Humor zydowski

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Mister
    replied
    W pewnym miasteczku rabin zwołał zamożniejszych Żydów do synagogi i zwraca się do nich, żeby się złożyli na remont świątyni.
    — Patrzcie, jak nasza światynia wygląda: szyby stłuczone, ściany odrapane, podłoga brudna i zniszczona, gorzej niż w bajzlu...
    Głos z sali:
    — O właśnie...
    — Panie Kon, co to ma znaczyć: „O właśnie..?” — pyta oburzony rabin
    — Przypomniałem sobie, gdzie zostawiłem kalosze..

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Dwóch chasydów dyskutowało na temat wielkości swych rabinow. Jeden z nich powiada:
    - Mój rebe to taki cudotwórca, że nie masz pojęcia. Wyobraź sobie, że kiedyś widząc niepoprawność grzeszników, zawołał w czasie kazania w bóżnicy: Panie Boże! Spraw, żeby za karę na głowy tych grzeszników zwaliły się mury bóżnicy. I wtedy wszyscy zaczęli prosić: rebe, jesteśmy grzesznikami, to prawda, ale w bóżnicy jest tyle kobiet i niewinnych dzieci, szkoda przecież ich życia. Rabin dał sie ubłagać. Wzniósł ręce do nieba i zawołał: O Wiekuisty, spraw, żeby się mury nie zwaliły przez wzglad na niewinne kobiety i dzieci. I masz pojęcie, stał się cud i mury się nie zawaliły.

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Żółtko udaje się po poradę do znanego specjalisty. Po konsultacji wręcza lekarzowi dwadzieścia złotych.
    — Przepraszam pana, ale należy się więcej.
    — Och, mój Boże, nie wiedziałem i mam przy sobie tylko dwadzieścia złotych.
    — Dobrze, ale na przyszłość niech pan pamięta, że wizyta u mnie kosztuje pięćdziesiąt złotych.
    — Pięćdziesiąt? A mnie mówiono, że trzydzieści.

Leave a comment:

• żąleną
    replied
    No, ten ostatni kawał akurat trochę antysemityzmem zalatuje.

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    A nie wydaje się wszystkim innym, że Mister jest antysemitą, a jedyny sposób, w jaki może się zrealizować, to przytaczanie starych kawałów na polskim serwerze?
    Wygadujesz glupstwa Krzysiu - na to wyglada, ze ktos te stare ( i mniej stare) dowcipy czyta i nieraz sie usmiechnie. Znaczenia slowa "antysemita"najwyrazniej nie znasz.

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Dlaczego Żydzi mają potężne nosy?
    Bo powietrze jest za darmo.

Leave a comment:

• żąleną
    replied
    Krzysiu zaatakował z przyczajki, na n-tej stronie tematu. Ja jestem znokautowany -->

Leave a comment:

• Krzysiu
    replied
    Jak będzie miał chociaż trochę więcej rozumu, niż ja, to przeniesie dane Mistera do Centrum Szymona Wiesenthala. To pozwoli oddalić w czasie oskarżenie o antysemityzm.

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Pewnie za moment Art przeniesie Ci tego posta do nowego tematu pod nazwą "Bolączki Krzysia"

Leave a comment:

• Krzysiu
    replied
    A nie wydaje się wszystkim innym, że Mister jest antysemitą, a jedyny sposób, w jaki może się zrealizować, to przytaczanie starych kawałów na polskim serwerze?

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Icek wyjeżdża z parku Minisrael na autostradę i kieruje sie w strone Jerusalem.
    Nie ujechał daleko, kiedy słyszy ostrzeżenie w radio, żeby kierowcy na
    autostradzie nr.6 uważali na jednego idiotę, jadącego pod prąd. Icek rozgląda
    się na boki i mówi do siedzącej obok żony: zobacz, tych idiotów to jest wiecej
    niż jeden!

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Rozmowa księdza z chasydem:
    - Wy, Żydzi to dziwny naród. Nie wierzycie w zmartwychwstanie Chrystusa Pana, a wierzycie, że wasz rabin-cudotwórca na chustce od nosa staw przepłynął...
    - No, tak, ale to jest prawda!

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Łabędź pyta bankiera Kona, czy nie zdyskontowałby weksla, podpisanego przez bardzo znanego człowieka.*
    - A do kogo należy podpis?*
    - Do Rotszylda.*
    - Też pytanie! Przynoś pan prędko ten weksel.*
    Po upływie pół godziny Łabędź wraca z wekslem:*
    - A gdzie podpis? Nie widzę tu żadnego podpisu!*
    - Co? Na wekslu takiego człowieka, jak Rotszyld, potrzebny panu podpis?!*

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Kon widzi, że jego buchalter Jankiel wygląda przez okno.*
    - Panie Jankiel, lepiej to by pan zrobił, gdyby pan dupą przyglądał się przechodniom, a oczami zaglądał do ksiąg.*
    - Często to robię, panie Kon.*
    - Tak? A co na to przechodnie?*
    - Mówią: "Dzień dobry panie Kon!"*

Leave a comment:

• Mister
    replied
    Do sklepu z konfekcją dziecięcą Kona wchodzi Jankiel z synkiem i prosi dlań marynarskie ubranko.*
    - Tylko, czy aby nie zbiegnie się w praniu? - pyta z obawą.*
    - Z całą pewnością nie. Gwarantuje.*
    Po targach Jankiel kupuje ubranko i wychodzi. Po miesiącu Kon widzi przed swoim sklepem Jankila z synkiem, na którym marynarskie ubranko zbiegło się nieprawdopodobnie. Na ten widok Kon woła z podziwem:*
    - Co za wspaniały chłopak! Jak on wyrósł przez ten miesiąc! Prawdziwy olbrzym!*

Leave a comment: