Kiedyś wspominałem o "Tygrysówce" (taka wariacja na bazie łódzkiego "Tygrysa" - piwa dla prawdziwych mężczyzn, tych, co to, wiecie, żują pszczoły... ).
Otóż przeprowadziłem onegdaj taki eksperyment. Napój jest koloru miodowego, pije się nie najgorzej, ale brakuje mu pełni smaków i aromatów klasycznej porterówki.
Jak ktoś chce - czymu niii..., ale ja na przyszłość pozostanę przy standardowej proporcji dwóch puszek portera z Łodzi plus jednej flaszki spirytu lubelskiego. No i dodatki...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Na szczęście na dwanaście flaszek nie mam gara . Tzn. mam, ale, jak to się teraz mówi, "dedykowany" do bigosu. Trochę się boję, że mi się w takim saganie cukier przypali...
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziKoledzy to pitu-pitu o laskach i ich zawartości , a ja wczoraj przygotowałem sześć półlitrówek na zimę. Na porterze łódzkim i spirytusie lubelskim .
Dzisiaj rano, jak ostygło, nastąpił rozlew do krachli. Został mi jeden kieliszek ekstra, więc rozpocząłem niedzielę kawą i porterówką (po grzybobraniu). Lajf yz bjutyful...
Leave a comment:
-
-
Koledzy to pitu-pitu o laskach i ich zawartości , a ja wczoraj przygotowałem sześć półlitrówek na zimę. Na porterze łódzkim i spirytusie lubelskim .
Dzisiaj rano, jak ostygło, nastąpił rozlew do krachli. Został mi jeden kieliszek ekstra, więc rozpocząłem niedzielę kawą i porterówką (po grzybobraniu). Lajf yz bjutyful...
Leave a comment:
-
-
Ziarenka, ziarenkami ale kiedyś oczyszczoną z nich laskę zalałem wódką to po kilku tygodniach miałem "waniliówkę". Aromat był dość intensywny i nawet kolor przypalanki złapało. Operacja była robiona na małej ilości, niecały słoiczek po musztardzie.
A co do "risówki" to eksperyment uznałem za nie udany z powodu złego materiały wyjściowego. Mój RIS miał mało smaków palonych przez co nalewka wydawała się mdła i pusta.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Blackbeard Wyświetlenie odpowiedziPytanie nr 1 zrodziło się z tego, że internetowe porady/przepisy kulinarne najczęściej mówią o tym, żeby przekroić laskę wzdłuż i wydłubać miąższ.
Leave a comment:
-
-
Wanilię i cynamon kupiłem w laskach i w takiej też postaci zamierzałem dodać. Pytanie nr 1 zrodziło się z tego, że internetowe porady/przepisy kulinarne najczęściej mówią o tym, żeby przekroić laskę wzdłuż i wydłubać miąższ. Co prawda z rzadka dotyczą one wytwarzania napitków alkoholowych, ale laika i tak ogarnęły wątpliwości.
Eksperymentować oczywiście zamierzam, ale przy pierwszym wyrobie będę miał do dyspozycji około 1,25 l spirytusu i 5 porterów (4 rodzaje), więc nie zdołam wprowadzić w życie wszystkich swoich pomysłów.
Przy okazji - chętnie poznałbym relację z tego eksperymentu:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziPrzekonaliście mnie. Zrobię stoutówkę z domowego RISa. Jak Bozia da przyjechać, będzie do wglądu na Zuocie.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Blackbeard Wyświetlenie odpowiedziMam dwa pytania do doświadczonych wytwórców.
1. Czy stanie się coś złego, jeżeli laskę wanilii i cynamon dodam w kawałkach?
2. Jaki rum sprawdza się najlepiej: biały, ciemny, aromatyzowany? Korci mnie żeby dodać Malibu kokosowego lub Bacardi Oakheart.
Z góry dziękuję za odpowiedź/i.
Ad2. Ja preferuję ciemny we wszystkich sytuacjach z piciem solo włącznie
ale myślę, że eksperymenty to podstawa świadomego chałupniczego wytwórstwa alkoholu.
Leave a comment:
-
-
Mam dwa pytania do doświadczonych wytwórców.
1. Czy stanie się coś złego, jeżeli laskę wanilii i cynamon dodam w kawałkach?
2. Jaki rum sprawdza się najlepiej: biały, ciemny, aromatyzowany? Korci mnie żeby dodać Malibu kokosowego lub Bacardi Oakheart.
Z góry dziękuję za odpowiedź/i.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck Wyświetlenie odpowiedziCo to za wynalazek ten "wyciąg z wanilii" ?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzii wyciagiem z wanilii.
Leave a comment:
-
-
Wczoraj zrobilem porterowke na bazie zywieckiego, z brazowym cukrem trzcinowym i wyciagiem z wanilii.
Porter 3 litry i spirytus 1,5 litra.
Teraz potrzebna jest mi cierpliwosc
Leave a comment:
-
-
Przekonaliście mnie. Zrobię stoutówkę z domowego RISa. Jak Bozia da przyjechać, będzie do wglądu na Zuocie.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chris1985 Wyświetlenie odpowiedziA to porter musi być czy ze Stouta też można zrobić ??
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziMysle, ze z Imperialnego powinna sie udac
Rasowego Imperiala to szkoda by by mi było przerabiać na Porterówkę, zwlaszcza że te piwa są drogie i trudne do zdobycia.
Leave a comment:
-
Leave a comment: