Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Senior
    • 09-2010
    • 280

    Warka #21

    Monachijskie ciemne przelane na cichą. Ostatecznie gęstość spadła do ok 3,5 blg. Jednak po 12 dniach burzliwej w temperaturze 10-12 stopni drożdże Danstar Nottingham zjechały do ok 4blg i dalej nie chciały jeść, musiałem na 2 dni wstawić fermentor do pokoju i zaczęły pracować.

    Comment

    • tenebri
      Senior
      • 09-2010
      • 280

      Warka #22

      Jasne pełne przelane na cichą.

      Comment

      • tenebri
        Senior
        • 09-2010
        • 280

        Warka #23

        Warka #23 03.12.2011r Koźlak

        Zasyp:
        2,7kg słód pilzneński
        1kg słód wiedeński
        1kg słód monachijski
        0,2kg caramunich typ II
        0,2kg caraamber
        0,15kg karmelowy jasny
        0,07kg carrared
        chmiel Marynka 15g
        chmiel Hallertauer Tradition 20g
        gęstwa W34/70

        Zacieranie:
        62C - 10min
        odebrałem 1/3 do dekokcji
        72C - 15 min , doprowadziłem do wrzenia i gotowanie przez następne 15 min,
        zwrot dekoktu do zacieru głównego, ustaliłem temperaturę na 72C i przerwa 40min
        76C - filtracja.

        Chmielenie 60min:
        60min Marynka 15g
        10min Hallertauer Tradition 20g

        Wyszło 18l o gęstości trochę ponad 17blg.

        Comment

        • tenebri
          Senior
          • 09-2010
          • 280

          Warka #21

          Dziś znalazłem trochę czasu i warka #21 została zabutelkowana do buteleczek: 37x0,5l i 7x0,33l.

          Comment

          • tenebri
            Senior
            • 09-2010
            • 280

            Warka #22

            Jasne pełne znalazło swoje miejsce w butelkach, wyszło 41 buteleczek 0,5l.

            Comment

            • tenebri
              Senior
              • 09-2010
              • 280

              Warka #23

              Z rana koźlaczek został przelany na cichą przy ok 4blg.

              Comment

              • tenebri
                Senior
                • 09-2010
                • 280

                Warka #24

                Warka #24 29.12.2011r Monachijskie

                Zasyp:
                4,3kg słód monachijski
                chmiel Marynka 20g
                chmiel Hersbrucker 30g
                mech irlandzki
                drożdże Danstar Nottingham

                Zacieranie:
                53C - 10min
                63-62C - 20min
                72-70C - 40min
                77C - filtracja

                Chmielenie: 60min
                60min Marynka 20g
                10min Hersbrucker 30g
                10min mech irlandzki

                Wyszło 21,5l brzeczki o gęstości 13blg. Fermentuje w piwnicy. Ostatnio temperatura utrzymuje się tam w granicach 11-14C. Reguluje ją większym lub mniejszym otwarciem okna, lecz przy 8C na zewnątrz niżej niż 14C w piwnicy to mi ciężko zejść.
                Last edited by tenebri; 29-12-2011, 23:44.

                Comment

                • tenebri
                  Senior
                  • 09-2010
                  • 280

                  warka #23

                  Koźlak zabutelkowany, wyszło: 33x0,5l i 2x0,33l.

                  Monachijskie z warki #24 pomału fermentuje, drożdże dość długo startowały. Dałem uwodnione Danstar Nottingham i jednak temperatura 12C przy takiej ilości komórek drożdżowych to za nisko. Jestem ciekaw jak tak długi start fermentacji wpłynie na smak, mam nadzieję, że się nic nie przyczepi do tej warki.

                  Comment

                  • tenebri
                    Senior
                    • 09-2010
                    • 280

                    Warka #25

                    Monachijskie przelane na cicha przy gęstości ok 3,5blg.

                    Comment

                    • tenebri
                      Senior
                      • 09-2010
                      • 280

                      Warka #25

                      Warka #25 14.01.2011r Kolońskie

                      Zasyp:
                      3,8kg słód pilzneński
                      0,5kg słód monachijski
                      chmiel Northern Brewer 20g
                      chmiel Lubelski 25g
                      mech irlandzki
                      drożdże Wyeast 2565 Koelsch

                      Zacieranie:
                      45C - wsypanie słodów
                      64-61C - 40min
                      72C - 20min
                      77C - filtracja

                      Chmielenie 70min
                      70min Northern Brewer 20g
                      10min Lubelski 25g
                      10min mech irlandzki

                      Fermentor stoi w piwnicy, temperatura utrzymuje się tam teraz 12-13C, to taka dolna dla tych drożdży, powinny ruszyć. Wyszło ok 22,5l o gęstości 12blg.

                      Comment

                      • tenebri
                        Senior
                        • 09-2010
                        • 280

                        W piątek 27 stycznia zabutelkowałem warkę#24, wyszło 35x0,5l + 9x0,33l.
                        Wczoraj kolońskie z warki #25 poszło na cichą przy ok 2,5blg.

                        Comment

                        • tenebri
                          Senior
                          • 09-2010
                          • 280

                          warka #25

                          Wczoraj Kolońskie trafiło do butelek: 37x0,5l , 2x0,66l i 2x0,33l.

                          Comment

                          • tenebri
                            Senior
                            • 09-2010
                            • 280

                            Warka #26

                            Warka #26 17.02.2012r Ciemne

                            Zasyp:
                            3,3kg słód pilzneński
                            1kg słód wiedeński
                            0,25kg słód caraamber
                            0,2kg słód karmelowy ciemny 100-130 EBC Steinbach
                            0,1kg słód barwiący
                            0,06 kg słód carahell
                            chmiel Marynka 15g
                            chmiel Hersbrucker 30g
                            mech irlandzki
                            gęstwa Wyeast 2565 Koelsch

                            Zacieranie:
                            64-63C - 20min
                            73-70C - 40min
                            77C - filtracja

                            Chmielenie 60min:
                            60min Marynka 15g
                            10min Hersbrucker 30g
                            10min mech irlandzki

                            Miałem chęć na jakieś ciemniejsze piwko, niestety została mi tylko gęstwa z drożdżami koelschowymi, fermentacje będę robił w temperaturze 14-15C, zobaczymy co z tego wyjdzie.
                            Wyszło ok 21l o gęstości 14blg.

                            Comment

                            • tenebri
                              Senior
                              • 09-2010
                              • 280

                              warka #21

                              Dziś otworzyłem kolejna buteleczkę monachijskiego ciemnego, niestety nagazowanie nadal mizerniutkie. W buteleczkach 0,33 które były nalewane jako ostanie gaz jako taki jest (ale tu bliżej dna i więcej drożdży wleciało). W 0,5l butelkach ledwo co syknie po otworzeniu kapsla. Pierwszy raz mam taką sytuację, aby po 3 miesiącach mieć problem z nagazowaniem piwa. Może jak się zrobi cieplej jeszcze się nagazuje. Piwo w smaku bardzo dobre, ale do pełni szczęścia brakuje jeszcze gazu.

                              Comment

                              • tenebri
                                Senior
                                • 09-2010
                                • 280

                                Warka #26

                                Ciemne przelane na cichą, przy 4blg.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎