Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab
Wyświetlenie odpowiedzi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Warka 259 ekstraktowe zlane na cichą, blg 3. Dodałem 1 "bielkoka" mieszanki Amarillo, Citra i Cascade
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziW związku z pytaniami o mój sposób filtracji zamieszczam zdjęcia
Leave a comment:
-
-
Podpatrzylem u ciebie na FB zdjecie rurki do odciagania piwa z fermentatora bez kranika. Tego co uzywasz do chmielenia na zimno. Bardzo ladnie mi sie takie cudo dzis sprawdzilo. Wezyk nie ucieka... Co doswiadczenie to doswiadczenie
Leave a comment:
-
-
260 pszeniczne
Warka 260 pszeniczne zabutelkowana 24l z dodatkiem 200g cukru
Blg około 3
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedziChmiel od początku gotowania?? Czy podzieliłeś jakos?Last edited by anteks; 30-01-2014, 14:36.
Leave a comment:
-
-
Warka 260 pszeniczniak
Warka 260 Pszeniczne 27.01.14
Skład- Pszeniczny 3000g
- Pilzneński 2000g
- Hallertau tradition 25g
- WB06
- 42'C 60min
- 64'C 20min
- 72'C 35min
- 78'C 10min
- cały chmiel od początku
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziŚwięta prawda, dodam że i książki były trudno dostępne. Piwowarstwa człowiek uczył się z artykułów Krzysia i Volkera z tego forum ( są nawet TU ) Zacier filtrowało się przez pieluchę lub "zepsute" wiadro
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedziJaki to styl?? xD
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84 Wyświetlenie odpowiedziCzytam sobie Twoje wpisy z 2003 roku i muszę przyznać, że jestem podbudowany. Widzę, że każdy, nawet piwowar z 11 letnim doświadczeniem, borykał się z takimi samymi problemami na początku, co ja teraz.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziW 2003 r. były dwie książki po polsku, jeden sklep, trzech doświadczonych piwowarów na forum, na którym było kilkanaście tematów, a z siecią łączyłem się przez modem. Teraz masz dwa duże portale z mnóstwem tematów, kilkadziesiąt publikacji po polsku, czasopismo i bezproblemową łączność ze światem. Dostrzegasz różnicę?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziEkstrakty WES nie ulegają przeterminowaniu. W przypadku tych wyrobów "termin przydatności do spożycia" to tylko sformułowanie teoretyczne, wymagane prawem. Ostatnio otworzyłem kilkuletni ekstrakt bursztynowy - nic mu nie dolega.
Ekstrakt jasny WES j est o tyle specyficzny, że cokolwiek sie z niego zrobi, i tak wiadomo, że to WES. Trudno w tym przypadku mówić o innym stylu, niż WESale lub WESlager.
Może ten amerykański chmiel coś zmieni
Leave a comment:
-
-
Ekstrakty WES nie ulegają przeterminowaniu. W przypadku tych wyrobów "termin przydatności do spożycia" to tylko sformułowanie teoretyczne, wymagane prawem. Ostatnio otworzyłem kilkuletni ekstrakt bursztynowy - nic mu nie dolega.
Ekstrakt jasny WES j est o tyle specyficzny, że cokolwiek sie z niego zrobi, i tak wiadomo, że to WES. Trudno w tym przypadku mówić o innym stylu, niż WESale lub WESlager.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziAnteks Lager.
Musi być koniecznie jakiś styl? Bez stylu piwa pić nie wolno?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84 Wyświetlenie odpowiedziCzytam sobie Twoje wpisy z 2003 roku i muszę przyznać, że jestem podbudowany. Widzę, że każdy, nawet piwowar z 11 letnim doświadczeniem, borykał się z takimi samymi problemami na początku, co ja teraz.
Czytałem o testach z degustacji i zastanawiam sie czy po tylu latach teściowa nadal zachwyca sie Twoim piwem...
Teściowa się nie zachwyca, bo już od dawna nie dostaje.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziMusi być koniecznie jakiś styl? Bez stylu piwa pić nie wolno?
Racją jest też że to zakładka "Twoje warzenie", a nie "Kołyska" więc prowadzący nie musi wciąż myśleć o początkujących piwowarach.
Leave a comment:
-
-
Czytam sobie Twoje wpisy z 2003 roku i muszę przyznać, że jestem podbudowany. Widzę, że każdy, nawet piwowar z 11 letnim doświadczeniem, borykał się z takimi samymi problemami na początku, co ja teraz.
Czytałem o testach z degustacji i zastanawiam sie czy po tylu latach teściowa nadal zachwyca sie Twoim piwem...
Leave a comment:
-
Leave a comment: