A jaki spirytus stosujecie?
Mam wrażenie, że jest to sprawa nieco pomijana, ale równie istotna dla ostatecznego smaku.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banitaNoszę się również z zamiarem wytworzenia Porterówki na święta i mam takie pytanie: który z polskich porterów najbardziej się do tego nadaje i jakie są różnice w smaku w zależności od użytego portera?
Leave a comment:
-
-
Noszę się również z zamiarem wytworzenia Porterówki na święta i mam takie pytanie: który z polskich porterów najbardziej się do tego nadaje i jakie są różnice w smaku w zależności od użytego portera?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekA jakie szkody może poczynić ów kwas mlekowy?
Podtrzymuję swoją propozycję - trzeba zrobić swojego portera. Albo zamiast portera wykorzystać barley wine - wtedy, że wyjdzie barleywinówka. Tyle, że taniej będzie chyba przysłać porterówkę z Polski ...
Leave a comment:
-
-
Chodzi zapewne o to, że przemysłowe portery górnej fermentacji to "cieńkusze" o ekstraktywności nie przekraczającej 14-15 Blg. To tak jakbyś chciała zrobić porterówkę ze stout'a - nieco za mała intensywność smaku i ekstraktu - tak sobie tylko gdybam
Leave a comment:
-
-
O, to ja, laik po 40 warkach górnej fermentacji nic o tym nie wiem, że z górnej porterówki nie można - a czemu?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ironBeciku - pisząc o tych porterach nienadających się do porterówki, to oczywiście miałeś na myśli portery górnej fermentacji, nie dolnej
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikNiestety ale w tych krajach nie robi się portera bałtyckiego, jeśli już to są to portery dolnej fermentacji czyli całkowicie nienadające się do porterówki
(...).
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek(...)Czy znacie może jakieś inne dostępne tam piwa, które mogłyby bez szkody dla końcowego efektu zastąpić naszego krajowego portera?
Pozosyaje albo zaopatrzenie się w portery tutaj lub jako towar zastepczy (choć nie wiem czy tam jest dostępny) wszelkiej maści Imperial stouty z Wlk. Brytanii czy Danii.
Leave a comment:
-
-
Ten kwas mlekowy nie przyszedł mi do głowy. Ale z tą koncernowością bym nie przesadzał. Zdarzyło mi się zrobić porterówkę z portera żywieckiego.
Leave a comment:
-
-
Guinness się nie nadaje, bo jest zakwaszany kwasem mlekowym. Zręsztą to piwo KONCERNOWE, więc używać je - niehonorowo.
Wydaje mi się, że jedynym rozsądnym wyjściem jest samodzielne sporządzenie portera na miejscu, a następnie przetworzenie go w porterówkę.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekCzy znacie może jakieś inne dostępne tam piwa, które mogłyby bez szkody dla końcowego efektu zastąpić naszego krajowego portera?
Koniecznie muszę wypróbować coś takiego, ale to jak już zrobię własnego stouta. Skzoda mi kupować Guinnessa wyłacznie w tym celu
Leave a comment:
-
-
Moja córka pojechała sobie na studia do Hiszpanii. Już po miesiącu zażyczyła sobie, aby podrzucić jej przy okazji przeróżne polskie specjały, których dotkliwy brak odczuwa w tym odległym kraju. Chodziło jej o takie zdumiewające rzeczy jak:
- przecier pomidorowy
- chleb (niekoniecznie domowy)
- sucha kiełbasa
- zeszyty w kratkę
- i robiona przeze mnie porterówka.
Niektóre rzeczy z tej znacznie dłuższej listy niepomiernie nas zdziwiły, ale spakowaliśmy jej wszystko czego sobie zażyczyła, w tym półtora litra porterówki. Okazało się, że porterówka zrobiła furorę w hiszpańsko-włosko-szwajcarskim towarzystwie, w którym się obraca. Międzynarodowa młodzież zażyczyła sobie poznać tajniki robienia porterówki. Tylko, że w Hiszpanii nie znają portera. Nie wiem jak jest we Włoszech i w Szwajcarii.
Czy znacie może jakieś inne dostępne tam piwa, które mogłyby bez szkody dla końcowego efektu zastąpić naszego krajowego portera?
Leave a comment:
-
Leave a comment: