Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Petrus
    replied
    Browar Jurand wreszcie ruszył z produkcją w Szczytnie.

Leave a comment:

• anteks
    replied
    Tak wygladało wczoraj
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Nie wiem czy ktoś już pisał na forum o tym projekcie.

Browar Wonsowo
    Wąsowo
    ul. Poznańska 2
    64-316 Kuślin

Etapy prac przy adaptacji budynku pofolwarcznego na minibrowar można na bieżąco śledzić na stronie: https://www.bialawrona.pl/
    Click image for larger version

Name:	1724223000112.jpg
Views:	682
Size:	41,0 KB
ID:	2341473

Leave a comment:

• woosaa
    replied
    Oczywiście chodzi o browar Brokreacja.

Leave a comment:

• woosaa
    replied
    Czy Brofaktura Zator już działa? Na trzech ich butelkowych piwach był adres z Zatora.

Leave a comment:

• beerek62
    replied
    Na ich profilu FB jest informacja, że restauracja w dniach 5-14 sierpnia była nieczynna z powodu urlopu. Jeżeli byłeś w tym okresie, to faktycznie było "tymczasowo zamknięte"

Leave a comment:

• abernacka
    replied
    Nic dziwnego. Aktualnie browar Pompa nazywa się "Cukier Bistro Mini Browar". Piwo tam nadal jest produkowane.

Leave a comment:

• Ahumba
    replied
    Wracając z wycieczki piwnej chciałem zatrzymać się na obiad w browarze Pompa w Sieradzu. Gdy chciałem w komórku sprawdzić od której są czynni ukazał mi się czerwony komunikat: TYMCZASOWO ZAMKNIĘTE. Zmieniłem plany, nie miałem czasu zaglądać jak to faktycznie wygląda. Strona w internecie nic na ten temat nic nie mówi. Wie ktoś coś?

Leave a comment:

• Pankracy
    commented on 's reply
    Tak. Gloger działa pod nazwą Geneza jakoś tak od połowy 2023 roku.

• Prusak
    replied
    Coraz mniej tych browarów. No i idzie recesja, więc prewnie można spodziewać się kilku dalszych zamknięć. Było lekko ponad 300, jest 295.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    Z dosyć mocnych żródeł prawie insajderskich doszło mnie info a w zasadzie już dochodziło od jakiegoś czasu tylko jakoś odganiałem od czola niczym muchę w oborze że od bodajże 2 lat nie działa browar w ...... Ciechanowie. Podobno wszystkie piwa marki Ciechan są warzone w innych browarach wielbiciela hustarii czyli Bojanowie i Lwówku a piwo przyjeżdzało jedynie w cysternach i w Ciechanowie było rozlewane. Od pewnego czasu podobno już nawet nie rozlewają a piwo przyjeżdza już w butelkach iw Ciechanowie w zasadzie je dystrybuujują. Na pytanie dlaczemu tak jest , zródełko odpowiedziało że taka opłacalność biznesu.... Cienko to wygląda. Fakt że na etach ściemy nie ma bo już od dawna nie jest podawany adres przy Kilińskiego w Ciechanowie a ogólny siedziby BRJ.
    Łukasz Gołębiewski (pisarz i wydawca) był niedawno w Ciechanowie i opisał co dzieje się przy ul. Kilińskiego. Browar faktycznie nie działa od 2023 roku. Produkcja jest przestawiona na destylaty. Robią tam whisky, likier, okowitę. Piwa pod marką Ciechan są z Lwówka Śląskiego.

Leave a comment:

• fuliano
    replied
    Zamiast Glogera w Białymstoku jest teraz Geneza. Podobno nowy właściciel. Nie wiem czy ktoś coś o tym wspominał czy to wiedza ogólnie od dawna znana.

Leave a comment:

• kaczka116
    replied
    Browar Turek też niektóre swoje piwa kontraktuje w Sadach

Leave a comment:

• Pankracy
    commented on 's reply
    Może jeszcze w zeszłym roku coś robili. W tym sezonie browar stoi. Jakieś nadzieje są. Linia produkcyjna jest. Wszystko w rękach właściciela ewentualnie tego kto przyjdzie i wynajmie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pankracy; 2024-08-05, 10:17.

• e-prezes
    commented on 's reply
    Mają co robić, a browarów z dużymi mocami dla kontraktów po pandemii przybyło, więc tak to wygląda. Ich czas minął, choć może ktoś jeszcze to rozkręci, bo szkoda....

• kosher
    replied
    Myślałem, że kontraktowo nadal coś robią. Bo Lwy w bączkach faktycznie zniknęły z pola widzenia.
    Czyli pewnie pozostali przy działalności piekarniczej.

Leave a comment: