Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    No i domowy browar dorobił się swojego pierwszego gadżetu-smyczy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXV - Spod Hasioka 13ºBlg (12-III-2008r.) Marcowe
    Składniki:
    - pilzneński 4,4 kg;
    - monachijski 1,35 kg;
    - caraamber 0,5kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 42 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 15 g;
    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager.

    Zacieranie:
    - 18l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 15'
    - podgrzanie na 64-62°C i 30'
    - podgrzanie na 72-70°C i miało być 30' ale się podgrzewało i skończyło na 85°C.
    - dolałem ok. 5l wody i było 72°C jakieś 10'-Jkocurek napisał, że nie ma sensu więc poszłem dalej.
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 5' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 10l a później po 4,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' - Lubelski
    - 60' - chłodzenie


    Wydajność:
    15,5°Blg i 25,5l+2l w butelce do refermentacji. Wydajność 72,2%. Dolałem więc 1,5l wody mineralnej.

    Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    No to czas się brać za dalszą robotę

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Zacieram sobie właśnie wareczkę i troszkę przyspałem. Otóż po przerwie już w 64-62ºC podnosiłem na 72ºC i zapomniałem wyłączyć. Obudziłem się i widze 85ºC. Dolałem więc z 5l zimnej wody i jest ok. 72ºC. Ciekaw jestem co dziś z tego wyjdzie.
    Nie masz na co czekać. Enzymów aktywnych to już raczej w zacierze nie ma. Filtruj!

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Zacieram sobie właśnie wareczkę i troszkę przyspałem. Otóż po przerwie już w 64-62ºC podnosiłem na 72ºC i zapomniałem wyłączyć. Obudziłem się i widze 85ºC. Dolałem więc z 5l zimnej wody i jest ok. 72ºC. Ciekaw jestem co dziś z tego wyjdzie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXII - Ponura rzeczywistość 11,5ºBlg (28-II-2008r.)

    Dziś przelałem na cichą. Spadło do 3,7ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIV - Czorny Diobeł 12,5ºBlg (06-III-2008r.)

    Wczoraj patrzę a tu zero piany już po 19h. Lekko zdenerwowany nie mając wczoraj czasu zostawiłem w spokoju. Dziś z rana przybyłem z kolejną gęstwą na ratunek (lub też zadałbym saszetką S-23), ale widzę lekką pianę i się powiększa więc nie było potrzeby.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXI - Czerwone lutowe 12ºBlg (26-II-2008r.)

    Dziś przelałem na cichą fermentację. Spadło do 3,7ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIV - Czorny Diobeł 12,5ºBlg (06-III-2008r.)

    Monachijskie Ciemne
    Składniki:
    - pilzneński 1,6 kg;
    - monachijski 3 kg;
    - karmel jasny 0,2kg;
    - karmel ciemny 0,3kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 33 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 33 g;
    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager.


    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 15'
    - podgrzanie na 66-65°C i 60'
    - podgrzanie na 72°C i 10'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 10l a później po 4,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' - Lubelski
    - 60' - chłodzenie


    Wydajność:
    12,5°Blg i 26l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 71,4%.

    Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIII - Urodzinowe 14,5ºBlg (04-III-2008r.)

    Marcowe
    Składniki:
    - pilzneński 5,3 kg;
    - monachijski 0,7 kg;
    - karmel jasny 0,5kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 30 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager;
    - mech irlandzki 5g.

    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 30'
    - podgrzanie na 64-62°C i 20'
    - podgrzanie na 72-70°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 15' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 10l a później po 4,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' - Lubelski 25g + mech
    - 55' - Lubelski 10g;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    14,5°Blg i 26,5l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66,2%.

    Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXIX- Imbirowe 12,3ºBlg (06-II-2008r.)

    Dziś rozlałem do 52 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 12,3ºBlg > 4ºBlg > 3,7ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXVIII- Miodowe 14,2ºBlg (30-I-2008r.)

    Zabutelkowane do 17 butelek 0,33 oraz 41 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 14,2ºBlg > 3ºBlg > 2,5ºBlg.
    Miód jakby nie było a piwo dojść ciemnawe.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXII - Ponura rzeczywistość 11,5ºBlg (28-II-2008r.)

    Polotmave
    S
    kładniki:
    - pilzneński 3,2 kg;
    - monachijski 0,9 kg;
    - caramunich 0,5 kg;
    - karmel jasny 0,3kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 90 g;
    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

    Zacieranie:
    - 20l wody do 56°C i słód
    - 54°C i 15'
    - podgrzanie na 64-62°C i 15'
    - podgrzanie na 72-70°C i 40'
    - podgrzanie do 77°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 15' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 8l a później po 4,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - 60g;
    - 45' - 20g;
    - 55' - 10g;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    11,5°Blg i 24l+2,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66%.

    Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXI - Giełdowo trzynastka 11,5ºBlg (28-II-2008r.)

    ble ble -coś za szybko i źle
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-02-28, 22:47.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXX- Giełdowo trzynastka 13ºBlg (19-II-2008r.)

    Zapomnialem wczoraj opisać, że przelałem na cichą. Spadło do 4°Blg.
    Co do drożdzy. Gęstwę podzieliłem na dwie warki i dodałem rezerwy co by namnozyć drożdze. Po dobie piana opadła a nie wkładałem do lodówki. Na kolejną dobę brałem się za warzenie. Coś mi jednak zapach nie pasował. Odlałem trochę przefermentowanej brzeczki i jakiś jabol był. Obawiałem się że coś ni tak będzie a wczoraj było ok więc dalej drożdze użyję dziś.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...