Lublin, Grodzka 15, Browar-Restauracja Grodzka 15 [zamknięte]

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pancernik
    replied
    Było pustawo, a co do sauerkrautu - to chyba jednak była lubelska mutacja...

    Leave a comment:


  • rohozecky
    replied
    Poza walorami smakowymi jest też i taki, że kminek w kapuście zapobiega nadprodukcji gazów, a to w zatłoczonym lokalu może miec spore znaczenie

    Leave a comment:


  • abernacka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    (...). Kapusta była z kminkiem, ale dałem radę .(...).
    Czyli, klasyczny sauerkraut. Pycha

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Kapusta była z kminkiem, ale dałem radę
    Mniam.

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Był to drugi nawiedzony w minioną sobotę browar restauracyjny na dumnej ziemi lubelskiej.
    Jak większość lubelskiej starówki, obiekt jest wielopiętrowy, ale... w dół. Sala, w której zasiedliśmy, miała ściany i sklepienia z gołej cegły, klimatycznie. jedyny feler, to jakiś nawiew, który zasuwał po nerach i nie dało się z nim niczego zrobić...
    Obsługa, być może z racji rozległości lokalu, niewyrywna, dlatego starałem się maksymalnie kumulować spotkania z kelnerem (otrzymanie menu+zamówienie, dostawa obiadu+zamówienie piwa na wynos, zamówienie kawy+rachunek+zapłata).
    Młody zamówił pizzę, a ja schabowego po lubelsku z kiszoną kapustą. Kapusta była z kminkiem, ale dałem radę . Jedzenie całkiem smaczne, tyle, że przez ten p******ny nawiew, szybko wystygło...
    Niestety, z piw, których jeszcze nie piłem, na wynos mieli jedynie bursztynowe i marcowe. Liczyłem na więcej...
    Podsumowując - dość estetyczny lokal na lubelskiej starówce, ale nie podkreślający zbytnio swojej browarowej oryginalności (no, może poza kompozycją przy wejściu, złożoną z jęczmienia i szyszek chmielowych...).

    Leave a comment:


  • giudice
    replied
    Na 2 stycznia 2012 zapowiadają premierę doppelbocka.
    Ekstr. 18 Blg.
    Alk. 7,8% obj.

    Leave a comment:


  • DoktorK
    replied
    Ja odwiedziłem ten lokal w piątek. Samo miejsce nie zrobiło na mnie specjalnego wrażenia. Cały lokal wygląda raczej na wykwintną restaurację niż na browar. W sali gdzie można napić się piwa oprócz mnie były jeszcze 4 osoby....w tym barman i kelnerka
    W rogu sali znajdowało się "serce browaru" , natomiast wokół niego był bar i krzesła tak umiejscowione że siedziało się na wprost instalacji. To mi się spodobało.
    Piwo było wydawane z "okienka" znajdującego się na jednej ze ścian tego pomieszczenia, w którym to stał nalewak z 4 kranami. Za nalewakiem barman który "wydawał" piwo. Biorąc pod uwagę wystrój pomieszczenia wyglądało to trochę jak na stołówce
    Ponda to nie spodobało mi się jeszcze fakt że barman nie chciał mi nalać piwa z nalewaka do szklanej butelki. Zdziwiłem się ponieważ jeszcze w żadnej knajpie z piwem, tak samo jak i w browarach restauracyjnych nie miałem z tym problemu. Na moje pytanie dlaczego tak?? barman odpowiedział mi że.. nie robimy takich rzeczy..... na końcu języka miałem już złośliwe pytanie... czy w taki razie muszę przyjść z kegą?! Nie dyskutowałem jednak, lekko zniesmaczony opuściłem lokal.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • sandacz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek, w innym temacie
    Zresztą wszystkie piwa z Grodzkiej (z wyjątkiem pszenicy) mają dość podobny charakter i wspólne cechy.
    Podzielam opinię. Dołączyłbym też pszenicę. Podobny charakter, czyli podobna jednorodność smakowa. Czasem idealne zharmonizowanie elementów w piwie robi dobre wrażenie, ale w grodzkich powoduje, że pije się je bez specjalnych emocji, a już od drugiej połowy szklanki nuży. Ot, idealne, by "wpaść po pracy na piwko". A od browaru restauracyjnego trzeba by oczekiwać czegoś więcej. Kiedyś, powiedzmy rok temu z okładem, zdarzały się naprawdę wybitne warki poszczególnych gatunków.

    Leave a comment:


  • tomolek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika believer
    Witam

    Z dostepnych mi wiadomości 25 października premiera piwa "ALE". Z uzyskanych informacji wynika że parametry piwa będą następujące : 12, 5 blg ; 4,3 % obj.

    Pozdrawiam believer
    Muszę kurcze przypilnować tematu i się wybrać, bo Grodzisza "udało" mi się przegapić...

    Leave a comment:


  • believer
    replied
    Witam

    Z dostepnych mi wiadomości 25 października premiera piwa "ALE". Z uzyskanych informacji wynika że parametry piwa będą następujące : 12, 5 blg ; 4,3 % obj.

    Pozdrawiam believer

    Leave a comment:


  • sandacz
    replied
    Piwowar wspominał coś o czwartym jesienią. Ze słów wnioskuję, że najbliżej mu do Alta (sprzedawanego już kiedyś).

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Dzięki Sandaczu! Szkoda...

    Leave a comment:


  • sandacz
    replied
    Obecnie tylko te trzy.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Czy ktoś wie, czy Grodzka leje teraz coś ciekawego poza pilsem, pszenicą i ciemniakiem?

    Leave a comment:


  • Fala
    replied
    4 piwa na wynos w 4-packu, każda butelka 5zł, do kompletu podstawka ... za 1 zł, na Grodzkiej 15 wiedzą jak robić interes
    Attached Files

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • ART
    Wielkie uaktualnienie 2015 - Grodzka 15, Lublin ul. Grodzka 15
    ART
    Kolejny rok z rzędu...

    Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
    2014-12-18, 23:29
  • Serokomlak
    Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
    Serokomlak
    W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

    Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
    2024-09-29, 00:39
  • kaczka116
    Grodzka 15, Porter
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2019-05-06, 15:55
  • heckler
    Rýmařov, Jesenická 107/4, Pivovar Morous
    heckler
    W zeszłym roku na forum wspominałem, że w miasteczku Rýmařov prawdopodobnie powstanie drugi browar. Tak też się stało i na początku tego roku na drugim końcu miasteczka w
    Hotelu Slunce został otwarty browar o nazwie Morous. Sama okolica w której stoi hotel jest o wiele cichsza i...
    2019-04-22, 10:45
  • pebejot
    Krzywaczka 948, Browar Alteria
    pebejot
    Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
    Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
    Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
    Dookoła jest...
    2024-10-13, 23:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...