Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Seta
    replied
    #4 Imbirowe Dziwne "PoWeselne"

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    3,2kg pilzna
    1kg monach II
    157g wiedeński
    250g Carahell
    100g pszenicznego(...)
    imbir 87g (...)
    Ostatecznie wyszło #4A 15l 11,5blg i #4B 14l 10blg. Jeżeli dobrze liczę wydajność tylko 64,4% (z cukrem).
    #4A nowa saszetka T-58 #4B gęstwa S-04 z #2.
    Poszły dziś na cichą. Oba po 3blg. Gęstwy zbrane (S-04 z ciekawości, bo raczej już ich nie użyję).
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Chodziło mi 10 min. to góra, później ma być odwrotny skutek-czyli 0 piany.
    No to zobaczymy, najwyżej będzie pszenica bez piany... Brzeczka póki co pieniła się, że blg nie mogłem zmierzyć... Na razie drożdże ładnie żrą #5.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-11-04, 13:59.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Ad 1 No i właśnie było 20min - coś nie tak?
    Sorry-mało być 10 min.
    Chodziło mi 10 min. to góra, później ma być odwrotny skutek-czyi 0 piany.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    %5 Wydajność

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Dokładnie powiem jak się schłodzi. Myślę że będzie 20l 11blg.
    No i lipa... Dostałem od kumpla Stadka 2 gratisowe fermentatory (wiadra do spożywki). Bardzo fajne, bo solidniejsze niż te z BA. Podczas chłodzenia stwierdziłem jednak dwie spore wady - brak skali i przejrzystości.
    Metodą "porównawczą" uznaję, że mam ok 20l brzeczki 11,5blg (dolewałem wody bo wychodziło 12,5).
    Czyli lepiej niż zakładałem, ale i tak lipa - wydajność 64%.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    1 Z tego co czytałem na forum powinno być góra 20 min.
    Jeszcze jedno-jaka wydajność tz 2 ile wody dałes do zacierania, 3 ile wyszło Blg, ile litrów?
    Ad 1 No i właśnie było 20min - coś nie tak?
    Ad 2 Niecałe 2kg pszenicy zacierało się w 11l wody. Potem dolewałem wrzątek utrzymując stosunek woda:słód na więcej niż 1:5 (niecałe 4kg słodu i ok 20l wody).
    Ad 3:
    Przed gotowaniem ok 22-23l blg 10.
    Dokładnie powiem jak się schłodzi. Myślę że będzie 20l 11blg.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-11-03, 18:57.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    20min 53*C (wszystkie)
    [/COLOR]
    Z tego co czytałem na forum powinno być góra 20 min.
    Jeszcze jedno-jaka wydajność tz ile wody dałes do zacierania, ile wyszło Blg, ile litrów?

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #5 Pszeniczne jasne

    Miałem dziś nie warzyć, bo mi słody się pokończyły, ale kolega Stadko planuje za tydzień wykonać swój pierwszy brew-kid, więc robił za czeladnika gratis...

    Skład - końcówka zapasów:
    1,87kg pszeniczny jasny
    1,69kg pilzneński
    0,2kg carahell

    Zacieranie w duzej ilości wody (wg dyskusji z Coderem):
    15min 44*C (tylko pszenica)
    20min 53*C (wszystkie)
    35min 62*C
    40min 72*C

    Przed gotowaniem ok 22-23l blg 10.
    Chmielenie (trwa):
    60min 10g Lomik szyszki
    10min 15g Lomik szyszki

    Zadam gęstwę z #2 WB-06.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #3 A Grażyniec z cichą

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    13.10.Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
    Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
    Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
    Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
    Suche drożdże WB-06(...)
    #3 A 12,5blg / 14l.(...)
    25.10. #3A "Grażyniec" poszło na cichą. Młode pyszne. Blg 3,5.
    Wczoraj zabutelkowane 24x0,5l + 3x0,33l. Blg zapomniałem sprawdzić... Butelkowanie razem ze Stadkiem - nowym adeptem piwowarstwa z Biłgo.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #3 B Grażyniec

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
    Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
    Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
    Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
    (...)
    Zabutelkowane bez cichej fermentacji.
    Po 10 dniach burzliwej zeszło do 3,5blg. Wyszło 22x 0,5l i 4x 0,33l.
    Młode było pyszne!
    Dzisiaj (6 dni po butelkowaniu) degutacja z butelki z ukruszoną szyjką (odkryta podczas etykietowania).
    W smaku wciąż czuć "młodność". Jest aromat bananowy, za bardzo czuć chmiel. Gazowanie jeszcze przeciętne, ale czuć potencjał... Piana bardzo ładna i dość trwała (obrączka po pół godziny). Mętne, koloru jasnobrązowego - poza stylami.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-10-31, 00:26.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #4 "PoWeselne" cd i errata

    Zapomniałem dodać, że w sypie było jeszcze 100g pszenicznego.

    Gotowanie II:
    Cukier kandyzowany poszedł w ilości 150g.
    Do Lomika na ostatnie 10 minut (+chłodzenie) wrzuciłem tez młóto z imbiru.

    Ostatecznie wyszło #4A 15l 11,5blg i #4B 14l 10blg. Jeżeli dobrze liczę wydajność tylko 64,4% (z cukrem).
    Zaraz będę zadrożdżał. #4A nowa saszetka T-58 #4B gęstwa S-04 z #2.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #4 Imbirowe Dziwne "PoWeselne"

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Chciałbym coś prostego uczynić w weekend (jasne 10blg, może imbirowe), ale nie wiem czy dam radę, bo idę na ślub kumpla.
    No i właśnie dziwne to piwo... Miało być jakieś proste, a namieszałem...
    Skład:
    3,2kg pilzna
    1kg monach II
    157g wiedeński *)
    250g Carahell

    Warzenie na lenia, ale mocno zmodyfikowane:
    Wsyp do 74,5*C 20l wody, temperatura spadła aż do 70*C.
    70*C -> 61*C / 52min
    61*C -> 72*C / 17min
    72*C -> 61*C / 64min
    61*C -> 76*C / 17min

    Gotowanie na dwa razy:
    I) 16l bierwszej brzeczki blg 15-16
    60min Lomik szyszki 30g
    15min imbir 87g (tyle zostało po obraniu i starciu z 100g)

    II) 20l wysłodzin blg 4-5
    120min Lomik szyszki 35g + Marynka granulat 10g
    20min cukier kandyzowany jasny 100g
    10min Lomik szyszki 10g

    Połączę to w jeszcze nie nie ustalonych proporcjach.
    Mocniejsze i bardziej imbirowe dostanie nowe T-58, sikacz gęstwę S-04...

    ------------------
    *) pękł worek w transporcie od BA i tyle zostało - z reklamacji chyba nici, bo nie zachowałem paragonu...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-10-28, 16:05.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Dalsze losy #2 i #3A

    #2 "Pail, ale lepsze" zabutelkowane. Wyszło 40x 0,5l + 3x 0,3l. Blg 3 (z 4). Błąd: do 180g glukozy dałem ponad 1l wody. Trochę wygotowałem, ale i tak rozwodniłem piwo... Młode piwo takie sobie, jakby wytrawne (grejfrut?).
    #3A "Grażyniec" (na cześć żony i pewnego 200-letniego browaru ) poszło na cichą. Młode pyszne. Blg 3,5.

    Chciałbym coś prostego uczynić w weekend (jasne 10blg, może imbirowe), ale nie wiem czy dam radę, bo idę na ślub kumpla. Trzeba uprzątnąć piwnicę, bo się duszę...

    Idę spać bo jutro z rana trzeba Wyborczej poszukać...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Butelkowanie #3 B

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
    Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
    Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
    Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
    (...)
    #3 B[/B] 12blg / 13l
    Drożdze WB-06 zhydrolizowane rozdzielone łyżeczką po równo na dwa wiadra - już się pienią.
    (...)
    Co do okazji do porównań, to za tydzień jedno wiaderko pójdzie na cichą, a drugie do butelek.
    Zabutelkowane bez cichej fermentacji.
    Po 10 dniach burzliwej zeszło do 3,5blg. Wyszło 22x 0,5l i 4x 0,33l.
    Młode było pyszne!

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Degustacja #1 "Pieluszkowe" - 2 tygodnie po butelkowaniu

    2,1 kg Pale Ale Weyermann
    ok 2,5 kg Pilzneński Weyermann
    dwie garści Pszeniczny Jasny Weyermann
    (...)
    35 x 0,5l + 2x 0,33l (na koniec, do wypicia na początku...)
    Z okazji rocznicy ślubu wykonaliśmy wczoraj z żoną te 2 bączki...
    W smaku ciągle młode, ja jak zwykle wyczuwam w tle jakieś kwaski.
    Mętne. W zapachu słód góruje nad chmielem. Ale najważniejsze - jest piana i to ładna!
    Fotka z telefonu:
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Niniejszym informuję, że MikroBrowar Zielona Gęś dorobił się prototypowego logo, co widać na lewo i w górę od tego postu!
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-10-15, 13:32.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Gęstwa po 12h i fermentarory.
    Attached Files

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...