więc poszłem dalej.
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 5' przerwy.
Wysładzanie:
- 10l a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' - Lubelski
- 60' - chłodzenie
Wydajność:
15,5°Blg i 25,5l+2l w butelce do refermentacji. Wydajność 72,2%. Dolałem więc 1,5l wody mineralnej.
Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Zacieram sobie właśnie wareczkę i troszkę przyspałem. Otóż po przerwie już w 64-62ºC podnosiłem na 72ºC i zapomniałem wyłączyć. Obudziłem się i widze 85ºC. Dolałem więc z 5l zimnej wody i jest ok. 72ºC. Ciekaw jestem co dziś z tego wyjdzie.Leave a comment:
-
Zacieram sobie właśnie wareczkę i troszkę przyspałem. Otóż po przerwie już w 64-62ºC podnosiłem na 72ºC i zapomniałem wyłączyć. Obudziłem się i widze 85ºC. Dolałem więc z 5l zimnej wody i jest ok. 72ºC. Ciekaw jestem co dziś z tego wyjdzie.Leave a comment:
-
Warka LXXII - Ponura rzeczywistość 11,5ºBlg (28-II-2008r.)
Dziś przelałem na cichą. Spadło do 3,7ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXXIV - Czorny Diobeł 12,5ºBlg (06-III-2008r.)
Wczoraj patrzę a tu zero piany już po 19h. Lekko zdenerwowany nie mając wczoraj czasu zostawiłem w spokoju. Dziś z rana przybyłem z kolejną gęstwą na ratunek (lub też zadałbym saszetką S-23), ale widzę lekką pianę i się powiększa więc nie było potrzeby.Leave a comment:
-
Warka LXXI - Czerwone lutowe 12ºBlg (26-II-2008r.)
Dziś przelałem na cichą fermentację. Spadło do 3,7ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXXIV - Czorny Diobeł 12,5ºBlg (06-III-2008r.)
Monachijskie Ciemne
Składniki:
- pilzneński 1,6 kg;
- monachijski 3 kg;
- karmel jasny 0,2kg;
- karmel ciemny 0,3kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 33 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 33 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager.
Zacieranie:
- 17l wody do 56°C i słód
- 52°C i 15'
- podgrzanie na 66-65°C i 60'
- podgrzanie na 72°C i 10'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 10' przerwy.
Wysładzanie:
- 10l a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' - Lubelski
- 60' - chłodzenie
Wydajność:
12,5°Blg i 26l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 71,4%.
Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka LXXIII - Urodzinowe 14,5ºBlg (04-III-2008r.)
Marcowe
Składniki:
- pilzneński 5,3 kg;
- monachijski 0,7 kg;
- karmel jasny 0,5kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 30 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager;
- mech irlandzki 5g.
Zacieranie:
- 17l wody do 56°C i słód
- 52°C i 30'
- podgrzanie na 64-62°C i 20'
- podgrzanie na 72-70°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 15' przerwy.
Wysładzanie:
- 10l a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' - Lubelski 25g + mech
- 55' - Lubelski 10g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14,5°Blg i 26,5l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66,2%.
Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka LXIX- Imbirowe 12,3ºBlg (06-II-2008r.)
Dziś rozlałem do 52 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 12,3ºBlg > 4ºBlg > 3,7ºBlg.Leave a comment:
-
Warka LXVIII- Miodowe 14,2ºBlg (30-I-2008r.)
Zabutelkowane do 17 butelek 0,33 oraz 41 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 14,2ºBlg > 3ºBlg > 2,5ºBlg.
Miód jakby nie było a piwo dojść ciemnawe.Leave a comment:
-
Warka LXXII - Ponura rzeczywistość 11,5ºBlg (28-II-2008r.)
Polotmave
Składniki:
- pilzneński 3,2 kg;
- monachijski 0,9 kg;
- caramunich 0,5 kg;
- karmel jasny 0,3kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 90 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
Zacieranie:
- 20l wody do 56°C i słód
- 54°C i 15'
- podgrzanie na 64-62°C i 15'
- podgrzanie na 72-70°C i 40'
- podgrzanie do 77°C filtracja
Filtrowanie:
Po 15' przerwy.
Wysładzanie:
- 8l a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 60g;
- 45' - 20g;
- 55' - 10g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
11,5°Blg i 24l+2,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66%.
Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka LXX- Giełdowo trzynastka 13ºBlg (19-II-2008r.)
Zapomnialem wczoraj opisać, że przelałem na cichą. Spadło do 4°Blg.
Co do drożdzy. Gęstwę podzieliłem na dwie warki i dodałem rezerwy co by namnozyć drożdze. Po dobie piana opadła a nie wkładałem do lodówki. Na kolejną dobę brałem się za warzenie. Coś mi jednak zapach nie pasował. Odlałem trochę przefermentowanej brzeczki i jakiś jabol był. Obawiałem się że coś ni tak będzie a wczoraj było ok więc dalej drożdze użyję dziś.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: