3,2kg pilzna
1kg monach II
157g wiedeński
250g Carahell
100g pszenicznego(...)
imbir 87g (...)
Ostatecznie wyszło #4A 15l 11,5blg i #4B 14l 10blg. Jeżeli dobrze liczę wydajność tylko 64,4% (z cukrem). #4A nowa saszetka T-58 #4B gęstwa S-04 z #2.
Poszły dziś na cichą. Oba po 3blg. Gęstwy zbrane (S-04 z ciekawości, bo raczej już ich nie użyję).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
Chodziło mi 10 min. to góra, później ma być odwrotny skutek-czyli 0 piany.
No to zobaczymy, najwyżej będzie pszenica bez piany... Brzeczka póki co pieniła się, że blg nie mogłem zmierzyć... Na razie drożdże ładnie żrą #5.
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-11-04, 13:59.
Dokładnie powiem jak się schłodzi. Myślę że będzie 20l 11blg.
No i lipa... Dostałem od kumpla Stadka 2 gratisowe fermentatory (wiadra do spożywki). Bardzo fajne, bo solidniejsze niż te z BA. Podczas chłodzenia stwierdziłem jednak dwie spore wady - brak skali i przejrzystości.
Metodą "porównawczą" uznaję, że mam ok 20l brzeczki 11,5blg (dolewałem wody bo wychodziło 12,5).
Czyli lepiej niż zakładałem, ale i tak lipa - wydajność 64%.
1 Z tego co czytałem na forum powinno być góra 20 min.
Jeszcze jedno-jaka wydajność tz 2ile wody dałes do zacierania, 3 ile wyszło Blg, ile litrów?
Ad 1 No i właśnie było 20min - coś nie tak?
Ad 2 Niecałe 2kg pszenicy zacierało się w 11l wody. Potem dolewałem wrzątek utrzymując stosunek woda:słód na więcej niż 1:5 (niecałe 4kg słodu i ok 20l wody).
Ad 3:
Przed gotowaniem ok 22-23l blg 10.
Dokładnie powiem jak się schłodzi. Myślę że będzie 20l 11blg.
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-11-03, 18:57.
Miałem dziś nie warzyć, bo mi słody się pokończyły, ale kolega Stadko planuje za tydzień wykonać swój pierwszy brew-kid, więc robił za czeladnika gratis...
Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
(...)
Zabutelkowane bez cichej fermentacji.
Po 10 dniach burzliwej zeszło do 3,5blg. Wyszło 22x 0,5l i 4x 0,33l.
Młode było pyszne!
Dzisiaj (6 dni po butelkowaniu) degutacja z butelki z ukruszoną szyjką (odkryta podczas etykietowania).
W smaku wciąż czuć "młodność". Jest aromat bananowy, za bardzo czuć chmiel. Gazowanie jeszcze przeciętne, ale czuć potencjał... Piana bardzo ładna i dość trwała (obrączka po pół godziny). Mętne, koloru jasnobrązowego - poza stylami.
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-10-31, 00:26.
Zapomniałem dodać, że w sypie było jeszcze 100g pszenicznego.
Gotowanie II:
Cukier kandyzowany poszedł w ilości 150g.
Do Lomika na ostatnie 10 minut (+chłodzenie) wrzuciłem tez młóto z imbiru.
Ostatecznie wyszło #4A 15l 11,5blg i #4B 14l 10blg. Jeżeli dobrze liczę wydajność tylko 64,4% (z cukrem).
Zaraz będę zadrożdżał. #4A nowa saszetka T-58 #4B gęstwa S-04 z #2.
#2 "Pail, ale lepsze" zabutelkowane. Wyszło 40x 0,5l + 3x 0,3l. Blg 3 (z 4). Błąd: do 180g glukozy dałem ponad 1l wody. Trochę wygotowałem, ale i tak rozwodniłem piwo... Młode piwo takie sobie, jakby wytrawne (grejfrut?). #3A "Grażyniec" (na cześć żony i pewnego 200-letniego browaru ) poszło na cichą. Młode pyszne. Blg 3,5.
Chciałbym coś prostego uczynić w weekend (jasne 10blg, może imbirowe), ale nie wiem czy dam radę, bo idę na ślub kumpla. Trzeba uprzątnąć piwnicę, bo się duszę...
Idę spać bo jutro z rana trzeba Wyborczej poszukać...
Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann - 3 kg
Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 1,1 kg
Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann - 1 kg
Słód Carahell (R) 20-30 EBC Weyermann - 0,2 kg
(...) #3 B[/B] 12blg / 13l
Drożdze WB-06 zhydrolizowane rozdzielone łyżeczką po równo na dwa wiadra - już się pienią.
(...)
Co do okazji do porównań, to za tydzień jedno wiaderko pójdzie na cichą, a drugie do butelek.
Zabutelkowane bez cichej fermentacji.
Po 10 dniach burzliwej zeszło do 3,5blg. Wyszło 22x 0,5l i 4x 0,33l.
Młode było pyszne!
Degustacja #1 "Pieluszkowe" - 2 tygodnie po butelkowaniu
2,1 kg Pale Ale Weyermann
ok 2,5 kg Pilzneński Weyermann
dwie garści Pszeniczny Jasny Weyermann
(...)
35 x 0,5l + 2x 0,33l (na koniec, do wypicia na początku...)
Z okazji rocznicy ślubu wykonaliśmy wczoraj z żoną te 2 bączki...
W smaku ciągle młode, ja jak zwykle wyczuwam w tle jakieś kwaski.
Mętne. W zapachu słód góruje nad chmielem. Ale najważniejsze - jest piana i to ładna!
Fotka z telefonu:
Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.
Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie....
Leave a comment: