Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CIESLE
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
ojoj tomusi być niezły prąd
Ja osobiście daje 3x0,33 portera ,0,5 spirytu ,0.3 wody w której rozpuszczam cukier + cukier waniliowy 1opakowanie ,Kobita marudzi że za moce ale dla mnie OK
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ChrisPanie....a czemu sie PAN za Chrisa wypowiada Oczywiście wytrawna smakuje baaardzo zachęcająco dobrze
Leave a comment:
-
-
W ten sposób otrzymujesz porterówkę o napięciu ok.48 Volt. Nie kopie za mocno?
Leave a comment:
-
-
Ja preferuje taki skład 0,5 l ciemnego piwa, 0,33 l portera, 2 łyżki cukru i 0,75 l spirytusu. Piwo wymieszać z porterem, cukier rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić i dodać do piwa. Następnie dodać spirytus powoli stale mieszając. Odstawić na 3-4 dni w ciemne pomieszczenie , po tym czasie przefiltrować. Palce lizać!
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpik1l. spirytusu z .... zaufanego źródła )
Leave a comment:
-
-
Panie....a czemu sie PAN za Chrisa wypowiada Oczywiście wytrawna smakuje baaardzo zachęcająco dobrze
Leave a comment:
-
-
Ja jesienią zrobiłem porterówkę z drastycznie mniejszą ilością cukru, to znaczy prawie zupełnie bez. Za to z cynamonem i goździkami. Wyszła bardzo wytrawna - mi smakuje, Chris mówi że jemu też.
Leave a comment:
-
-
Zainspirowany waszymi eksperymentami również zabrałem się za porterówkę , jako że nie przepadam za słodkimi alkoholami moje proporcje wyglądały następująco :
4 x 0,5l Portera z Witnicy
1l. spirytusu z .... zaufanego źródła )
200g. cukru
1 paczka cukru waniliowego
choć zastanawiam się czy nie przesadziłem z tym "obcięciem" porcji cukru
stosował ktoś podobne proporcje???
Leave a comment:
-
-
Właśnie rozlałem porterówkę do butelek.
Skład:
0,5 l Baltika 6
0,5 l Lwowski Porter
0,5 l Porter Bretskij
0,33 l Porter z Ciechanowa
0,33 l Porter Staropolski
1 l spirytus
40 g cukier waniliowy
0,5 kg miód
200 ml rum
Z pierwszych prób to chyba przesadziłem z ilością miodu, ale jak na razie smakuje nieźle. Poczekam trochę niech się przegryzie i wtedy będę degustowałLast edited by gisou; 04-03-2006, 15:30.
Leave a comment:
-
-
Po 23 dniach czekania pierwsza odslona:
pachnie i smakuje jak "kukulki", ale te dobre, sprzed wielu lat, bo te wspolczesne sa niedobre (to takie cukierki dla nie zorientowanych).
Alkohol jeszcze mocno "trzepie", ale moze dlatego, ze nie jestem przyzwyczajony do mocniejszych trunkow.
Leave a comment:
-
-
Zrobiłem swoją pierwsza porterówke.
Dwa Portery z Cieszyna
0.5 litra spirytusu
200 g cukru
32 g cukru waniliowego
No i teraz pozostaje czekac na wyniki
Leave a comment:
-
-
Dzis na dobry poczatek roku zrobilem sobie porterowke.
Black Boss Porter z Witnicy - 1 litr
spirytus Polmos Warszawa - 0,5 litra
cukier waniliowy "Delecta" - 1 op.
cukier (jedyny amerykanski skladnik) - 8 lyzek
Spirytus dodalem dopiero po schlodzeniu.
Z moich wyliczen wyszlo, ze alkoholu ma okolo 34% vol. Dwie butle po 0,75 l powedrowaly na dno szafy, a ja swoja cierpliwosc "wzmacniam" Porterem Bossa.
Leave a comment:
-
-
Dzisiaj zrobiłem dwie porterówki. Do jednej użyłem portera witnickiego, do drugiej cieszyńskiego. Oto proporcje:
porter - 830 ml
spirytus - 250 ml
cukier - 250 g
cukier waniliowy - opakowanie
Pierwsza degustacja na święta.
Leave a comment:
-
-
Po kolejnym tygodniu porterówka straciła alkoholowy posmak - "kopie", ale już uszy nie czerwienieją, bukiet smakowy się powiększył w temacie "pumpernikla" - rozlałem zapas w 2-setki dla rodziny na nadchodzące święta, ale 0,5 l poszło do piwnicy, bo mając jakotakie doświadczenie w produkcji orzechówki uważam, że najlepszy efekt uzyskamy po conajmniej roku leżakowania.
Zalecam cierpliwość.
Leave a comment:
-
Leave a comment: