Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Senior
    • 07-2007
    • 2152

    W Polsce ciężko było kupić dobre serdelki pod utopence, ale ostatnio w Lidlu pojawiły się serdelki wieprzowe z Sokołowa. Okazały się bardzo dobrym substytutem czeskich. Dobrze przegryzają się z marynatą.
    Od dwóch-trzech lat stosuję przepis na utopence w składzie z odrobiną musztardy, kapustą kiszoną, ogórkiem kiszonym, cebulą i ostrą papryczką - dla mnie nie ma lepszego od tych co już przetestowałem.
    Jeszcze tylko chleb z kminkiem ciężko dostać

    Comment

    • PaPe
      Senior
      • 03-2005
      • 176

      Dzięki za podpowiedź.
      Last edited by PaPe; 22-03-2019, 18:26.

      Comment

      • fidoangel
        Senior
        • 07-2005
        • 3489

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
        W Polsce ciężko było kupić dobre serdelki pod utopence, ale ostatnio w Lidlu pojawiły się serdelki wieprzowe z Sokołowa. Okazały się bardzo dobrym substytutem czeskich. Dobrze przegryzają się z marynatą.
        Od dwóch-trzech lat stosuję przepis na utopence w składzie z odrobiną musztardy, kapustą kiszoną, ogórkiem kiszonym, cebulą i ostrą papryczką - dla mnie nie ma lepszego od tych co już przetestowałem.
        Jeszcze tylko chleb z kminkiem ciężko dostać

        Upiec taki chlebek to najprostsza sprawa pod słońcem. Wtedy będzie komplet domowego wyrobu.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • anteks
          maruda
          • 08-2003
          • 10740

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo Wyświetlenie odpowiedzi
          W Polsce ciężko było kupić dobre serdelki pod utopence, ale ostatnio w Lidlu pojawiły się serdelki wieprzowe z Sokołowa. Okazały się bardzo dobrym substytutem czeskich. Dobrze przegryzają się z marynatą.
          Od dwóch-trzech lat stosuję przepis na utopence w składzie z odrobiną musztardy, kapustą kiszoną, ogórkiem kiszonym, cebulą i ostrą papryczką - dla mnie nie ma lepszego od tych co już przetestowałem.
          Jeszcze tylko chleb z kminkiem ciężko dostać
          Zapodaj przepisa na te Twoje utopence
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Gringo
            Senior
            • 07-2007
            • 2152

            To taki "mój" ale gdzieś kiedyś znaleziony na czeskich stronach kulinarnych

            Zalewa:
            - pół szklanki octu spirytusowego,
            - pół szklanki wody,
            - pół łyżeczki cukru,
            - pół łyżeczki soli,
            - 1 liść laurowy,
            - 3 kulki ziela angielskiego,
            - kilkanaście ziaren pieprzu.

            Ta ilość zalewy to i tak dużo na słoik litrowy z porządnie upchanymi utopencami.

            Wkład:
            - 6 serdelek przeciętych tylko do połowy wzdłuż i nacięciu posmarowane musztardą,
            - cebula wg uznania,
            - 2-3 sztuki ogórków kiszonych pokrojonych wzdłużnie w ćwiartki,
            - troszkę odciśniętej kapusty kiszonej,
            - 3 podłużne papryczki,
            - duża szczypta papryki mielonej słodkiej lub pikantnej, kto jak woli.

            Zalewę gotuję kilka minut.
            Do słoika ciasno upycham produkty naprzemiennie, z wierzchu posypuję papryką i dodaję jeszcze kroplę czarnej wdowy jak robię wersję bardziej pikantną.

            Zalewam zalewą, następnie bawię się w uwolnienie bąblów powietrza z miejsc gdzie zalewa nie chciała wpłynąć, szczelnie zakręcam i do lodówki na tydzień.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎