Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Właśnie wczoraj otworzyłem - faktycznie mało pszeniczna wyszła - ale wypiłem do ostatniego grama osaduOstatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2007-05-16, 13:57. -
pszeniczka wyszła do banijeśli ktoś ją dostał to niech nie przeklina admina
Leave a comment:
-
wczoraj rozlałem pszeniczkę #12, dziwnym trafem powstały dwie wersje:
a) odfermentowana do 2,5*BLG
b) odfermentowana do 4,5*BLG
co ciekawe, brzeczka była zadana tymi samymi drożdżami, tyle że z braku dużego fermentora została na pół rozlana do dwóch fermentorów. zobaczymy cóż z tego się urodzi...
z problemów przy warzeniu: dużo syfu wytrąciło się podczas chwmielenia - niestety nie chciały osiąść na dnie i to czego nie uydało się oddzielić poszło do fermentacji. A przy fermentacji burzliwej i cichej - podobne przejścia jak u Fido:
http://www.browar.biz/forum/showthre...311#post673311 czyli dalej pełno syfu w fermentorze
Aha, fermentacja przy 19-20*C.Leave a comment:
-
Dziś warzy się pszeniczniak. tym razem beze mnie, więc zapewne będzie fe, ale myślę że schładzarka naszaLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BJesli piwo nie stanie na wrocławskim podium, to przynajmiej będzie wiadomo kogo należy za to powiesić...
Jak wygra, to wiadomo dzięki komu...Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTGwoli jasności - śrutowanie: Maggyk
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTzacieranie, chmielenie Art & Bakłażan. DziękiLeave a comment:
-
Warka #11 - pils warsztatowy
Pszeniczniak ciemny z poprzedniej warki już na wylocie, całkiem niezły wyszedł. Byłem zadowolony z naszej roboty
w poprzednią sobotę 17.02 - w składzie Maggyk, Bakłażan & Art wreszcie przełamaliśmy impas warzelniczy, spowodowany przez atak klonów kokonówSkażone zasoby słodowe zostały przekazane na wieś opolską, wieś wesołą.
ok, do rzeczy: w wyniku działań zgodnie z zaproponowaną recepturą
http://www.browar.biz/forum/showpost...37&postcount=1 powstała warka z
dolniakiem warsztatowym - 12 BLG i nieco mocniejsza alternatywa - 14BLG.
Z drobnych modyfikacji - ponieważ nie udało nam się zdobyć na czas świeżutkiej marynki (sic) użyliśmy ok. 20% większej dawki marynki starowinki w postaci częściowo szyszkowej częściowo zgranulowanej.
Zasyp bez zmian oczywiście.
4,5 kg słód PLZ z Optimy,
0,5kg Monachijskiego ze Strzegomia
Zacieranie - 12l wody na początek + 2l w trakcie
Zacieranie dekokcyjne:
62*C - 15'
dekokcja:
war A) 62*C - 25'
war B) 72*C - 10' podgrzanie i 15' w docelowej temp.
razem: 72*C - 20' (do neg. próby)
+ wejście na ~77*C do filtracji
wysładzanie / filtracja:
- podbicie 3l
- 3 x 3l wody do wysładzania @77-80*C.
zawrócone do filtratora dwa razy.
uwagi:
1. zapomniałem że dekokt powinno się doprowadzić do wrzenia, a przynajmniej nie poczułem takiej konieczności stojąc przy garach z Bakłażanem. W efekcie po dodaniu dekoktu z powrotem do dużego gara samo dojechanie do planowanych 72*C - oczywiście trwało dłużej a i dłużej trwało oczekiwanie na negatywną próbę jodową (chyba coś poczułem że jest nie tak, bo zwykle korzystamy tylko od czasu do czasu tak pro forma a tu bęc - pierwszy raz okazała się być pozytywna - przy okazji już wiemy że działa)
2. podczas chmielenia brzeczki pierwszy raz w naszym przypadku zaczęły się pojawiać wspominane przez niektórych ostatnio - takie straszne męty że hej. to chyba właściwość słodu z Optimy - po chmieleniu musiałem przepuścić to wszystko jeszcze raz przez filtrator i filtr pończoszany, który wcześniej służył jako jeden z woreczków do chmielenia
Zadane następnego dnia dolnymi drożdżami namysłowskimi od GulGula, które ładnie rosły od piątku podkarmiane nowymi dawkami ekstraktu słodowego i porcją świeżej brzeczki, pachniały zdrowo i w ogóle szybko wzięły się do roboty.
dwa wiaderka 12*BLG i 14*BLG zostały zadane drożdżami i postały ok. 12 godzin w temp. ~19*C aż pojawiły się oznaki fermentacji.
Konkursowe powędrowało do stosunkowo stabilnej temperaturowo lodówki - @8*C
Czternastkę pozawijałem w parę betów i poleciała na balkon. Nie jestem pewien czy dobrze jej to posłuży, ale niestety z braku laku musiało to wystarczyć - kilka pomiarów temp. dało zakres operacyjny - 6-10*C. więc nie tak źle. Ale i tak nie jestem spokojny o to balkonowe piwo. Na razie nie tykam, choć niedługo trzeba będzie przelać na cichacza.
Wczoraj, tj. 25.II - sprawdzenie ekstraktu lodówkowanej warsztatowej dwunastki - dało 5,5 BLG po korekcie temperatury. W smaku bardzo obiecujące. Było (dla mnie) tak dobre w smaku, z tak dobrą pianą i nagazowaniem że byłem pod wielkim wrażeniem - gdyby nie zupełny brak klarowności i nieco glutów chmielowych - chętnie bym je już wytrąbiłMam nadzieję że jakiś bakcyl się w nim nie zagnieździ i nie zniweczy dobrych rokowań.
Ponieważ piana fermentacyjna nieco oklapnęła a BLG stosunkowo niskie już było - tak więc dzisiaj przelałem warsztatowe na cichą.
Gwoli jasności - śrutowanie: Maggyk, zacieranie, chmielenie Art & Bakłażan. DziękiLeave a comment:
-
Warka #10 - ciemny pszeniczniak
Niejaki 10ty jubileusz nas zastał w październiku. padło na ciemną pszenicę
Zasyp:
pilzneński - 2,00 kg
pszeniczny - 2,00 kg
monachijski - 0,50 kg
karmel jasny - 0,40 kg
karmel ciemny - 0,10 kg
Chmielenie
aromat & goryczka 45' - 55 g Spalter sz. + 15 g Marynka gr. (2005)
Zacieranie dekokcyjne,
45*C - 15'
dekokcja:
war A) 62*C - 25'
war B) 72*C - 10' + 15' gotowanie
razem: 72*C - 15'
+ wejście na 77*C do filtracji
początek: 10l wody, +4l. (@65*C) + 4l (@72*C)
Wysładzanie:
4l - podbicie
4l - wysładzanie "jako takie"
postawione dwa fermentory a ~10l dla porównania w efekcie końcowym:
a) 13* BLG
vs
b) 12* BLG
drożdże (dzięki Marek-C!) startują razy dwa... wyglądają i pachną dobrze,
rano zadanie.
uwagi:
- na przerwę ferulikową zupełnie nieprzytomie wrzuciłem najpierw słody jęczmienne (padły gromy, bo popierniczyły mi się worki -) - trzeba wszystko sprawdzać 7 razy
- w lidlowskim garze często powstają "kominy temperaturowe" - jak się na dłużej zostawi WYŁĄCZONY z prądu gar - to można się spodziewać że w niektórych miejscach temp. będzie szalenie wysoka :/ trzeba ciągle mieszać :<
- oparzyłem sobie paluchaLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTNie wiem jak doczekamy do jego pełnej krasy
Dwie butle z glowy i problem z glowy.jedna moja, druga Wasza. U mnei nei zginieLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykTak się składa, że będziemy obojeLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTWydaje mi się że zdecydowanie za jasne wyszło jak na portera bałytyckiego.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTBLG spadło do 6* i w piątek poszło w butle. w smaku juz było niezłenieco zmodyfikowana ilość słodów kororowych dała w efekcie nieco jaśniejszą barwę niż w warce #5.
Piwko już jest zresztą całkiem całkiem, nawet bardzo klarowne. Czarna porzeczka dalej do odnalezienia w bukiecie. Nie wiem jak doczekamy do jego pełnej krasyLeave a comment:
-
BLG spadło do 6* i w piątek poszło w butle. w smaku juz było niezłenieco zmodyfikowana ilość słodów kororowych dała w efekcie nieco jaśniejszą barwę niż w warce #5.
Leave a comment: