Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• e-prezes
    commented on 's reply
    Może i tak, ale nie jest wygranym ten kto uważył najlepsze piwo, tylko ten kto sprzedał swoich piw najwięcej. Nie muszą być najlepsze... Inna sprawa czy spina się im biznes. Patrząc po cenach to widzę, że mimo wejścia krafów do marketów to większe krafty jak Pinta czy Recraft, mimo że nie warzą wybitnych piw pozostają w stawce. A taki Perun, którego piwa lubiłem wypadł.
    A hobbystyczne to faktycznie już ewenement. Szkoda, choć BSK wciąż takim pozostaje.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-09-16, 21:22.

• zgroza
    replied
    e-prezes browary hobbystyczne nie warzą najlepszych piw na rynku. Browary z kasą nie warzą najlepszych piw na rynku. Żeby regularnie warzyć wspaniałe piwa trzeba być profesjonalistą.
    Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2023-09-16, 20:25.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Ale widzisz 15 lat temu taki był trynd wśród piwowarów domowych. Warzę dobre piwo - otworzę sobie browar. Teraz to bardziej: warzę sobie piwo - kiedy urzędnik do mnie zapuka
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-09-15, 13:58.

• Pancernik
    replied
    Hobbystycznie to można sobie zbierać kapsle albo etykiety .
    Browar jest przedsięwzięciem gospodarczym, które powinno rządzić się podstawowymi prawami ekonomii i nie tylko.
    Dla pocieszenia - uważam, że browar to taki rodzaj przedsięwzięcia gospodarczego, które bez zacięcia hobbystycznego, czy po prostu pasji nie ma szans, aby przetrwać dłużej...

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Czyli będzie więcej browarów "z kasą" a mniej hobbystycznych. No to mnie nie cieszy...

• zgroza
    replied
    Jesteśmy już na tyle nasyconym rynkiem, że wypadanie z rynku najsłabszych podmiotów jest oczekiwane, i pewnie pozytywne jako branży jako całości. Myślę, że zarówno geograficznie, jak i objętościowo jest miejsce na więcej browarów, ale trzeba mieć zarówno pomysł biznesowy, jak i piwowarskie zacięcie. A nie wszystkie obecne na rynku "budy" to mają.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    W nawiązaniu do jednego z pytań do Kopyra na streemie w jego blogu patrzę, że od kilku lat (przyjmijmy od 2017) rośnie liczba zamykanych browarów (fizycznych). W 2022 roku 13, w poprzednim 10, w 2020 9 browarów. To był ciężki czas dla biznesu. Dlatego dziwi mnie optymizm Tomka, że w Polsce jest miejsce na więcej browarów. No chyba, że ma na myśli kontrakty, ale to też dziwi.

Dla porównania od 2020 różnica pomiędzy powstałymi a upadłymi:
    2020 +9
    2021 +10
    2022 +8
    2023 (na chwilę obecną) +7

Czyli jest dobrze?!
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-09-14, 15:58.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak

Dlatego się zdziwiłem, że taki pośpiech z nanoszeniem nowego browaru.
    ...
    No tak Sycyna w tym roku nie ruszy. Sprzęt już jest, ale zostały formalności i logistyka. Głównie jak zamknąć stary nie tracąc mocy. Na pewno dwa nie będą działać. Tylko krótko przez pewien czas.

Leave a comment:

• zasada
    replied
    Na FB pożegnanie z branżą ogłosił kontraktowy Golem.
    Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

Leave a comment:

• Pankracy
    replied
    Pewnie jest tak jak piszesz.

Inna ciekawostka z woj. śląskiego. Jakoś nie zauważyłem odnotowania. Od wiosny Browar Kraftwerk ma nowych, ukraińskich udziałowców. Teraz są tam produkowane dwie marki: Kraftwerk i Remoslo Brewery.

Leave a comment:

• woosaa
    replied
    Czy browar Piekarnia Piwa warzy w Chorzowie?Bo adres na puszce jest taki sam jaki ma browar Domator PWN.

Leave a comment:

• Pankracy
    commented on 's reply
    Browar Miejski Olsztyn - pierwsze piwo z własnej produkcji jest w sprzedaży od piątku.

• Pankracy
    replied
    Browar Miejski w Olsztynie ma już zrobione pierwsze piwa;
    Wizbeer - Browar Szczecinek - działa nieoficjalnie od początku sierpnia (oficjalne otwarcie 19.08.2023);
    Browar Sądkowa - zakończył działalność 1.08.2023.

Leave a comment:

• Prusak
    replied
    Browar Miejski w Olsztynie zgłosił swoje piwa na konsumencki konkurs Chmielaków, można więc przypuszczać, że za tydzień (nieoficjalny?) start.
    W tym konkursie znajdują się dwa piwa uwarzone w... Bierhalle Lublin obok pozostałych filli Bierhalle. Chyba już nikt nie dojdzie, czy w końcu pogrążony tajemniczo w piwnicach sprzęt działa.
    Zastanawia mnie też Słodowy Dwór. Niby wrócił na mapę, ale piw nigdzie chyba nie uświadczysz.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2023-08-11, 13:31.

Leave a comment:

• e-prezes
    commented on 's reply
    Może piwo? ?