Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Shlangbaum
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    pszeniczka wyszła do bani jeśli ktoś ją dostał to niech nie przeklina admina
    Właśnie wczoraj otworzyłem - faktycznie mało pszeniczna wyszła - ale wypiłem do ostatniego grama osadu
    Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2007-05-16, 13:57.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    pszeniczka wyszła do bani jeśli ktoś ją dostał to niech nie przeklina admina

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    wczoraj rozlałem pszeniczkę #12, dziwnym trafem powstały dwie wersje:

    a) odfermentowana do 2,5*BLG
    b) odfermentowana do 4,5*BLG

    co ciekawe, brzeczka była zadana tymi samymi drożdżami, tyle że z braku dużego fermentora została na pół rozlana do dwóch fermentorów. zobaczymy cóż z tego się urodzi...

    z problemów przy warzeniu: dużo syfu wytrąciło się podczas chwmielenia - niestety nie chciały osiąść na dnie i to czego nie uydało się oddzielić poszło do fermentacji. A przy fermentacji burzliwej i cichej - podobne przejścia jak u Fido:
    http://www.browar.biz/forum/showthre...311#post673311 czyli dalej pełno syfu w fermentorze

    Aha, fermentacja przy 19-20*C.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Dziś warzy się pszeniczniak. tym razem beze mnie, więc zapewne będzie fe, ale myślę że schładzarka nasza

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Jesli piwo nie stanie na wrocławskim podium, to przynajmiej będzie wiadomo kogo należy za to powiesić...

    Jak wygra, to wiadomo dzięki komu...
    I Ty Wielki Brutusie przeciwko mnie?

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Gwoli jasności - śrutowanie: Maggyk
    Jesli piwo nie stanie na wrocławskim podium, to przynajmiej będzie wiadomo kogo należy za to powiesić...
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    zacieranie, chmielenie Art & Bakłażan. Dzięki
    Jak wygra, to wiadomo dzięki komu...

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Warka #11 - pils warsztatowy

    Pszeniczniak ciemny z poprzedniej warki już na wylocie, całkiem niezły wyszedł. Byłem zadowolony z naszej roboty

    w poprzednią sobotę 17.02 - w składzie Maggyk, Bakłażan & Art wreszcie przełamaliśmy impas warzelniczy, spowodowany przez atak klonów kokonów Skażone zasoby słodowe zostały przekazane na wieś opolską, wieś wesołą.

    ok, do rzeczy: w wyniku działań zgodnie z zaproponowaną recepturą
    http://www.browar.biz/forum/showpost...37&postcount=1 powstała warka z
    dolniakiem warsztatowym - 12 BLG i nieco mocniejsza alternatywa - 14BLG.

    Z drobnych modyfikacji - ponieważ nie udało nam się zdobyć na czas świeżutkiej marynki (sic) użyliśmy ok. 20% większej dawki marynki starowinki w postaci częściowo szyszkowej częściowo zgranulowanej.

    Zasyp bez zmian oczywiście.
    4,5 kg słód PLZ z Optimy,
    0,5kg Monachijskiego ze Strzegomia

    Zacieranie - 12l wody na początek + 2l w trakcie

    Zacieranie dekokcyjne:
    62*C - 15'
    dekokcja:
    war A) 62*C - 25'
    war B) 72*C - 10' podgrzanie i 15' w docelowej temp.
    razem: 72*C - 20' (do neg. próby)
    + wejście na ~77*C do filtracji

    wysładzanie / filtracja:
    - podbicie 3l
    - 3 x 3l wody do wysładzania @77-80*C.

    zawrócone do filtratora dwa razy.

    uwagi:

    1. zapomniałem że dekokt powinno się doprowadzić do wrzenia, a przynajmniej nie poczułem takiej konieczności stojąc przy garach z Bakłażanem. W efekcie po dodaniu dekoktu z powrotem do dużego gara samo dojechanie do planowanych 72*C - oczywiście trwało dłużej a i dłużej trwało oczekiwanie na negatywną próbę jodową (chyba coś poczułem że jest nie tak, bo zwykle korzystamy tylko od czasu do czasu tak pro forma a tu bęc - pierwszy raz okazała się być pozytywna - przy okazji już wiemy że działa )

    2. podczas chmielenia brzeczki pierwszy raz w naszym przypadku zaczęły się pojawiać wspominane przez niektórych ostatnio - takie straszne męty że hej. to chyba właściwość słodu z Optimy - po chmieleniu musiałem przepuścić to wszystko jeszcze raz przez filtrator i filtr pończoszany, który wcześniej służył jako jeden z woreczków do chmielenia

    Zadane następnego dnia dolnymi drożdżami namysłowskimi od GulGula, które ładnie rosły od piątku podkarmiane nowymi dawkami ekstraktu słodowego i porcją świeżej brzeczki, pachniały zdrowo i w ogóle szybko wzięły się do roboty.

    dwa wiaderka 12*BLG i 14*BLG zostały zadane drożdżami i postały ok. 12 godzin w temp. ~19*C aż pojawiły się oznaki fermentacji.

    Konkursowe powędrowało do stosunkowo stabilnej temperaturowo lodówki - @8*C
    Czternastkę pozawijałem w parę betów i poleciała na balkon. Nie jestem pewien czy dobrze jej to posłuży, ale niestety z braku laku musiało to wystarczyć - kilka pomiarów temp. dało zakres operacyjny - 6-10*C. więc nie tak źle. Ale i tak nie jestem spokojny o to balkonowe piwo. Na razie nie tykam, choć niedługo trzeba będzie przelać na cichacza.

    Wczoraj, tj. 25.II - sprawdzenie ekstraktu lodówkowanej warsztatowej dwunastki - dało 5,5 BLG po korekcie temperatury. W smaku bardzo obiecujące. Było (dla mnie) tak dobre w smaku, z tak dobrą pianą i nagazowaniem że byłem pod wielkim wrażeniem - gdyby nie zupełny brak klarowności i nieco glutów chmielowych - chętnie bym je już wytrąbił Mam nadzieję że jakiś bakcyl się w nim nie zagnieździ i nie zniweczy dobrych rokowań.

    Ponieważ piana fermentacyjna nieco oklapnęła a BLG stosunkowo niskie już było - tak więc dzisiaj przelałem warsztatowe na cichą.

    Gwoli jasności - śrutowanie: Maggyk, zacieranie, chmielenie Art & Bakłażan. Dzięki

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Warka #10 - ciemny pszeniczniak

    Niejaki 10ty jubileusz nas zastał w październiku. padło na ciemną pszenicę

    Zasyp:
    pilzneński - 2,00 kg
    pszeniczny - 2,00 kg
    monachijski - 0,50 kg
    karmel jasny - 0,40 kg
    karmel ciemny - 0,10 kg

    Chmielenie
    aromat & goryczka 45' - 55 g Spalter sz. + 15 g Marynka gr. (2005)

    Zacieranie dekokcyjne,
    45*C - 15'
    dekokcja:
    war A) 62*C - 25'
    war B) 72*C - 10' + 15' gotowanie
    razem: 72*C - 15'
    + wejście na 77*C do filtracji

    początek: 10l wody, +4l. (@65*C) + 4l (@72*C)

    Wysładzanie:
    4l - podbicie
    4l - wysładzanie "jako takie"

    postawione dwa fermentory a ~10l dla porównania w efekcie końcowym:
    a) 13* BLG
    vs
    b) 12* BLG

    drożdże (dzięki Marek-C!) startują razy dwa... wyglądają i pachną dobrze,
    rano zadanie.

    uwagi:

    - na przerwę ferulikową zupełnie nieprzytomie wrzuciłem najpierw słody jęczmienne (padły gromy, bo popierniczyły mi się worki - ) - trzeba wszystko sprawdzać 7 razy
    - w lidlowskim garze często powstają "kominy temperaturowe" - jak się na dłużej zostawi WYŁĄCZONY z prądu gar - to można się spodziewać że w niektórych miejscach temp. będzie szalenie wysoka :/ trzeba ciągle mieszać :<
    - oparzyłem sobie palucha

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    ok, ale odbiór osobisty w Adminowie

    Leave a comment:


  • naczelnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Nie wiem jak doczekamy do jego pełnej krasy
    To proste... Mam jeszcze troche miejsca w moim skladzie(nazywajac tak swa piwnice), jakby to ujal jedne z Forumowiczow
    Dwie butle z glowy i problem z glowy.jedna moja, druga Wasza. U mnei nei zginie

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    Tak się składa, że będziemy oboje
    Piwko więc dostaniecie do rąk własnych.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Sypnąłem w ostatniej warce 400 gram palonego z Żywca i jest ok do piwa 13 BLG. Jeżeli będziesz jutro w Tychach na giełdzie chętnie przekażę w celach zbadania odcienia ciemności
    Tak się składa, że będziemy oboje

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Wydaje mi się że zdecydowanie za jasne wyszło jak na portera bałytyckiego.
    Sypnąłem w ostatniej warce 400 gram palonego z Żywca i jest ok do piwa 13 BLG. Jeżeli będziesz jutro w Tychach na giełdzie chętnie przekażę w celach zbadania odcienia ciemności

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    BLG spadło do 6* i w piątek poszło w butle. w smaku juz było niezłe nieco zmodyfikowana ilość słodów kororowych dała w efekcie nieco jaśniejszą barwę niż w warce #5.
    Wydaje mi się że zdecydowanie za jasne wyszło jak na portera bałytyckiego. chlip chlip. tak więc taką modyfikację zasypu słodów ciemnych jaką nam zafundowałem należy sobie odpuścić przy warzeniu portera. Ewentualnie możnaby zastosować coś pośredniego między tym co ja sobie obmyśliłem w #9 a tym co wykonaliśmy w #5.

    Piwko już jest zresztą całkiem całkiem, nawet bardzo klarowne. Czarna porzeczka dalej do odnalezienia w bukiecie. Nie wiem jak doczekamy do jego pełnej krasy

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    BLG spadło do 6* i w piątek poszło w butle. w smaku juz było niezłe nieco zmodyfikowana ilość słodów kororowych dała w efekcie nieco jaśniejszą barwę niż w warce #5.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...