Browary w Polsce - stan obecny i perspektywy
Collapse
X
-
Dobry sklep specjalistyczny niestety stał się takim labiryntem-pułapką dla klienta. Sklep chcąc być otwarty na wszystkich brał wszystkie nowości, które mógł dostać. A klient, zwłaszcza ten mniej wyrobiony gubił się w tym. Sam tak miałem, gdy wszedłem w Krakowie to takiego przybytku. Tylko ja wiem czego nie pijam i co lubię. I z grubsza wiem, kto gwarantuje dobry produkt.
.
-
Dobry sklep specjalistyczny niestety stał się takim labiryntem-pułapką dla klienta. Sklep chcąc być otwarty na wszystkich brał wszystkie nowości, które mógł dostać. A klient, zwłaszcza ten mniej wyrobiony gubił się w tym. Sam tak miałem, gdy wszedłem w Krakowie to takiego przybytku. Tylko ja wiem czego nie pijam i co lubię. I z grubsza wiem, kto gwarantuje dobry produkt.
Dobrze "skrojony" biznes oparty o szeroki wachlarz uslug przy dobrym marketingu ma szansę zadziałać i dlatego powstają nowe (restauracyjne). Małe, rzemieślnicze, w mało nasyconym potencjalnym klientem regionie bez zbudowanej marki mogą nie podołać. Dlatego tak "pochylam się" nad kontraktami, bo te które zbudowały dobry wizerunek swoich produktów mają szansę przetrwać.
Niestety w naszych realiach dość dużo browarów budowało się z zapasem możliwości. Praktycznie większość Kaspara i SALM-a było tak otwieranych. Ma też znaczenie jakiego typu jest ogrzewanie kotła. Nowe będą się otwierać, bo od zamówienia do nalania pierwszego kufla droga daleka.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-02-02, 09:08.Leave a comment:
-
Do tego dochodzi kwestria dystrybucji. Z jednej strony coraz więcej browarów wchodzi do dużych sieci handlowych (choć oferta w tych sieciach jest, niestety, mocno zróźnicowana w zależności od poszczególnych regionów), z drugiej strony zamyka się wiele tzw sklepów specjalistycznych, wiele z nich redukuje też asortyment. Aż dziw, że w obecnych warunkach ludzie decydują się (co prawda coraz rzadziej) na start z nowymi browarami.Leave a comment:
-
Patrząc na ilość zamykanych browarów (fizycznych) w przeciągu 2019-2022 roku ma się zarówno obawy jak i budzi ta informacja pewien optymizm. Z jednej strony maleje liczba zamykanych z roku do roku, a z drugiej nie wiem czy ktoś pochylił się nad informacją nie ile podmiotów istnieje, ale jaka jest produkcja rok do roku. Tknęła mnie już w 2019 roku myśl, że "dochodzimy do ściany". Bo produkcja browarów rzemieślniczych, która sukcesywnie zwiększała udział w rynku coraz bardziej konkurowała sama ze sobą, kanibalizując możliwe zyski. I wydawalo się, że pandemia, która ominęła niektórych mogła dotknąć ich przy wzroście kosztów produkcji. Społeczeństwo coraz bardziej sięga po piwa premium, ale czy to właśnie teraz w kryzysie nie będzie gwóźdź do trumny. Pamiętam jak zszokowało mnie gdy padł Bazyliszek i teraz znów Perun. Zastanawiam się czy to co obserwujemy w przypadku browarów fizycznych nie dotknie w sposób znaczący kontraktów. I tu znów nikt z blogerów nie pochyla się szczegółowo nad tym zagadnieniem. A może jednak ktoś to zaanalizował?Leave a comment:
-
-
-
-
Guest repliedA ktoś coś więcej wie? Na Facebooku widać, że prężnie działają. Przynajmniej marketing. Ani słowa o zamknięciuLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Każdy, kto choć trochę interesuje się polskim przemysłowym piwowarstwem, z dużym zainteresowaniem czyta każdą wiadomość dotyczącą nowych, piwnych inicjatyw w naszym kraju. A takich na całe szczęście nie brakuje. W tym samym czasie jednak zapominamy o browarach, które już od jakiegoś...
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 18:53
-
Od dawna miałem zamiar doliczyć się ostatecznej liczby browarów w Polsce na przestrzeni lat.
Granice wyznaczyłem sobie na lata 1989, 1945 i 1918/1920.
Co do roku 1989 zostało to już omówione w pobocznym temacie.
Tutaj chciałbym się zająć granicą na 1945r. Na II RP jeszcze...-
Channel: Historia
-
-
Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029
a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: