Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• abernacka
    replied
    Knajpa została otwarta ale piwa to jeszcze nie leją swojego.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Restauracja Browar Gwarno otwarta.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Welders rusza już ze sprzedażą piw z Jemielnicy,

Leave a comment:

• pegie23
    replied
    Browar Przystań jednak powraca. Ogłosili na FB że otwierają się 1 maja. Na moje pytanie potwierdzili że piwo nadal jest warzone na miejscu.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Mówił o tym Kopyr na blogu. Mazurska Manufaktura kupiła też inne udziały w rynku hurtowego obrotu alko/piwo.

• Prusak
    replied
    Start browaru w Agroturystyce Sabat w Świętokrzyskiem przełożono na wiosnę 2024.
    Co do Mazurskiego, to ciągle nie uruchomili produkcji na sprzęcie Profesji w Szczytnie i zapadła głucha cisza w tym temacie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2023-04-15, 15:06.

Leave a comment:

• Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada
    Nie wiem czy bylo.
    Mazurska Manufaktura kupila 10% Ale Browaru i deklaeuje pozostawienie go w dotychczasowym ksztalcie: https://wiadomoscispozywcze.pl/artyk...y-w-alebrowar/
    Przejmując 10% (wiem, wiem, z opcją na kolejne 40%...) można sobie deklarować, że jutro wzejdzie słońce

Leave a comment:

• zasada
    replied
    Nie wiem czy bylo.
    Mazurska Manufaktura kupila 10% Ale Browaru i deklaeuje pozostawienie go w dotychczasowym ksztalcie: https://wiadomoscispozywcze.pl/artyk...y-w-alebrowar/
    Ostatnia zmiana dokonana przez zasada; 2023-04-15, 11:30.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
    Dlatego się zdziwiłem, że taki pośpiech z nanoszeniem nowego browaru.
    Chodziło mi o wrzucenie do "w planach".

A wracając do:
    Z tego co ostatnio słyszałem to sprzęt Pukala został "uwolniony" z pierwotnej lokalizacji, więc jak coś to już będzie inny browar (inne miejsce).
    Jak dla mnie Pukal jest w zamkniętych, a mamy nowy browar w realizacji. Tym bardziej to jeszcze zawiłe, że obie firmy mają aktualne zezwolenie hurtowe na obrót. A obie spółki nie mają tych samych udziałowców.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-04-15, 15:53. Powód: upupełnienie

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Obstawiam, że Sokoła 2. Tak stoi w KRS i nie dokonywali zmian w tej materii.

• Prusak
    replied
    Hm, jest jakaś konkretna lokalizacja w Nowym Targu, czy to odległa przyszłość, bo na profilu nie podają adresu? Swoją drogą, można dostać kręćka od tych wszystkich dziwnych zmian...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2023-04-15, 00:40.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Instalacja Pukala została zdemontowana i przeniesiona do Nowego Targu. Czeka na zmontowanie. Będzie z niej korzystać Nowotarska Manufaktura Piwna.
    Minibrowar Reden (ul. Sobieskiego w Chorzowie) - restauracja działa, ale wg Polskie Minibrowary.pl sprzęt od roku stoi nieużywany. Piwo do lokalu jest dowożone z ul. Inwalidzkiej (Chorzów Batory).

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Z tego co ostatnio słyszałem to sprzęt Pukala został "uwolniony" z pierwotnej lokalizacji, więc jak coś to już będzie inny browar (inne miejsce).

• Prusak
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
    Nowy browar jeszcze nie produkuje piwa. Trwa remont, adaptacja hal i montaż sprzętu. W Sycynie działa na razie tylko magazyn Maryensztadtu, gdzie przechowywane są m.in. beczki.
    Celem założenia drugiego browaru (pod szyldem "EkoBrowar") jest zwiększenie mocy produkcyjnych firmy, wdrożenie nowych produktów (np. destylatów Sycyna Distillery, napojów Easier), a także zbudowanie w dalszej perspektywie miejsca, gdzie odbywałyby się eventy, działałaby gastronomia itp.

Dlatego się zdziwiłem, że taki pośpiech z nanoszeniem nowego browaru.
    Czy krakowski Pukal i mały Reden w Chorzowie są już na amen zamknięte?

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Browar Dolina Bobru wznowił kilka dni temu produkcję w nowym miejscu. Warzy w Jeleniej Górze.
    Browar Łażany zaprzestał produkcji w Żarnowie (d. Browar Hoppy Lab). Co dzieje się ze sprzętem nie wiem.
    Browar Welders produkuje w Jemielnicy. Przejął Browar Rojber.

Leave a comment: