Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Parę poprawek, co do nazewnictwa:
gotowanie zacieru:
potem dojechanie do 80*C celem uzyskania negatywnej próby jodowej.
30' - 65*C
30' - 73*C
"Dojechanie do 80*C" służyło zmniejszeniu lepkości zacieru, a przez to sprawniejszej filtracji.
A tak w ogóle, to bardzo mi się podoba ta wareczka. W takich chwilach myślę sobie: kiedy w końcu ja wezmę się za jakiegoś porterka?
Budvary są może w saszetce? - Jesli tak, to powinny jeszcze ruszyć.
Nie wiemy jakimi drożdżami z tego GulGulgowa zadałeś w końcu tę brzeczkę...
PS.
Co oznacza: "(2 razy przepuszczona przez wiaderko)"?Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
17 listopada - Starter z Budvar Lagerami nie ruszył do dziś (prawie 8 dni!)... chyba już nie ruszyLeave a comment:
-
#5a porter bałtycki 23' i #5b ciemny lager 12'
Zasyp:
3000g pilzeński
3000g monachijski
800g jasny karmel
200g żywiecki palony
50g karmel ciemny
zacieranie infuzyjne. 16l wody na początek.
słód żywiecki palony i karmel ciemny ekstrahowany w 2l zimnej wody (dodany podczas filtracji zacieru)
gotowanie zacieru:
(W zasadzie to odbyło się pierwsze rozdziewiczenie kociołka z Lidla)
30' - 65*C
30' - 73*C
potem dojechanie do 80*C celem uzyskania negatywnej próby jodowej. niestety gdzieś zapodziałem ów "wskaźnik" i na oko zakończyłem zacieranie po kilkunastu minutach.
Filtracja:
standardowo wiaderkowa, 3l wody na dno, póżniej jeszcze 1l wody + 2l z ekstrahowanym na zimno słodem palonym.
1) w efekcie powstała brzeczka 21*BLG portera (2 razy przepuszczona przez wiaderko)
2) do drugiego wiaderka poszło "wysłodkowe" - dzięki dodatkowym ok. 9l wody i 3-krotnym przepuszczeniu przez wysłodziny powstała brzeczka ~11*blg
Chmielenie:
Chmiel był załadowany w wygotowane pończochy więc trochę więcej go wrzucaliśmy.
1) Porter:
Marynka - szyszka - 100g - 0-90'
Spalter - szyszka - 50g - 60'-90'
2) lagerek:
Marynka+Lubelski - granulat - 25g/25g - 0-45'
Spalter - szyszka - 50g - 45'-60'
Na noc schłodzenie na balkonie (do ok. 10*C)
Czwartek rano: Starter nie rusza już od jakiś 40h Nie mam czym zadać brzeczek...
Piątek... grrrr
Sobota: powoli panika dociera do mnie - drożdże dalej nie ruszają
Porter: - 23"BLG
"Cienkusz" - 12*BLG
Carlberg ratuj! GulGul ratuj! - Carlberg kopał za drożdżami dla mnie, jednak okazało się że mam dostęp do drożdży prawie na miejscu - GulGul właśnie ściągnął swoje dolniaki po robocie, więc szybki kurs do GulGulowa - słoik świeżutkiej mocnej gęstwy mamNa próbę zadałem jakieś 100ml cienkusza - po 5 minutach drożdże zaczęły wyłazić z litrowego kufla
Po jakiejś pół godzinie zadałem 2/3 gęstwy do portera i 1/3 do "cienkusza"
15 Listopada - wtorek - oba piwka ładnie fermencą
17 listopada - Starter z Budvar Lagerami nie ruszył do dziś (prawie 8 dni!)... chyba już nie ruszyLeave a comment:
-
Warka nr 5a - Porter i 5b - Ciemny Lagerek
dzisiaj na sąsiadów padł blady strach - pierwszy raz warzyliśmy u mnie w blokowisku
Nasz Porter to mała wariacja Mapajakowego przepisu. Przy okazji okazało się że do garnka 27l. zmieści się spokojnie 16l wody, 15l ześrutowanego słodu i jeszcze jest sporo miejscaProtokół z warzenia jest dość zagmatwany ale niedługo go tu zamieszczę. W skrócie podam na razie tylko że powstał Porter (szacunkowo - 21-22 BLG) i mając w głębi duszy przekaz W_B - ciemna dwunastka.
Aha - znowu były moczone skarpety. Poniżej zajawkaLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykWczoraj warka nr 4 (5 Blg) powędrowała do buteleczek. Efekt końcowy to ok. 14 litrów. Nazwa i etykieta jeszcze wymaga uzgodnień.Leave a comment:
-
Wczoraj warka nr 4 (5 Blg) powędrowała do buteleczek. Efekt końcowy to ok. 14 litrów. Nazwa i etykieta jeszcze wymaga uzgodnień.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaggykPiwko w sobotę - 01.10.2005 zostało przelane na cichą, na której bedzie stało jakieś półtorej tygodnia. I zostało przewiezione z oddziału w Łubnianach do oddziału Opole.
W sobotę było 9 Blg, dziś 7.
Mam nadzieję,, że nic go nie zaatakuje, a w szczególności wstrętne muszki owocówki, które się kręcą w pobliżu fermentoraLeave a comment:
-
Piwko w sobotę - 01.10.2005 zostało przelane na cichą, na której bedzie stało jakieś półtorej tygodnia. I zostało przewiezione z oddziału w Łubnianach do oddziału Opole.
W sobotę było 9 Blg, dziś 7.
Mam nadzieję,, że nic go nie zaatakuje, a w szczególności wstrętne muszki owocówki, które się kręcą w pobliżu fermentoraLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikWarunki były, ale radę zbananowałeś
Tak czy owak i tak nie miałem naczynia do fermentacji drugiej porcji słabszego piwa.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTA z rady będę sumiennie korzystał jak mi na to warunki pozwolą.Leave a comment:
-
gęstwę dostaniesz ale pod warunkiem że:
- nie zapomnę zebrać
- nie zapomnę zabrać
- przyjadę do Pszowa
- będziesz grzeczny
A z rady będę sumiennie korzystał jak mi na to warunki pozwolą.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTno właśnie gdzieś mi nieco wody uciekło z notatek - zapomniałem o dwóch litrach wlanych do gara żeby zbić temperaturę do przerwy ferulikowej
Ummmm... kilkanaście butelek dobrego piwa! Na przyszłość warte przemyślenia...
Dyplomatycznie pominąłeś sprawę gęstwy...Leave a comment:
-
no właśnie gdzieś mi nieco wody uciekło z notatek - zapomniałem o dwóch litrach wlanych do gara żeby zbić temperaturę do przerwy ferulikowejLeave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTwysładzanie 4,5l
A to byłoby marnotrawstwem.
Wydaje mi się, że przy zacieraniu mocniejszych piw warto przygotować sobie wiaderko na słabszą brzeczkę powstałą dzięki dalej prowadzonemu wysładzaniu.
Dzięki temu można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu: koźlaka i ciemniaka.
PS. Liczę na małą gęstwę z tej warki w PszowieLeave a comment: